wtorek, 23 sierpnia 2016

Pęczak po staropolsku

Pęczak nietuzinkowo przyprawiony, rodem z biesiadnej kuchni sarmackiej!


Uczestnicząc kiedyś w warsztatach kulinarnych, przybliżających pełną kontrastów i niecodziennych połączeń smakowych Kuchnię Staropolską (zapraszam na fotorelację TU), miałam okazję przygotowywać i kosztować typowe potrawy staropolskiego karnawału. Pierwszy raz w życiu próbowałam wtedy móżdżku cielęcego oraz grasicy i degustowałam je w daniach rodem z sarmackiej kuchni Rzeczypospolitej Obojga Narodów. Podpatrzyłam wtedy wiele interesujących trików na "odświeżenie" staropolskich smaków i przełożenie ich na współczesne, bardziej nowoczesne gotowanie. Jednym z nich podzielę się właśnie dzisiaj :)

Jedną z takich ciekawostek był sposób podania pęczaku, który towarzyszył móżdżkowi cielęcemu gotowanemu na białym winie. Pęczak jak pęczak, całkiem go lubię i jadam często, jednak nigdy nie pomyślałabym, by zaeksperymentować z nim w tak nietypowym połączeniu smakowym. Mianowicie z dodatkiem szczypiorku, masła i... gruboziarnistej musztardy francuskiej! Lekko maślany smak pęczaku, przełamany został świeżością szczypiorku oraz kwaskowatym i ostrym aromatem musztardy. Kto sam nie spróbuje, nie uwierzy, jakie to jest dobre! :)


Tak doprawiony pęczak stanowi świetny dodatek do mięsa wszelkiego rodzaju. Ja pałaszowałam go w towarzystwie Gulaszu wyraźnie przyprawionego od Pamapol. Gulasz - mocno mięsny, z dodatkiem cebuli, w gęstym i aromatycznym sosie - idealnie łączył się z niekonwencjonalnie przyrządzonym pęczakiem. Do szczęścia dołożyłam tu jeszcze kilka buraczków w occie domowej roboty i poczułam się jakbym zasiadła do staropolskiego, biesiadnego stołu :)

Składniki na porcje dla 2 osób:
  • 150g pęczaku - ważony suchy, przed gotowaniem
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki musztardy francuskiej
  • 2 garście szczypiorku - drobno posiekać
  • sól, pieprz - do smaku

Pęczak przepłukać na sitku zimną wodą. 

W małym garnku zagotować 3 szkl. osolonej do smaku wody - wody może być sporo więcej niż ziaren kaszy, nie trzeba jej tu odmierzać proporcjonalnie. Gdy zacznie wrzeć, wrzucić pęczak luzem i gotować na wolnym ogniu ok 15-20 minut - czas gotowania zależy od preferowanego stopnia miękkości pęczaku, ja wolę bardziej miękki, więc było to u mnie 20 minut.

Pęczak odcedzić na sicie i przełożyć do miski.

Jeszcze gorący doprawić masłem, musztardą francuską, solą i pieprzem. Dorzucić pokrojony drobno szczypiorek. Wszystko razem dokładnie wymieszać.

Podawać jako dodatek do pieczonego mięsa, kotletów czy tak jak u mnie - Gulaszu wyraźnie przyprawionego od Pamapol. Smacznego! :)

14 komentarzy:

  1. Uwielbiam pęczak - pysznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepyszna propozycja :D I jeszcze te buraczki! Mniam <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki Kochana :) Buraczki były roboty mojej Rodzicielki i faktycznie z pęczakiem i gulaszem komponowały się wyśmienicie :)

      Usuń
  3. uwielbiam pęczak, super propozycja na obiadek.

    OdpowiedzUsuń
  4. Lubiłyśmy zawsze pęczak ale niestety nie możemy go zbyt często jeść :/ Tak podany prezentuje się pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Współczuję ogromnie, że pęczak nie może być w Waszym codziennym jadłospisie, Drogie Pandy :( Ja osobiście nie wyobrażam sobie tygodnia bez smaku tej kaszy :)

      Usuń
  5. Bardzo lubię tą kaszę :-) wspaniałe danie kochana :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki Marzenko :) Po tym jak spróbowałam takiego doprawienia pęczaku na warsztatach z kuchni staropolskiej, tylko tak od tamtej pory przygotowuję te kaszę :)

      Usuń
  6. a gulasz zrobiony własnoręcznie, jest smaczniejszy i zdrowszy, zapewne bardziej będzie przypominał staropolski, biesiadny stół - dawniej nie było konserw z ukłonami Jan

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Drogi Anonimowy Janie :) Gwiazdą potrawy miał być tu pęczak, a nie gulasz i to na kaszy właśnie chciałam się skupić. Gulasz domowy po staropolsku jeszcze się kiedyś pojawi - wyglądaj przepisu na moim blogu cierpliwie :)

      Usuń
  7. Joasiu kasza uwygląda mega apetycznie, jeszcze posypana jest czymś co mnie bardzo zaintrygowalo, co to za nasionka?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A to właśnie jest główny składnik, który nadaje pęczakowi niepowtarzalnego smaku - gruboziarnista musztarda francuska z całymi ziarnami gorczycy :) Wypróbuj - nie pożałujesz :)

      Usuń

Z góry dziękuje za pozostawiony komentarz i zapraszam ponownie :)

Google+ Followers

Wersja do druku

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...