Tematem przewodnim obecnego Ciasta na niedzielę były Słodkości z dodatkiem chałwy i/lub sezamu - inspiracji więc do wyboru do koloru :) Dozwolone były zarówno wypieki przygotowywane na gorąco, jak i słodkości w ogóle nie pieczone. Ważne, aby chałwa czy sezam były tu głównym składnikiem.
Przepis na drożdżowe buły z dodatkiem chałwy podpatrzyłam u Beaty na blogu Katalog smaków. Już od dawien dawna nosiłam się z zamiarem jego wypróbowania i teraz, przy okazji wspólnego gotowania w ramach akcji Ciasto na niedzielę, w końcu mi się udało.
Bułeczki wyszły dość zwarte i nie wyrosły zbyt mocno. Po upieczeniu miały chrupką skórkę i wilgotny środek. Świetnym eksperymentem było nafaszerowanie ich dżemem śliwkowym - śliwka i chałwa wyjątkowo dobrze się tu komponowały. Do tego gorąca herbatka i jesienny podwieczorek gotowy!
Składniki na 12 sztuk średnich drożdżówek:
- 200g chałwy - u mnie kakaowo-waniliowa
- 100ml mleka
- 50g świeżych drożdży
- 500g mąki pszennej - użyłam luksusowej typ 550, polecanej do ciast drożdżowych
- 150g cukru
- 2 całe jajka + 1 żółtko - 1 białko zostawić do smarowania drożdżówek przed pieczeniem
- szczypta soli
- słoik 300ml gęstego dżemu śliwkowego - przetwór własny
- cukier perlisty - do posypania po wierzchu przed pieczeniem
Do garnuszka włożyć chałwę, zalać mlekiem i podgrzać na wolnym ogniu, często mieszając, do całkowitego rozpuszczenia. Odstawić z palnika do przestudzenia. Gdy roztwór będzie lekko ciepły, dodać pokruszone drożdże oraz 1 łyżeczkę mąki jako pożywkę i dokładnie wymieszać.
Odstawić do wyrośnięcia na 10-15 min. w ciepłe miejsce aż rozczyn "ruszy". Używać wysokiego garnuszka i pilnować, gdyż drożdże mają tendencję do kipienia.
Do miski przesiać mąkę - aby w ten sposób ją napowietrzyć - dodać cukier, sól, jajka+żółtko oraz rozczyn drożdżowy.
Wszystko wymieszać i wyrobić na gładkie ciasto - leniwiec kuchenny może z powodzeniem użyć miksera, bo ciasto nie jest mocno zwarte, tylko z końcówkami w postaci mieszadeł hakowych, NIE trzepaków.
Miskę, w której wyrabiane było ciasto, obsypać mąką i włożyć z powrotem do niej ciasto. Przykryć ściereczką kuchenną i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1,5 godz. do podwojenia objętości.
Wyrośnięte ciasto zbić ręką - uderzając w nie kilka razy pięścią, w ten sposób je odgazowywujemy. Ciasto rozciągnąć/rozwałkować w prostokąt ok. 45x25cm.
Posmarować dżemem, zostawiając 3-4cm ciasta bez farszu przy jednym z krótszych boków.
Zawinąć w ścisły rulon jak roladę, zaczynając od
krótszego boku z farszem, a kończąc na boku bez dżemu - im więcej warstw zawiniętego ciasta w rulonie, tym większe będą drożdżówki. Jeśli mamy ochotę na mniejsze drożdżóweczki - zawijać ciasto w rulon od dłuższego boku.Dobrze skleić ostatni brzeg z resztą ciasta, aby dżem nie wypływał podczas pieczenia.
Rulon kroić na 4cm plastry. Plastry układać poziomo na papierze do pieczenia na blasze - dodatkowo wierzch papieru można lekko oprószyć mąką, będzie to dodatkową ochroną przed przypieczeniem bułeczek od spodu. Następnie całość przykryć ściereczką kuchenną i odstawić na 15-20 min do napuszenia.
Przed włożeniem do piekarnika posmarować drożdżówki roztrzepanym białkiem - upieką się wtedy na błyszcząco i nie będą się przypalać od góry. Można również posypać cukrem perlistym po wierzchu.
Piec w temp. 200C ok 10 min - piekarnik musi być wcześniej odpowiednio nagrzany - następnie zmniejszyć temp. do 160C i dopiekać kolejne 10 min.
Po upieczeniu zdjąć z blachy i studzić na metalowej kratce. Zajadać ze smakiem! :)
WYPIEKAŁAM WSPÓLNIE Z:
MOJE DOMOWE KUCHARZENIE - Sezamowe ciasteczka szczęścia
RÓŻOWA KUCHNIA - Pleśniak z owocami, sezamem i pianka kokosową
MOJE MAŁE CZAROWANIE - Blok twarogowo-pistacjowy z pasta sezamową
MOJE WYPIEKI I NIE TYLKO... - Chałwa domowa z pistacjami
ESMERALDA ZE SMAKIEM - Krówki śmietankowe z sezamem
SZÓSTE NIEBO - Odwrócony seromak na sezamowym spodzie
GOTOWANIE... TO PROSTE! - Babka z chałwą
RÓŻOWA KUCHNIA - Pleśniak z owocami, sezamem i pianka kokosową
MOJE MAŁE CZAROWANIE - Blok twarogowo-pistacjowy z pasta sezamową
MOJE WYPIEKI I NIE TYLKO... - Chałwa domowa z pistacjami
ESMERALDA ZE SMAKIEM - Krówki śmietankowe z sezamem
SZÓSTE NIEBO - Odwrócony seromak na sezamowym spodzie
GOTOWANIE... TO PROSTE! - Babka z chałwą













Pyszne muszą być takie bułeczki..dzięki za wspólne pieczenie.
OdpowiedzUsuńZniknęły z blachy błyskawicznie :)
UsuńSmakowicie sie prezentują, dziękuje za wspólne wypiekanie :-)
OdpowiedzUsuńJa również dziękuje i do następnego Ciasta na niedzielę wkrótce! :)
UsuńŚwietne drożdżówki! Aż ślinka leci :) Dziękuję za wspólną zabawę. Pozdrawiam Asa
OdpowiedzUsuńNo Pan Mąż zaślinił się na ich widok ogromnie :) Pozdrawiam serdecznie!
UsuńDziękuje za wspólne pieczenie :) Smakowicie wyglądają te zawijaski ;)
OdpowiedzUsuńPrzepiękne dzięki :) Uwielbiam tę naszą wspólną zabawę :)
UsuńMmmm, a do tego jeszcze szklanka mleka i będę szczęśliwa
OdpowiedzUsuńOj tak tak! Smakuje wybornie! :D
UsuńCiekawe połączenie - śliwki z chałwą. Będę musiała wypróbować. :) Dziękuję Joasiu za wspólne piecznie. :)
OdpowiedzUsuńPolecam gorąco połączyć chałwę ze śliwkami - sama się nie spodziewałam, że wyjdzie tak smacznie! :)
UsuńAsiu dziękuję, że skorzystałaś z mojego przepisu. Miałaś świetny pomysł z tą śliwką, muszę koniecznie spróbować. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńPrzepis sprawdził się rewelacyjnie! Będę do Ciebie na pewno częściej zaglądać :D Pozdrawiam cieplutko :)
Usuń32 yrs old Dental Hygienist Hobey Viollet, hailing from Brossard enjoys watching movies like "Resident, The" and Knapping. Took a trip to Major Town Houses of the Architect Victor Horta (Brussels) and drives a Ferrari 500 Mondial Spider Series I. przejscie na strone internetowa
OdpowiedzUsuńHello friends, we are two of the Best Builders in Uttam Nagar. We sell the best flats from Uttam Nagar to Dwarka Mor. We try to provide every kind of facility to our clients. If you want to buy your dream home, then meet us
OdpowiedzUsuń