poniedziałek, 5 marca 2018

Cukierkowa babka majonezowa na Dzień Kobiet

Ciasto z gatunku łatwych, prostych i przyjemnych - nie tylko do spożycia, ale również i do wykonania



Dzień Kobiet już za kilka dni. Z tej okazji, Drogie Panie, warto własnoręcznie sprawić sobie prezent w postaci ulubionej słodkości. A gdy taka cukrowa przyjemność wykonana zostanie rękami kulinarnie sprawnego, osobistego mężczyzny - to już w ogóle będzie spełnienie tego Babskiego Święta! ;) 

Dlatego właśnie w fejsbukowej akcji organizowanej przez Ciasto na niedzielę, pieczemy wspólnie w ten weekend słodkie babki i babeczki pod hasłem: Babka dla Fajnej Babki

Pozwólcie że pokrótce przypomnę zasady tego wydarzenia:
  • dodajemy wyłącznie JEDEN własny przepis do akcji!
  • pieczemy od piątku do poniedziałku;
  • publikujemy post z przepisem na blogu, od piątku rano do poniedziałku wieczór;
  • do akcji nie wolno dodawać przepisów archiwalnych, dozwolone są… tylko i wyłącznie te, opublikowane w czasie trwania wydarzenia;
  • link do przepisu zamieszczamy w jednym przypiętym poście w komentarzu - post na fejsbuku zostanie utworzony w dniu rozpoczęcia wydarzenia
  • na swoim blogu w poście z przepisem podajemy listę osób, które wzięły udział w akcji i wypiekały wspólnie z nami - koniecznie z podaniem linków do ich przepisów
  • osoby nie mające bloga, też mogą brać udział w akcji, wystarczy jak wstawią zdjęcie z nazwą wypieku i przepisem

Mój osobisty wybór receptury z tej okazji nie był zbytnio trudny. Jednym z moich ulubionych ciast - zarówno do wypiekania jak i potem do spożywania - jest babka majonezowa i to nią właśnie zamierzam się raczyć w Dzień Kobiet.

Jest to ciasto z gatunku łatwych, prostych i przyjemnych, ze względu na jego 4 główne zalety:
  • ZAWSZE wychodzi - trzymając się banalnie prostego przepisu nie można tu nic zepsuć... będę pełna podziwu dla każdego komu się spartaczenie jednak uda, bo naprawdę niełatwa to sztuka...
  • Jest NADZWYCZAJNIE smaczne, puszyste i wilgotne - majonezu w ogóle tu nie czuć i nikt, kto babki posmakował nie śmie przypuszczać, że jest on jej głównym składnikiem
  • Do ukręcenia TYLKO w 15 minut - prostota przygotowania jest wprost porażająca...
  • DŁUGO zachowuje świeżość - nie tracąc nic na smaku, puszystości i miękkości
Jak zwykle wykorzystałam tu majonez typu "krzak" - czyli najtańszy, wyjątkowo nędznej jakości, w sumie najgorszy, jaki tylko mogłam znaleźć w sklepie - wyjątkowo się sprawdza w tym wypieku.

Taki słoiczek majonezu "do zadań specjalnych" skrzętnie chowam potem w lodówce i używam do kilku następnych babek - bo do innych celów spożywczych, ze względu na ohydny smak, raczej się on nie nadaje...

Składniki
na silikonową formę z kominem, o średnicy i głębokości ok LxH 24x10 cm:
CIASTO
  • 4 jaja - duże!
  • szczypta soli
  • 250g cukru
  • 100g mąki pszennej
  • 100g mąki ziemniaczanej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki majonezu - czubate
  • 1 aromat - najlepiej śmietankowy
  • szczypta różowego barwnika spożywczego w proszku - na koniec wykałaczki
LUKIER MLECZNY
  • 2/3 szkl. cukru pudru
  • 2-3 łyżki gorącego mleka - ilość zależy jak bardzo płynny lukier chcemy uzyskać
  • kilka kropel aromatu śmietankowego
DODATKOWO:
  • słodkie cukierki - do posypania z wierzchu

W dużej misce zmiksować jaja ze szczyptą soli na puszystą masę, dodając stopniowo cukier - miksuję dobre 10 minut aż jajka będą przypominać w konsystencji gęsty kogel-mogel, od tego zależy sukces babki.

Dodać obie mąki, proszek do pieczenia oraz barwnik spożywczy w proszku i krótko zmiksować. Na końcu dołożyć majonez oraz aromat i bardzo krótko zmiksować - tylko na tyle aby połączyć składniki.

Przelać ciasto do formy silikonowej, pomagając sobie łyżką - silikon nie wymaga smarowania tłuszczem i obsypywania mąką czy bułką tartą.

Piec w nagrzanym do 170C piekarniku ok. 45-50 min - na środkowym poziomie piekarnika w opcji góra-dół bez termoobiegu. Bliżej końca pieczenia sprawdzać patyczkiem stan upieczenia ciasta - suchy patyczek, można wyjmować!

Ciasta nie wyjmować zbyt szybko z piekarnika - niebezpieczeństwo, że opadnie - wyłączyć grzałkę, otworzyć szeroko drzwiczki i studzić tak ciasto ok. 15 min. Po tym czasie wyją całkowicie z piekarnika i odstawić do przestygnięcia.

W oczekiwaniu na ostygnięcie ciasta, przyrządzić lukier, miksując ze sobą wszystkie składniki w wysokim i wąskim naczyniu.

Przy pomocy pędzelka wysmarować lekko ciepłą babkę lukrem i ozdobić słodkimi cukierkami lub cukrową posypką.




BABKI DLA FAJNYCH BABEK WYPIEKALI WSPÓLNIE Z OKAZJI DNIA KOBIET:
~"~"~"~"~"~"~"~"~"~"~"~"~"~"~"~"~"~"~"~"~"~"~"~"~"~
ŻYCIE ZACZYNA SIĘ W KUCHNI - Czekoladowa babka na oleju
https://zyciezaczynasiewkuchni.blogspot.com/2018/03/czekoladowa-babka-na-oleju.html#more
MARCEPANOWY KĄCIK - Babeczka
https://marcepanowykacik.blogspot.com/2018/03/babeczka.html
DOROTA LAPACZ [FB] - Babka herbaciano-miodowa
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=500127607048837&set=p.500127607048837&type=3&theater
DOROTA LEGEC [FB] - Babka 3 kolory
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1730357080365449&set=p.1730357080365449&type=3&theater
CZARNA OD KUCHNI - Babka ala murzynek
https://czarrnaodkuchni.wordpress.com/2018/03/04/babka-ala-murzynek/
SŁODKIE OKRUSZKI - Prawdziwie czekoladowa babka
http://www.slodkieokruszki.pl/prawdziwie-czekoladowa-babka/
IZIONI PYSZNE SMAKI - Babka chałwowa
https://izioni-smaki.blogspot.com/2018/03/babka-chawowa.html#more
QCHNIA OSOBISTA - Wielkanocna babka drożdżowa z szafranem
https://quchniaosobista.blogspot.com/2018/03/wielkanocna-babka-drozdzowa-z-szafranem.html
ZACISZE KUCHENNE - Babka cytrynowa
https://zaciszekuchenne.blogspot.com/2018/03/babka-cytrynowa.html
MOJE DOMOWE KUCHARZENIE - Babka z płatkami czekolady
https://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/2018/03/babka-z-patkami-czekolady.html


Wypieczone Święta - Wielkanoc 2018>Wypieczone Święta - Wielkanoc 2018

11 komentarzy:

  1. Pięknie się prezentuje :) Dziękuje za wspólną zabawę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ta babka wygląda niesamowicie :D Moja córeczka byłaby zachwycona zwłaszcza kolorem ;) Dziękuję za wspólne wypiekania :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszna babka Asiu i pięknie się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
  4. ale cukierkowa piękna baba ;) dzięki za wspólne pieczenie ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Kochana ale cudowna babeczka, jest po prostu piękna :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pięknie i efektownie wygląda. Dziękuję, za wspólną zabawę.

    OdpowiedzUsuń
  7. Wszystkie księżniczki byłyby takim ciachem zachwycone :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Piękny kolorek...i pysznie wygląda..Dzięki za wspólne pieczenie...mimo, że nie jem ciasta z chęcią upiekłam babkę dla domowników i dołączyłam do akcji.

    OdpowiedzUsuń
  9. Znakomity pomysł na prezent :) Wielkie dzięki. Aby tylko nie było problemu z wręczeniem to warto może zainwestować w tackę na wyroby cukiernicze - na przykład taką jak ta https://e-hurtownia-opakowan.pl/pudelko-fasonowe-jednostronnie-biale-577x310x110mm-10szt.html

    OdpowiedzUsuń
  10. Taka cudnie kolorowa:-) Dziękuję za zaproszenie na wspólną akcję:-) Mamy teraz pod ręką tyle fajnych przepisów na babki:-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Co za kolor! Ciekawe, czy zachęciłby moje córeczki do zajadania 😄

    OdpowiedzUsuń

Miło, że wpadłeś. Proszę, zostaw po sobie ślad... Dziękuję za odwiedziny i zapraszam ponownie :)

Google+ Followers

Wersja do druku

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...