Z cydrem, jako głównym składnikiem potrawy, eksperymentowałam już przy okazji Ciasta z czereśniami, cytryną i cydrem. Wtedy było na słodko. Tym razem proponuję smaki bardziej wytrawne.
Kolejny raz sięgnęłam po Grójecki Cydr Jabłkowy, dokonując nieodzownej, wstępnej degustacji trunku już przy obmyślaniu potrawy :) Ach te delikatne bąbelki w ustach i rześki aromat jabłek na języku! Będę silna! Zostawię jednak coś w butelce do wykorzystania przy gotowaniu...
źródło: Cydr Grójecki |
Rybka była też wyborna na zimno, po nocnym leżakowaniu w lodówce. Z sosu cydrowego zrobiła się pyszna, zwarta galareta, a rybka wyśmienicie zamarynowała się w cydrowych smakach. Do kromki świeżego, domowego chleba na lekką kolację - wprost delicje! :)
Składniki dla 2 osób:
- 2 pstrągi tęczowe - średnie
- 2 jabłka - małe
- 2 ząbki czosnku - do włożenia w oczodoły rybki na czas pieczenia
- 1/2 szkl. Grójeckiego Cydru Jabłkowego
- sól, pieprz, rozmaryn suszony - do smaku
- masło - do wysmarowania naczynia do zapiekania
Ryby wypatroszyć, oczyścić z łusek, wykroić oczy, dokładnie umyć - nie odcinać łbów, bo ryba podczas pieczenia za bardzo wyschnie.
Posolić, popieprzyć i skropić sokiem z cytryny od środka oraz z wierzchu. Odstawić pod przykryciem z folii spożywczej do lodówki na godzinę, aby ryba przeszła przyprawami - można zostawić tak na noc.
Jabłka wyszorować szczoteczką pod bieżącą wodą, odszypułkować i pokroić na cząstki - nie potrzeba obierać ze skórki, doda ona aromatu rybie.
Ceramiczne naczynie do zapiekania wysmarować masłem, ułożyć w nim ryby, przekładając je dookoła kawałki jabłek. W oczodoły włożyć po obranym ząbku świeżego czosnku. Z wierzchu obsypać suszonym rozmarynem - z braku świeżego. Całość oblać Grójeckim Cydrem Jabłkowym.
Piekarnik nagrzać do 220C, wstawić ryby i piec ok 30-35 minut – bez termoobiegu, na środkowym poziomie piekarnika, grzałka góra-dół - czas pieczenia mocno tu zależy od wielkości ryb. Przez pierwszą połowę tego czasu piec pod przykryciem z folii aluminiowej, potem ja zdjąć, aby ryby i jabłka przyrumieniły się z wierzchu.
Ryby podawać z zapieczonymi jabłkami i szklaneczką orzeźwiającego cydru do popicia :)
pyszna rybka i cydr to musi być smaczne :) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńPolecam! Cydr świetnie się tu z rybką komponuje w smaku :)
UsuńRybkę z jabłkami już jadłyśmy ale z cydrem pierwszy raz się spotykamy :)
OdpowiedzUsuńCiężko było się tu nie wydudlać duszkiem całej butelki, bo cydr pyszny :P Ale się przemogłam i podlałam nim rybkę - połączenie orgazmiczne! :P
UsuńPięknie wygląda i na pewno warte wypróbowania :)
OdpowiedzUsuńDzięki serdeczne Kochana Gosiu :)
UsuńBrzmi wyśmienicie :)
OdpowiedzUsuńDziękować! :) Uwierz, że i podobnie smakuje ;)
UsuńWszędzie, gdzie pojawia się cydr musi być pysznie! W dodatku taka pyszna ryba jak pstrąg nie ma prawa się nie udać. Tak samo jak ciężko zepsuć moje ulubione ostatnio danie https://mowisalmon.pl/przepisy/gulasz-z-lososiem-fasola-i-pomidorami/ To bardzo prosty ale efektowny przepis, w dodatku użyte przyprawy sprawiają, że aromat jest nieziemski. Polecam wszystkim.
OdpowiedzUsuńŚwietnie napisane. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuń