poniedziałek, 1 sierpnia 2016

Pstrąg faszerowany pieczarkami w jabłkach zapiekany

Tradycyjna kuchnia polska w nietypowym wydaniu


Chyba wszyscy się zgodzą, iż mięsa zapiekane z jabłkami to tradycyjna potrawa w kuchni polskiej. Same jabłka są typowym surowcem wielu polskich dań, deserów, nalewek i przetworów. Kuchnia polska docenia produkty runa leśnego, jak choćby grzyby. Od wieków jadamy zgodnie z tradycją ryby słodkowodne, do których należy m.in pstrąg tęczowy, odławiany z rzek o bystrym prądzie. Typowe dla naszej rodzimej kuchni są węglowodany, czyli potrawy zbożowe, takie jak m.in. kasze

A gdyby tak wszystkie te elementy połączyć razem? Kaczce pieczonej z jabłkami nikt się nie dziwi. Ale pstrąg faszerowany pieczarkami i zapiekany na jabłkach i z kaszą podany - co to za dziwoląg, powiecie! A wcale nie taki dziwoląg... Potrawa ta zawiera wszystkie elementy tradycyjnego, polskiego gotowania i surowce powszechnie wykorzystywane w polskiej kuchni. Polecam przyjrzeć się mu z bliska i przygotować na niedzielny obiad :)


Składniki dla 3 osób:

Ryby wypatroszyć, oczyścić z łusek, wykroić oczy, dokładnie umyć - nie odcinać łbów, bo ryba podczas pieczenia za bardzo wyschnie

Posolić, popieprzyć i skropić sokiem z cytryny od środka oraz z wierzchu. Odstawić pod przykryciem z folii spożywczej do lodówki na godzinę, aby ryba przeszła przyprawami - można zostawić tak na noc.

Na łyżeczce oliwy podsmażyć posiekaną w kostkę cebulę. Gdy cebula się lekko zezłoci, dorzucić przeciśnięty przez praskę czosnek - lub pokrojony nożem w drobna kosteczkę. Dołożyć pokrojone w drobne kawałki pieczarki i całość smażyć przez kilka minut - aby odparować wodę z pieczarek. Pod koniec smażenia dosypać łyżeczkę bułki tartek i przyprawić solą i pieprzem do smaku.

Jabłka wyszorować szczoteczką pod bieżącą wodą, odszypułkować i pokroić na cząstki - nie potrzeba obierać ze skórki, doda ona aromatu rybie.

Ceramiczne naczynie do zapiekania wysmarować masłem, ułożyć w nim kawałki jabłek. Ryby napełnić farszem pieczarkowym i ułożyć je na ruszcie z jabłek. Resztą jabłek można obłożyć rybę po bokach. Całość oblać sokiem jabłkowym.




Piekarnik nagrzać do 220C, wstawić ryby i piec ok 30-35 minut – bez termoobiegu, na środkowym poziomie piekarnika, grzałka góra-dół - czas pieczenia mocno tu zależy od wielkości ryb. Przez pierwszą połowę tego czasu piec pod przykryciem z folii aluminiowej, potem ja zdjąć, aby ryby i jabłka przyrumieniły się z wierzchu.

Ryby podawać z zapieczonymi jabłkami. U mnie dodatkowo w towarzystwie kaszy bulgur polanej sokiem jabłkowym z pieczonej ryby.

14 komentarzy:

  1. Robie pstrąga z różnymi warzywami, tej wersji jeszcze nie robiłam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam Małgosiu :) Rybka naprawdę sę wyśmienicie komponuje z pieczarkami i jabłuszkami :)

      Usuń
  2. Wygląda bardzo apetycznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubimy pstrąga a tak super nafaszerowanego to już w ogóle byśmy zjadły z przyjemnością :D Jabłuszka też byśmy wyjadły :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jabłuszka wyjadać to była ekstaza smaku :D Pstrąg dawno zniknął, a jabłuszkami nadal się delektowałam ;)

      Usuń
  4. Pstrąg to jedna z moich ulubionych ryb, a tak przygotowana musi smakować wyśmienicie. Palce lizać! <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też kocham pstrąga miłością żartą :D Mogę ho spożywać w każdym wariancie, ale jednak pieczony smakuje mi najbardziej :)

      Usuń
  5. Pstrąga tak przyrządzonego jeszcze nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam :) Pieczarka z jabłkiem naprawdę świetnie tu wypada :)

      Usuń
  6. Twoja rybka bardzo smakowicie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  7. jedna z moich ulubionych ryb, pychota;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moja również! :) Mogę ją jeść w każdym wariancie smakowym :)

      Usuń

Z góry dziękuje za pozostawiony komentarz i zapraszam ponownie :)

Google+ Followers

Wersja do druku

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...