piątek, 17 lutego 2017

Kurczak zapiekany na brązowym ryżu

Obiad który sam się robi i do tego rewelacyjnie smakuje!


Jednym z najprostszych dań obiadowych jakie w życiu robiłam, jest Kurczak na ryżu. Potrawa wyjątkowo prosta w przygotowaniu, jednogarnkowa, w zasadzie sama się piecze i nie wymaga wnikliwego pilnowania i obecności w kuchni.

Testowałam już standardową wersję tej potrawy z wykorzystaniem białego ryżu. Jednak, jak dla mnie, czas konieczny do obróbki termicznej drobiu trochę nie współgra z czasem potrzebnym na przygotowanie białego ryżu - wychodzi on niestety lekko rozpaciany, zwłaszcza przy dużych kawałkach kurczaka. Stąd moja obecna wariacja zastąpienia klasycznego ryżu tym brązowym. Potrzebuje on o wiele dłużej się gotować i udka kurczaka mają wtedy wystarczająco dużo czasu na upieczenie.


Składniki na porcję dla 2-3 osób:  
WYWAR:
  • 2 szkl. wody
  • 1/4 kostki masła (50g)
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki ketchupu
  • 1/2 łyżki Vegety
  • 1/2 łyżki papryki słodkiej
  • 1/2 łyżeczki papryki ostrej
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
DANIE:
  • 5 pałeczek z kurczaka - małych
  • 200g brązowego ryżu
  • 2 cebule - średnie



Tuż po włożeniu do piekarnika
W garnku ugotować wywar z wody, masła, czosnku, ketchupu i przypraw. Odstawić do ostudzenia.

Do naczynia żaroodpornego wsypać suchy ryż brązowy. Na to rozłożyć pokrojoną w grubszą kostkę surową cebulę. Na cebuli ułożyć umyte i osuszone udka z kurczaka. To wszystko zalać przestudzonym wywarem.

Piec w piekarniku w 160C pod przykryciem ok. 2 godz. Na ostatnie 30 min pieczenia zdjąć pokrywkę, aby skórka na kurczaku się zarumieniła.


Naczynie żaroodporne wstawiać należy do zimnego piekarnika, gdyż zbyt duża różnica temperatur może spowodować jego pęknięcie.

Danie podawać gorące, tuż po upieczeniu. Choć równie dobrze smakuje odgrzewane w mikrofali dnia następnego :)

Nadmiar ryżu zawsze można wykorzystać przy spożywaniu innej potrawy, choć równie dobrze smakuje samodzielnie jako odrębny posiłek - wywar pełen przypraw nadaje tu niesamowitego aromatu! :)




11 komentarzy:

  1. ryż pod tym kurczakiem zawsze się dogotuje?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zawsze! A czasami nawet przegotuje, więc lepiej używać ryżu brązowego zamiast białego.

      Usuń
  2. Dzisiaj też robię danie w naczyniu żaroodpornym. Twoje wygląda bardzo smacznie.Szczególnie ta cebulka mniamm :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cebulka wyszła bosko aromatyczna - przyznaję nieskromnie ;)

      Usuń
  3. Z dzikim ryżem albo czerwonym też by na pewno wyszło przepysznie :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetnie wygląda! Bardzo smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciekawy przepis ;) i fajnie opisany ;)

    OdpowiedzUsuń

Miło, że wpadłeś. Proszę, zostaw po sobie ślad... Dziękuję za odwiedziny i zapraszam ponownie :)

Wersja do druku

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...