środa, 21 maja 2014

Proste ciasto z winogronami


Kompozycja owocowa zależy tu wyłącznie od własnej fantazji i smaku, mnie akurat połączenie z winogronami najbardziej pasuje. 

 



Pan Mąż, do wszelkich zachomikowanych w domu słodkości, jest lepszy niż tresowana świnia na trufle. Wywęszy, znajdzie i pożre wszystko – nieważne jak głęboko zostało schowane...

W akcie desperacji, aby zapchać Pana Męża, spreparowałam przepis na proste ciasto owocowe - szybkie i łatwe do przygotowania niezależnie od pory roku i sezonowości owoców, wymagające minimalnego nakładu pracy.

Składniki:

  • 3 jaja (całe) 
  • szczypta soli 
  • 8 łyżek cukrudla łasuchów sugeruję dodać 2 łyżki, czyli razem 10 – będzie naprawdę słodkie
  • 1 mały cukier wanilinowy (16g) 
  • ½ kostki  margaryny roślinnej (125g) - musi być miękka, czyli wyjąć wcześniej z lodówki i zostawić na ok.30 min. w temp. pokojowej
  • 10 łyżek mąki pszennej tortowej
  • 1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia 
  • ok. 400-500g dowolnych owoców - u mnie winogrona przekrojone na połówki i wypestkowane; inne dobrze pasujące propozycje owocowe to: truskawki, maliny, porzeczki, jagody, gruszki, śliwki, brzoskwinie itp.
  • brązowy cukier do posypania


W dużej misce zmiksować całe jaja ze szczyptą soli, cukrem i cukrem wanilinowym (cukry dodawać stopniowo). Dodać pokrojoną w kawałki margarynę i po trochu dosypywać mąkę z proszkiem do pieczenia. Wyrobić wszystko mikserem przez kilka minut na gładką masę.

Małą tortownicę o średnicy 20-22 cm wyłożyć papierem dopieczenia. Przełożyć do niej ciasto i równo rozprowadzić po dnie tortownicy(najlepiej pomóc sobie łyżką, bo ciasto będzie dość gęste).  Ciasta jest dość mało, ale bez obaw - urośnie w pieczeniu. Na wierzch wyłożyć owoce. Posypać brązowym cukrem wedle uznania.

Piec w temp. 180C ok. 40 minut na środkowym poziomie piekarnika (u mnie bez termo obiegu). Wykonać test „suchego patyczka” by upewnić się że się upiekło (jak wyjdzie suchy, niczym nie oblepiony – ciasto gotowe!).


Panie Mężu! – a masz, zapchaj się! :P



Ponieważ Pan Mąż ciasto pożarł lotem błyskawicy, nie pozostało nic innego jak powtórnie wziąć się za pieczenie.Tu wersja z jabłkami z kompotu (mamusine weki domowe).



A tu połączenie smaku winogron różowych i jabłek kompotowych.



17 komentarzy:

  1. Ciasto było pyszne! Niestety wszystko co dobre szybko się kończy... Czas wywęszyć kolejny słodki przysmak ukryty przez Panią Żonę :P Droga Żono, upiecz coś jeszcze!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Panie Mężu, Twoje życzenie jest dla mnie rozkazem :D Co weekend kolejne ciasto będzie :)

      Usuń
  2. Ciasto jest przepyszne! Ja zrobilam wczoraj połączenie moreli i borówek. Ciasto idealnie czekam na więcej pomysłów :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Strasznie się cieszę za tak przemiły odzew :) Będzie więcej, będzie! Tylko mam obecnie trochę urwania głowy na płaszczyźnie zawodowej, stąd z lekka nieregularne kucharzenie i blogowanie, niestety...

      Usuń
  3. smaker.pl ma ten sam przepis z takimi samymi fotkami. Zbieg okolicznosci, cz ejden właściciel przpeisu?
    http://smaker.pl/przepis-proste-ciasto-z-winogronami,106862.html

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeden właściciel przepisu :) I tu i tam aaasikkk :) Dzięki za czujność :)

      Usuń
  4. Cieszę się bardzo, że zachęciłam do wypróbowania przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
  5. A czy muszę dodać cukier wanilinowy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No pewnie że nie :) Ja akurat lubię smak wanilii w cieście, stąd cukru wanilinowego - albo jego domowego odpowiednika: cukru waniliowego - używam zwykle z rozmachem :)

      Usuń
  6. Dzień dobry. Upiekłam ciasto z Pani przepisu. Wyszło delikatne, rozpływające się w ustach i smaczne :-) Mam tylko jedno pytanie - owoce opadły na sam dół ciasta. U Pani na zdjęciach są w środkowej i górnej części ciasta. Co mogłam zrobić nie tak ? Byłabym wdzięczna za poradę. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się że ciasto smakowało :) Co do opadających owoców, mogło być ich po prostu za dużo i ciasto nie miało siły utrzymać ich na wierzchu.

      Rada na to jest dwojaka :)
      1). Możesz dodać dodatkową łyżkę mąki do ciasta, żeby było gęstsze i pewniej utrzymywało owoce.
      2). Możesz obtoczyć owoce w mące (zwłaszcza jak są mocno wilgotne-truskawki, jagody itp.), wtedy nie powinny już opadać.

      Daj znać jak się sprawdziły porady przy kolejnym pieczeniu. Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
    2. Owoce (winogrona, borówki) pokroiłam na mniejsze niż ostatnio kawałki. Osuszyłam. Obtoczyłam w mące. Nie opadły :-D Dziękuję za poradę!

      Usuń
  7. Wyszło. Pycha! Przepis zapisuje <3

    OdpowiedzUsuń
  8. Mam pytanie czym mogę zastąpić margarynę? Może olejem? Jak Pani myśli?

    OdpowiedzUsuń
  9. Dzien dobry. Wlasnie zrobilam ciasto z Pani przepisu,jest PRZEPYSZNE !!!
    Przepis juz zostanie ze mna :)

    OdpowiedzUsuń

Miło, że wpadłeś. Proszę, zostaw po sobie ślad... Dziękuję za odwiedziny i zapraszam ponownie :)

Wersja do druku

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...