niedziela, 24 sierpnia 2014

Weekendowy omlet śniadaniowy

Naprędce przygotowane śniadanko


Mimo weekendu zerwałam się bladym świtem (to już niestety odruch Pawłowa, utrwalony życiem zawodowym i codzienną pobudką do pracy) i od razu zaczęłam grzebać w lodówce w poszukiwaniu śniadaniowej inspiracji.

Pomidor, papryka, resztka szczypiorku z cebulki dymki, ser feta i jajka - może być! Omlet za mną "chodził" już od dawna!


Składniki na porcję 1-osobową:
  • 2 jaja - całe
  • 2 łyżki mleka
  • 1 łyżka szczypiorku - posiekany
  • 1 łyżka papryki czerwonej - pokrojona w drobną kosteczkę
  • 2 łyżki pomidora - pokrojony w kostkę
  • 1 łyżka sera feta - pokruszony na mniejsze kawałki
  • sól, pieprz, bazylia suszona - do smaku
  • 2 łyżeczki oliwy - do smażenia



Pokroiłam w kostkę paprykę oraz część pomidora - z pomidora zdejmuję zwykle skórkę, taki nawyk z dzieciństwa, gdy pomidorowa skórka mi szkodziła. Posiekałam szczypiorek. Odkroiłam kawałek fety. 

Tak przygotowana, zabrałam się za roztrzepanie jaj z 2 łyżkami mleka. Dopieprzyłam, dosoliłam, dorzuciłam warzywka i pokruszony ser. 

Na 2 łyżeczki rozgrzanej oliwy i gorącą patelnię wylałam mieszaninę jajeczną. Posypałam suszoną bazylią. Przykryłam pokrywką i podsmażałam na wolnym ogniu ok. 10 minut.

Pożarłam ze smakiem i w towarzystwie plastrów pomidora. Tego mi było trzeba! :)



Pora na pomidora!

5 komentarzy:

  1. Świetny post! ;))

    Pozdrawiam

    _______________

    truskawkowa-fiesta.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne śniadanko :-) ja dzisiaj pospałam dłużej, wróciłam z podróży późno w nocy i organizm musiał odpocząć :-) lubię omleciki takie kolorowe :-) pozdrawiam serdecznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny omlet! Dziękuję za dołączenie do akcji :)

    OdpowiedzUsuń

Z góry dziękuje za pozostawiony komentarz i zapraszam ponownie :)

Google+ Followers

Wersja do druku

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...