wtorek, 9 września 2014

Sałatka z tuńczykiem, groszkiem i fasolą

Zdrowo, tuńczykowo!

 

Już żaliłam się kiedyś TU, że to co zdrowe, dietetyczne, niskokaloryczne, jest wbrew filozofii życia Pana Męża - nie tknie ani grama! Dlatego większość posiłków pro-zdrowotnych muszę obecnie planować na 1-osobowe porcje - tylko dla siebie.

Poniżej pomysł na nieskomplikowaną, ale jakże pyszną sałatkę z tuńczykiem z dodatkiem oleju kukurydzianego BIOLEVITA - propozycja na zdrową i lekką kolację czy śniadanko. 


W szybkim skrócie: olej kukurydziany BIOLEVITA (więcej info TU lub TU) - uzyskiwany metodą tłoczenia na zimno bogaty jest w kwasy omega-6 i 9, oraz w witaminy E i K. 

Przyczynia się do obniżania poziomu cholesterolu we krwi, działa przeciwmiażdżycowo oraz jest swoistym panaceum na procesy starzenia się. Polecany jest przy wzmożonym wysiłku fizycznym, ponieważ korzystnie wpływa na układ mięśniowy i naczyniowy. 

Odznacza się pomarańczową barwą i wyrazistym smakiem. Nietuzinkowe dopełnienie ulubionej sałatki :) 


Składniki na porcję 1-osobową:
  • 1/2 puszki tuńczyka w wodzie/sosie własnym (80g) - może być zarówno rozdrobniony jak i w kawałkach
  • 2 łyżki zielonego groszku (50g) - u mnie młody groszek z Ojcowej działeczki ogrodniczej, który w sezonie zamrażam i przechowuję właśnie w takich celach
  • 2 łyżki fasoli czerwonej z puszki (50g) 
  • 2 łyżki posiekanej cebuli czerwonej (20g) - posiekanej w drobną kosteczkę
  • 1 ogórek kiszony (30g) - mały 
  • 1 łyżeczka oleju kukurydzianego BIOLEVITA w saszetce (dostępna m.in. TU)
  • sól, pieprz do smaku

Groszek i fasolę odcedzić z wody/zalewy. Cebulę posiekać w drobną kosteczkę. Tuńczyka odcedzić z sosu i ewentualnie podrobić jeśli w kawałku. Ogórka kiszonego pokroić w kostkę. W salaterce zmieszać tuńczyka z warzywami, olejem i przyprawami. Odstawić na co najmniej 15 min. żeby smaki się „przegryzły”. Jeść z kromką pieczywa chrupkiego. Smacznego!

Dieta Śródziemnomorska Szkolne śniadania

3 komentarze:

  1. Ale fajna sałatka :-) co prawda moje chłopaki nie lubią tuńczyka, ale ja bym zjadła ze smakiem. Super nawet do pracy :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ano ja właśnie ją często pakuję do pracy - idealna by zapchać się w porze wczesno-obiadowej ;)

      Usuń
  2. Bardzo lubię sałatki z tuńczykiem:) na pewno wypróbuję, serdecznie zapraszam do mnie: lekcjewkuchni.blogspot.com :)

    OdpowiedzUsuń

Miło, że wpadłeś. Proszę, zostaw po sobie ślad... Dziękuję za odwiedziny i zapraszam ponownie :)

Wersja do druku

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...