środa, 10 sierpnia 2016

Ciasto z czereśniami, cytryną i cydrem

Puszyste jak chmurka i bajecznie delikatne, z intrygującym dodatkiem cydru jabłkowego


Cydr staje się ostatnio jednym z moich ulubionych trunków. Jest on coraz bardziej popularnym napitkiem na moim stole. Delektuję się nim głównie ze względu na jego świeżość i rześkość, unikatowy słodko-kwaśny posmak oraz urok delikatnych bąbelków na języku. 

[źródło: Cydr Grójecki]
Zasmakowałam zwłaszcza w Cydrze Grójeckim, bazującym na jabłkach grójeckich, z grójeckiej krainy cydrem płynącej - niekwestionowanego zagłębia sadowniczego Polski. Okolice Grójca są bowiem najważniejszym polskim regionem uprawy i przetwórstwa jabłek. Obecnie region ten dostarcza ok. 40% krajowej produkcji jabłek, których to tradycja upraw sięga XVI wieku. Długa historia tego owocu w regionie spowodowała wykształcenie się nawet naturalnej marki właśnie pod nazwą jabłka grójeckie. [źródło: Cydr Grójecki]

Oprócz nieocenionych walorów trunkowych, odkryłam również intrygujące zastosowanie cydru w kuchni. Używam go nie tylko do nadania aromatu potrawom wytrawnym. Eksperymentuję z nim również przy przygotowywaniu różnorakich słodkości, czego przykładem jest właśnie poniższy wypiek

Zapraszam na aromatyczne ciasto z dodatkiem Grójeckiego Cydru Jabłkowego oraz cytryny i czereśni. Jak dla mnie kwintesencja smaków lata :) 

Część zawartości cydrowej butelki wykorzystałam jako główny składnik ciasta. Resztą zaś z przyjemnością delektowałam się w oczekiwaniu na wyjęcie gotowego specjału z piekarnika - jakoś wyjątkowo czas pieczenia mi się tu nie dłużył :)


Składniki na formę silikonową o kształcie kwiatka i średnicy 25cm:
  • 3 jajka - duże
  • 125g cukru
  • 1 mały cukier wanilinowy [10g]
  • szczypta soli
  • 125ml oleju
  • skórka starta z 1 cytryny 
  • 250g mąki - u mnie tortowa, typ 450
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 125ml Cydru Grójeckiego
  • 2-3 garście czereśni - wcześniej wydrylowanych

Żółtka oddzielić od białek i utrzeć za pomocą miksera z cukrem oraz cukrem wanilinowym na puszystą masę - aż osiągnie fakturę gęstego kogla-mogla.

Ustawić mikser na wolne obroty i wlewać powoli olej. Dorzucić skórkę startą z 1 cytryny - cytrynę wcześniej wyszorować szczoteczką pod bieżącą wodą i sparzyć przez kilka minut wrzątkiem.

Mąkę przesiać przez sito wraz z proszkiem do pieczenia i domieszać do ciasta wraz z wlewanym powoli gazowanym cydrem - mikser nadal ustawiony na wolne obroty.

W oddzielnej misce ubić mikserem białka ze szczyptą soli na sztywną pianę - sól dodaje tu pianie trwałości.

Ubitą pianę wmieszać delikatnie za pomocą dużej miski do pozostałej masy - mieszać ostrożnie, aby nie uszkodzić zbytnio struktury piany, to ona sprawia, że ciasto wychodzi niesamowicie puszyste.

Ciasto wylać do formy - u mnie forma silikonowa o kształcie kwiatka i średnicy 25cm w najszerszym przekroju; z racji formy silikonowej, nie wymagane tu było smarowanie jej masłem i wysypywanie bułką tartą.

Czereśnie umyć. osuszyć na sitku, wydrylować. Wrzucić na wierzch wylanego do formy ciasta.

Piec w nagrzanym do 180C piekarniku ok. 40-45 minut - środkowy poziom; grzałka góra-dół; bez termoobiegu. Stan upieczenia sprawdzać testem "patyczka". 

Po wyjęciu z piekarnika, pozostawić do ostygnięcia w formie. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.


Piecz - tak od podstaw

16 komentarzy:

  1. fajny pomysł na dolanie do ciasta cydru :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki :) To między innymi te bąbelki cydrowe nadały ciastu takiej puszystości :)

      Usuń
  2. Twoje ciacho wygląda bardzo smacznie. Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję serdecznie Gosiu :) Pozdrowionka i buziaki również ode mnie :)

      Usuń
  3. Smaczne musi być takie ciasto, wydaje się bardzo puszyste.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bąbelkowy cydr i ubita piana z białek nadały tu takiej puszystości :) Jadło się jak chmurkę z nieba :P

      Usuń
  4. Odpowiedzi
    1. Wyśmienity do konsumpcji sam w sobie :D Ale i świetny dodatek do wypieków i innych potraw :)

      Usuń
  5. Wspaniałe! Wygląda tak apetycznie, że kubki smakowe same pracują na jego widok :D Świetny pomysł z dodatkiem cydru :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki serdeczne Kochana :) Przemile takie komplementa czytać :)

      Usuń
  6. My nigdy cydru nie piłyśmy a gdzie tutaj taki wypiek! :D W przekroju prezentuje się najsmaczniej :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam nadrobić cydrowe zaległości, bo jest boski zarówno do samodzielnego wypicia, jak i użycia jako składnik w wypieku :)

      Usuń
  7. Odpowiedzi
    1. Dzięki Kochana :) Faktycznie rosło jak szalone, aż bałam się, że w trakcie pieczenia opuści foremkę ;)

      Usuń

Z góry dziękuje za pozostawiony komentarz i zapraszam ponownie :)

Google+ Followers

Wersja do druku

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...