czwartek, 2 czerwca 2016

Grillowany schab w musztardzie do kanapek

Na piknik hejże-ho! Kanapki z grillowanym schabem sprawdzają się w piknikowej scenerii wyśmienicie!


Pogoda dopisuje, słoneczko przyświeca, temperatura iście letnia, ryzyko deszczu minimalne. Zachciało więc nam się z Panem Mężem wybrać na piknik.

Koc - spakowany! Termos z mrożoną herbatą - obecny! Owoce i ciasteczka na deser - mamy! Ale co tu przyrządzić na danie główne, tak aby zbytnio się przed piknikowaniem nie zmęczyć, ale nadal smacznie i syto zjeść? Kanapki z grillowanym schabem oczywiście! Minimum wysiłku w przygotowaniu, a maksimum smaku przy konsumpcji :) 

Użyłam tu Musztardy Kieleckiej Grillowej od SPOŁEM KIELCE, bo chciałam aby schab nabrał wyrazistego, intensywnego smaku, dzięki zawartej w niej pikantnej czarnej gorczycy, pomidorach i słodkiej papryce.

Piknikowy posiłek na świeżym powietrzu udał nam się znakomicie! Apetyty zostały najpierw solidnie zaostrzone długaśnym spacerem. Samą przyjemnością było potem rozłożenie się na kocyku i "wszamanie" zapakowanej wałówy. Polecam każdemu takie kanapkowe menu piknikowe, bo schabik zamarynowany w musztardzie jest palce lizać! :)

Składniki na 4 kanapki:
KANAPKI:
  • 4 bułki kajzerki
  • 4 plastry żółtego sera
  • garść świeżych liści szpinaku baby
  • 250g schabu - cienko zbity i pokrojony w szerokie pasy
  • olej - do smażenia
MARYNATA DO MIĘSA:


Zamarynowane mięso

Schab pokroić w cienkie plastry i dobrze zbić tłuczkiem do mięsa. Pokroić na dłuższe, szerokie pasy. Posolić, popieprzyć. Posmarować z obydwu stron obficie Musztardą Kielecką Grillową. Odstawić na kilka godzin - a najlepiej na noc - do lodówki dla przegryzienia się smaków.

Patelnię grillową wysmarować lekko olejem za pomocą pędzelka. Dobrze rozgrzać, kłaść zamarynowane pasy schabu i smażyć prze kilka minut. Nie poruszać mięsem w trakcie smażenia - wtedy powstaną charakterystyczne "grillowe" pręgi na mięsie

Smażenie na patelni grillowej


Po zarumienieniu się schabu z jednej strony, przewrócić na drugą i postępować analogicznie. Uważać, aby nie przesmażyć - bo mięso za bardzo wyschnie i stanie się wiórowate. Usmażony schab zdjąć z patelni i odłożyć do lekkiego ostudzenia.

Uwaga! Jeśli mamy akurat odpalony grill, nic nie stoi na przeszkodzie aby mięso na nim ugrillować, zamiast posługiwania się patelnią zastępczą. A gdyby tak jeszcze przy węglach podłożyć kawałek drewna olchowego, mięso dodatkowo nabierze niepowtarzalnego aromatu

Gotowy, usmażony schab

 
W międzyczasie przygotować bazę pod kanapki. Kajzerki przekroić na pół. Dolną połówkę wyłożyć liśćmi szpinaku i plastrem żółtego sera. Na ser kłaść przestudzone mięso. Przykryć górną połówką. 

Kanapka z grillowanym schabem równie smaczna jest natychmiast po przyrządzeniu, jak i zabrana ze sobą na piknik i skonsumowana kilka godzin później. Schabik pozostaje soczysty, smak musztardy dodaje mu pikanterii, ze szpinakiem i serem tworzy rewelacyjną całość. 

Smacznego! :)

http://durszlak.pl/akcje-kulinarne/czas-na-szpinak-6#fndtn-panel-aktualne

6 komentarzy:

  1. Aż mi ślinka pociekła, mniam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieknąca ślinka to największy komplement dla kucharza :D

      Usuń
  2. Ależ apetycznie wygląda! Pyszny i soczysty schabik - mniam <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki przepiękne :D Cieszę się, że schabik "przemówił" do żołądka ;)

      Usuń
  3. To mięsko jak cudnie przyrumienione <3 A pewnie pachnie wprost nieziemsko ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zapach był obłędny, fakt :D Sąsiadom robiłam straszny apetyt, bo okna miałam otwarte na przestrzał i aromat roznosił się po całym domu i nie tylko :D

      Usuń

Z góry dziękuje za pozostawiony komentarz i zapraszam ponownie :)

Google+ Followers

Wersja do druku

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...