
Już żaliłam się kiedyś TU, że to co zdrowe, dietetyczne, niskokaloryczne, jest wbrew filozofii życia Pana Męża - nie tknie ani grama! Dlatego większość posiłków pro-zdrowotnych muszę obecnie planować na 1-osobowe porcje - tylko dla siebie.
Poniżej pomysł na nieskomplikowaną, ale jakże pyszną sałatkę z tuńczykiem z dodatkiem oleju kukurydzianego BIOLEVITA - propozycja na zdrową i lekką kolację czy śniadanko.

Przyczynia się do obniżania poziomu cholesterolu we krwi, działa przeciwmiażdżycowo oraz jest swoistym panaceum na procesy starzenia się. Polecany jest przy wzmożonym wysiłku fizycznym, ponieważ korzystnie wpływa na układ mięśniowy i naczyniowy.
Odznacza się pomarańczową barwą i wyrazistym smakiem. Nietuzinkowe dopełnienie ulubionej sałatki :)
Składniki na porcję 1-osobową:
- 1/2 puszki tuńczyka w wodzie/sosie własnym (80g) - może być zarówno rozdrobniony jak i w kawałkach
- 2 łyżki zielonego groszku (50g) - u mnie młody groszek z Ojcowej działeczki ogrodniczej, który w sezonie zamrażam i przechowuję właśnie w takich celach
- 2 łyżki fasoli czerwonej z puszki (50g)
- 2 łyżki posiekanej cebuli czerwonej (20g) - posiekanej w drobną kosteczkę
- 1 ogórek kiszony (30g) - mały
- 1 łyżeczka oleju kukurydzianego BIOLEVITA w saszetce (dostępna m.in. TU)
- sól, pieprz do smaku
Groszek i fasolę odcedzić z wody/zalewy. Cebulę posiekać w drobną kosteczkę. Tuńczyka odcedzić z sosu i ewentualnie podrobić jeśli w kawałku. Ogórka kiszonego pokroić w kostkę. W salaterce zmieszać tuńczyka z warzywami, olejem i przyprawami. Odstawić na co najmniej 15 min. żeby smaki się „przegryzły”. Jeść z kromką pieczywa chrupkiego. Smacznego!
Ale fajna sałatka :-) co prawda moje chłopaki nie lubią tuńczyka, ale ja bym zjadła ze smakiem. Super nawet do pracy :-)
OdpowiedzUsuńAno ja właśnie ją często pakuję do pracy - idealna by zapchać się w porze wczesno-obiadowej ;)
UsuńBardzo lubię sałatki z tuńczykiem:) na pewno wypróbuję, serdecznie zapraszam do mnie: lekcjewkuchni.blogspot.com :)
OdpowiedzUsuń