niedziela, 21 sierpnia 2016

Łatwe ciasto z czereśniami pod kruszonką

Wypiek banalnie prosty w wykonaniu, ale jakże smaczny!  Z czereśnią zakopaną pod słodką kruszonką :)


Gdy panuje sezon na czereśnie, opycham się tymi owocami wprost nieprzyzwoicie! Podjadam je same, ćwicząc przy okazji plucie pestkami na odległość ;) Tworzę kolejne słoiczki przetworów z czereśniami w roli głównej. No i oczywiście piekę i pichcę ciasta i desery używając tych owoców jako głównego składnika.

Dziś proponuję ciasto banalnie proste w wykonaniu, ale jakże smaczne! Pulchne i miękkie, nadziane słodkimi czereśniami, pod chrupiącą kruszonką. Nie wymaga dużo wysiłku, szybko się piecze i wyśmienicie smakuje - polecam! :)


Składniki na średnią tortownicę o średnicy 22 cm:
CIASTO: 
  • 2/3 kostki  margaryny roślinnej (175g) - musi być miękka, czyli wyjąć wcześniej z lodówki i zostawić na ok.30 min. w temp. pokojowej
  • 8 łyżek cukru - czubatych - dla łasuchów sugeruję dodać 2 łyżki, czyli razem 10, będzie słodziej, zwłaszcza w kontraście z kwaśnymi owocami
  • 1 mały cukier wanilinowy (16g)
  • 3 jaja
  • 10 łyżek mąki pszennej - czubatych
  • 1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 2-3 garście czereśni - wcześniej wydrylowanych
KRUSZONKA:
  • 1 łyża masła - czubata; nie używać margaryny, smak kruszonki opiera się na maśle
  • 2-3 łyżki mąki
  • 1 łyżka cukru
  • 1 mały cukier wanilinowy (16g)

Najpierw zrobić kruszonkę. Ważne, aby masło było wcześniej wyjęte z lodówki, aby zmiękło. W małej misce rozetrzeć palcami wszystkie składniki, aż powstaną charakterystyczne grudki i bryłki mniej lub bardziej zwarte. Naczynie z kruszonką włożyć na 15 min. do zamrażalnika - wyjmować dopiero przed samym posypywaniem ciasta, w ten sposób zmrożona kruszonka nie będzie się roztapiać na cieście, tylko pozostanie w formie grudek.

Teraz można zabrać się za ciasto właściwe. W dużej misce utrzeć mikserem miękką margarynę z cukrem na biały puch - cukier dosypując po trochu.

Mnie przeważnie brak cierpliwości i do białego puchu nigdy nie dochodzę - ucieram mikserem do momentu, gdy cukier się z grubsza rozetrze, a całość zmieni kolor na bardziej kremowy.

 
Do ucieranej masy dodawać stopniowo jajka, na przemian z przesianą mąką i proszkiem do pieczenia - przesianie mąki przez sito napowietrza ją i wspomaga wyrastanie ciasta. Wyrobić wszystko mikserem przez kilka minut na gładką masę.
 
Średnią tortownicę o średnicy 22cm wyłożyć papierem do pieczenia - lub ewentualnie wysmarować masłem i obsypać kaszą manną - kasza manna jest tu lepsza niż bułka tarta bo nie ma tendencji do przypalania się. Przełożyć do niej ciasto i równo rozprowadzić po dnie tortownicy - najlepiej pomóc sobie łyżką, bo ciasto będzie dość gęste.


Na wierzch wrzucić wydrylowane czereśnie. Całość posypać twardą i lekko zmrożoną kruszonką.   Piec w temp. 180C ok. 40-45 minut na środkowym poziomie piekarnika - u mnie bez termoobiegu; grzałka góra-dół. Wykonać test „suchego patyczka” by upewnić się że się upiekło - jak wyjdzie niczym nie oblepiony – ciasto gotowe! 

Po wyjęciu z piekarnika, odstawić do ostudzenia w blaszce.


Piecz - tak od podstaw

22 komentarze:

  1. Ale narobiłaś mi ochoty na słodkie:D wygląda przepysznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniałe ciacho :-) porywam duży kawałek do kawki :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Słuszne połączenie, Marzenko! Kawka z czereśniowym ciachem do towarzystwa to bomba smakowa na podwieczorek :)

      Usuń
  3. Joasiu Twoje ciasto wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale apetycznie wygląda! :)
    Takie puszyste, zjadłabym do kawki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z chęcią podzielę się kawałeczkiem, choć niestety tylko wirtualnie ;)

      Usuń
  5. Jeszcze lato się nie skończyło a my już wyżarłyśmy nasze zapasy czereśni z zamrażarki :P Jemy to ciasto oczami <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja ostatkiem sił trzymam w zamrażarce 2 opakowania czereśni. Małe szanse że wytrzymam do zimy i zapasu do tego czasu nie naruszę :P

      Usuń
  6. Wygląda przepysznie :-) Porywam kawałek ;-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Takie ciasta lubie najbardzie, musze koniecznie wyprobowac. Dziekuje za przepis :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się ogromnie, że ciacho się spodobało! Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  8. Dzisiaj sobie zrobię, ale z brzoskwiniami bo czereśni brak u mnie. Myślę, że te owoce też dadzą radę 😊

    OdpowiedzUsuń
  9. Witam czy mogą byc owoce mrozone albo z kompotu? dziekuje za odpowiedz.Napewno wyprobuje przepis wygląda świetnie i pewnie tak smakuje. Pozdrawiam Renata

    Przepraszam ze wyswietli sie jako anonimowy profil ale nie umiem wstawic innego

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mrożone też się nadadzą :) Ja poza sezonem w większości dokładam do tego ciasta mrożonych owoców.

      Usuń

Z góry dziękuje za pozostawiony komentarz i zapraszam ponownie :)

Google+ Followers

Wersja do druku

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...