czwartek, 13 lipca 2017

Cukinia faszerowana mięsem z papryką

Młoda cukinia pysznie nadziana i zapieczona!


Gdy w sezonie dostępna jest w "zieleniakach" młoda cukinia, bardzo często przyrządzam ją na obiad. Zarówno smażę, jak i duszę, a także podpiekam, czy też jadam na surowo. Jednak ulubioną potrawą cukiniową była, jest i zawsze będzie dla mnie pieczona cukinia faszerowana.

Tutaj jako farsz posłużył solidny kawałek mięsa mielonego oraz soczysta żółta papryka. Wszystko to okraszone aromatycznymi przyprawami i sosami. Zwłaszcza ostry sos pomidorowy madziarów od FOLWARK z dodatkiem papryki chilli, ze słodko-kwaśnym posmakiem, rewelacyjnie się w takich nadziewanych cukiniach sprawdza :)


Składniki dla 2 osób:
  • 2 młode cukinie - średniej wielkości
  • 250g mięsa mielonego
  • 1 cebula - duża
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 papryka - u mnie akurat żółta
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 
  • 1/4 szkl. soku pomidorowego - choć równie dobrze wystarczy sama woda
  • 2  łyżki Sosu madziarów od FOLWARK
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka sosu worcestershire
  • 1/3 łyżeczki pieprzu czarnego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej 
  • sól, pieprz czarny - do przyprawienia łódeczek cukinii 
  • 2 garście startego żółtego sera - do posypania cukinii z wierzchu przed zapiekaniem 
  • olej lub oliwa - do wysmarowania blaszki



Cukinie dokładnie wyszorować szczoteczką pod gorącą wodą. Osuszyć, odkroić ogonki i przekroić na połówki. Małą łyżeczką wydrążyć miękki środek. Łódeczki lekko posolić oraz popieprzyć i odstawić na 15 minut na bok, żeby przeszły przyprawami. Wydrążone "farfocle" odłożyć na bok - jeszcze się przydadzą.

Mięso mielone podsmażyć na patelni. Gdy wytopi się trochę tłuszczu, dołożyć posiekaną w kostkę cebulkę. Smażyć do zeszklenia. Dopiero wtedy dodać czosnek przeciśnięty przez praskę - lub pokrojony w drobną kosteczkę. Wnętrze wydrążonej cukinii również drobno pokroić i dorzucić do patelni - w trakcie smażenia lekko się rozpuści i zagęści farsz. Do tego wszystkiego dołożyć na koniec pokrojoną w kostkę paprykę i kilka minut poddusić na wolnym ogniu.

Następnie dosypać wszystkie przyprawy oraz dolać koncentrat pomidorowy rozprowadzony w soku pomidorowym - lub wodzie. Dodać sos sojowy, sos worcestershire oraz sos madziarów. Nie przesadzać tu z sosem madziarów, gdyż jest on dość ostry z dodatkiem papryczki chilli. Całość dokładnie wymieszać i dusić przez co najmniej 5 minut dokładnego do połączenia wszystkich smaków.

Blaszkę do zapiekania wysmarować olejem. Ułożyć w niej łódeczki cukinii. Wnętrze warzywa nadziać przygotowanym farszem mięsno-paprykowym. Z wierzchu posypac całość startym na tarce o grubych oczkach żółtym serem.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C i piec podpiekać 20 minut - środkowy poziom; grzałka góra-dół; bez termoobiegu. Cukinia będzie wtedy jeszcze leciutko twardawa - jeśli chcemy bardziej miękką, wystarczy potrzymać 5 minut dłużej w piekarniku.

Podawać od razu po upieczeniu jeszcze ciepłą.

16 komentarzy:

  1. Cukinia prezentuje się bardzo apetycznie :) Chętnie jedną podprowadzę ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A prowadź ją Kochana i smacznego życzę :)

      Usuń
  2. Pycha, wolimy bardziej taką zapiekaną cukinię niż bakłażana :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dla mnie bakłażan jest zbyt gorzki. Albo po prostu nie umiem go smacznie zrobić :P Jedno z dwojga :P

      Usuń
    2. Moj patent na baklazana- bardzo duzo posolic odstawic na 20 min,az pusci wode, potem umyc i ponownie delikatnie posolic- nie jest wtedy ani troche gorzki

      Usuń
  3. Cukinię faszerowaną to ja zawsze i bardzo chętnie :) Proszę o porcyjkę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ach, gdyby tylko choć porcyjka się jakimś cudem ostała... Wszystko opędzlowane do ostatniego kęsa! :P Dziś robię raz jeszcze :)

      Usuń
  4. Joasiu, ale smakołyki u Ciebie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. uwielbiam faszerowane warzywa

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja sobie lata bez nich nie wyobrażam, gdy pełno świeżutkiej dobroci warzywnej na bazarkowych straganach :)

      Usuń
  6. Wow, jeszcze nigdy nie jadłam takiej cukinii w postaci zapiekanki - wygląda naprawdę niezwykle. Dziękuje!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam! Spróbujesz raz i już zawsze będziesz chciała tak cukinie jadać ;)

      Usuń
  7. wyszło świetnie, wyglądają apetycznie :)
    www.anialwowska.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Z góry dziękuje za pozostawiony komentarz i zapraszam ponownie :)

Google+ Followers

Wersja do druku

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...