poniedziałek, 13 czerwca 2016

Chleb z garnka z jagodami goji w Czerwcowej Piekarni

Chleb z gara (a raczej naczynia żaroodpornego)??? - Jak nie można, skoro można!!!


Bardzo miło mnie zaskoczyła Kulinarna Maniusia, kiedy to poleciła mój Najprostszy chleb z garnka do wspólnego wypiekania w Czerwcowej Piekarni Amber. Z przyjemnością dołączyłam do akcji, z przepisem lekko urozmaiconym dodatkiem jagód goji i lekką żonglerką w użytych mąkach. Mąka żytnia razowa do mnie tu przemówiła i koniecznie w pieczywie znaleźć się musiała.

Pozdrawiam serdecznie wszystkich Czerwcowych Piekarzy i zapraszam na pyszny chleb - wilgotny, miękki w środku, długo trzymający świeżość, ze skórką niesamowicie chrupką. A wszystko to za sprawą użytego do wypiekania garnka żeliwnego, bądź tak jak u mnie naczynia żaroodpornego, z racji braku profesjonalnego gara.


Składniki na 1 okrągłe, średniej wielkości naczynie żaroodporne - o średnicy 23cm (mierzone u góry) i wysokości 7 cm (bez pokrywki):
  • 400g mąki pszennej - sielska, typ 650
  • 150g mąki żytniej razowej - typ 2000, pełnoziarnista
  • 1 i 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka oliwy
  • 25g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 i 1/2 szkl. ciepłej wody - nie gorącej!
  • 1-2 garście suszonych jagód goji



Drożdże wkruszyć do wysokiego kubka, zasypać po łyżeczce cukru i maki, a następnie zalać połową ciepłej wody. Wymieszać do dokładnego rozpuszczenia. Odstawić na około 10 minut aż rozczyn "ruszy".

Do dużej miski wsypać mąkę i sól, dolać oliwę, resztę cieplej wody, rozczyn z drożdży oraz jagody goji. Wymieszać dużą łyżką - ewentualnie można pomóc sobie rozrabiając ręką. Gdyby masa była zbyt gęsto, można dolać dodatkowe 2-3 łyżki wody.

Miskę owinąć szczelnie folią spożywczą i odstawić na noc do wyrośnięcia do lodówki - uwaga, bo ciasto baaaardzo powiększa swoją objętość

Rano na podsypanej mąką stolnicy wyrobić krótko chleb - aż przestanie się lepić do rąk. Uformować okrągły bochenek, nakryć ściereczką kuchenną i zostawić na 40 minut do wyrośnięcia. 


Do zimnego piekarnika wstawić naczynie żaroodporne wraz z pokrywką i nagrzać piekarnik do 220C - nie można wstawiać zimnego szkła do nagrzanego piekarnika, bo będzie pękać! Po kilku/kilkunastu minutach ogrzewania naczynia, przełożyć do niego wyrośnięte ciasto i przykryć gorącą pokrywką.

Przykręcić piekarnik do 200C i piec w takiej temperaturze najpierw przez 30 minut - w 1/3 wysokości piekarnika, grzałka góra-dół, bez termoobiegu. Po tym czasie zdjąć pokrywkę i piec jeszcze kolejne 20 minut - chleb upieczony jest wtedy, gdy po postukaniu wydaje głuchy odgłos.

Wyjąć naczynie z piekarnika. Wyciągnąć z niego chleb. Studzić na metalowej kratce, aby dobrze odparował. 






39 komentarzy:

  1. Chleb bardzo prosty i fantastyczny w smaku! Twoje dodatki świetnie do niego pasują :)
    Miło piec razem w czerwcu!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To była moja inauguracja w Piekarni Amber :) Od teraz zamierzam piec z Wami regularnie :)

      Usuń
  2. Asiu wspaniały chlebuś, porywam kromeczkę i dziękuje za wspólne pieczenie :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To może się Marzenko wymienimy kromeczkami? ;)

      Usuń
  3. Ten chlebek nie jest wymagający przy zarabianiu i pieczeniu, tym bardziej mi smakował :)
    Dzięki za wspólne pieczenie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Prosto, szybko i smacznie - ja też takie przepisy lubię :)

      Usuń
  4. Jak można to ja też muszę taki zrobić :) Wygląda wspaniale - pycha! <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można, a nawet trzeba! :D Piecz Moja Droga w najlepsze :)

      Usuń
  5. Prosty i smaczny chlebek. Widzę, że tym razem zdrowsza wersja. Ciekawe jak smakuje z tymi jagodami, jeszcze ich nie próbowałem. Dziękuję za wspólne pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jagody goji bardzo mi tu podpasowały, bo są lekko kwaskowate i naprawdę świetnie w chleb pszenno-żytni się wkomponowały :) Polecam, wypróbuj! :)

      Usuń
  6. Asiu pyszny chlebek:) fajny pomysł z tym naczyniem żaroodpornym, a ja mam tyle tego w domu, muszę też tak upiec :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wcale nie trzeba mieć profesjonalnego gara żeliwnego, żeby chleb taki wypiekać :) Wypróbuj Joasiu przepis, zobaczysz, że chlebek Ci posmakuje :)

      Usuń
  7. Boski bochen!
    I taki uniwersalny przepis, że wszystko do tego chleba pasuje.
    Wielkie dzięki Joanno za recepturę , zdjęcie i za to, że byłaś w czerwocowej Piekarni z nami.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z wielką przyjemnością z Wami wypiekałam i nie omieszkam dołączyć do kolejnych, comiesięcznych akcji :)

      Usuń
  8. Mniam... apetyczny chlebuś i ta chrupiąca skórka :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj tak! Skórka wyszła bajecznie chrupka i trzaskająca w zębach :)

      Usuń
  9. Piękny chlebek! Dziękuję za ten prosty i szybki przepis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i cieszę się, że chlebek podpasował :)

      Usuń
  10. Bardzo udany wypiek. Dzięki za przepis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się ogromnie, że przepis się spodobał, a wypiek udał :)

      Usuń
  11. Piękny bochen Ci się upiekł i świetny pomysł na dodanie jagód goji. Dziękuję za wspólne pieczenie i zapraszam na mojego bloga do comiesięcznej akcji gotowania potraw regionalnych. http://codziennik-kuchenny.blogspot.com
    Pozdrawiam
    Renata

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki za dobre słowo :) Świetna akcja, dziękuję za zaproszenie, nie omieszkam skorzystać ;)

      Usuń
  12. Najbardziej by nas cieszyło to odrywanie skórki :D Nie bawiłybyśmy się w krojenie :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wy to chlebożercze Pandy jesteście! :P

      Usuń
    2. Bo na co dzień nie jemy, więc jak już się dopadniemy do takiego bochenka to tylko okruchy zostają :D

      Usuń
  13. Wspaniały bochenek i dziękuję za inspirację jagodami goji - z całą pewnością wypróbuję w kolejnych wypiekach. Pozdrawiam i do kolejnego wspólnego pieczenia.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki za dobre słowo :) Spotkamy się przy kolejnym wypiekaniu w lipcu :)

      Usuń
  14. Super, że do nas dołączyłaś. :)
    Chleb jest pyszny i na pewno będę korzystać z tego przepisu jeszcze nie raz!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że chlebek się spodobał :D Jest to uniwersalna receptura - wystarczy pozmieniać dodatki i za każdym razem wyjdzie nowe, zupełnie inne pieczywko :)

      Usuń
  15. Z jagodami musiał być pyszny.Dzięki za wspólne pieczenie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nadają kromce chleba zdeczko indywidualności :) Ja również dziękuję, za świetną, wspólna zabawę :)

      Usuń
  16. pieczenie chleba opanowałaś do perfekcji, wygląda bosko. Obiecuję sobie zrobić, ale w końcu muszę bo aż mi ślinka cieknie na widok twojego chlebka;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kochana, zrób koniecznie! Bo chleb wychodzi przesmaczny :) I naprawdę nie jest trudny w przygotowaniu :)

      Usuń
  17. Wygląda to bardzo apetycznie. Muszę chyba sam spróbować :).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam serdecznie, bo chleb prosty w wykonaniu, a bardzo smaczny! :)

      Usuń

Z góry dziękuje za pozostawiony komentarz i zapraszam ponownie :)

Google+ Followers

Wersja do druku

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...