środa, 28 czerwca 2017

Czekoladowy makaron zapiekany z karmelizowanym jabłkiem

Czyli jak trafić w gusta młodocianego tyrana spożywczego :)


Młodociany Milusiński nie zawsze jest skory do jedzenia. Rodzinny obiad niejednokrotnie jest istną drogą przez mękę, aby dziecię-niejadka pożywnie nakarmić. Choć sama potomstwa nie posiadam, ileż to nasłuchałam się wyrzekań i wylewanych żalów koleżanek na wybrzydzające przy posiłkach Latorośle.

Ratunkiem jest przyrządzanie dań pod gusta młodocianego tyrana spożywczego. Ha! Żeby to było tak łatwo, kiedy smak Dziecięcia zmienia się niemalże z dnia na dzień. Dziś nic zielonego! Jutro nic pomarańczowego! Nie chcę na obiad ziemniaków! Nie zjem tej kanapki i już! I tak dalej, i tak dalej...

A nóż widelec, poniższa zapiekanka makaronowa trafi jednak w Smyka preferencje? Jest w niej zaserwowany czekoladowy makaron, dużo jabłka, trochę słodyczy. A wszystko zapieczone pod apetyczną, budyniową kołderką. Hmmm, warto spróbować! :)


Składniki na 1 porcję:
  • 50g makaronu Lubella Mini świderki z czekoladą
  • 1 łyżeczka masła
  • 1-2 łyżeczki cukru trzcinowego
  • 1/2 jabłka - twarde i kwaskowate
  • sok z cytryny - tylko trochę, do skropienia jabłka
  • 1/2 szkl. mleka
  • 2 łyżeczki proszku budyniowego waniliowego - budyń bez cukru
  • 1 łyżeczka domowego cukru waniliowego - porada jak zrobić TU, ewentualnie można zastąpić cukrem wanilinowym z torebki

Makaron Lubella Mini świderki z czekoladą ugotować ma półtwardo - dojdzie w piekarniku - odcedzić i odstawić do lekkiego przestudzenia. Gotowałam bez sugerowanego przez producenta dodatku cukru do wody.

Jabłko umyć, obrać ze skórki i pokroić w kosteczkę. Skropić lekko sokiem z cytryny, by zbytnio nie ściemniało.

Na małej patelni rozpuścić masło, dodać cukier trzcinowy i chwilę podgrzewać na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając. Dorzucić jabłko i smażyć często przewracając, aż karmel oblepi dokładnie jabłko, ale owoc będzie nadal twardawy. Jabłka po 2-3 minutach nabiorą pięknego, złotobrązowego koloru, wtedy należy je zdjąć z patelni. Odstawić do lekkiego przestudzenia.

W garnuszku zagotować połowę mleka. W reszcie zimnego mleka rozpuścić proszek budyniowy wraz z cukrem waniliowym. Jak mleko w garnuszku się zagotuje, dolać rozmieszaną miksturę. Chwilę pogotować na małym ogniu, do zgęstnienia.

Na dno kamionkowego naczynka do zapiekania - lub kokilek - wyłożyć skarmelizowane jabłko. Na to wrzucić czekoladowy makaron. Zalać po wierzchu masą budyniową.

Zapiekać ok 15-20 minut w 180C -  wstawiać do rozgrzanego piekarnika i piec bez przykrywania foremki.

Taką makaronową zapiekankę najlepiej jeść ciepłą. Przed podaniem można posypać z wierzchu cynamonem. 

Słodko i syto - tego każdy Milusiński z chęcią spróbuje :)

#lubelloveinspiracje #lubella #lubellamini

9 komentarzy:

  1. Joasiu nie jestem młodociana, ale też chętnie bym zjadła taki posiłek :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Na takie cudo to ja się pisze ;) Wygląda bardzo apetycznie. Zjadłabym :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bez wątpienia każde dziecko i każda panda rzuciliby się na takie jedzonko :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Skoro Pandy by się rzuciły, to traktuję to jako pokaźnej wielkości komplement :D

      Usuń
  4. I appreciate the effort in writing and sharing this. Do check the article for full insights Reaction Speed Test. Reaction time tests measure reflexes and quick thinking.

    OdpowiedzUsuń

Miło, że wpadłeś. Proszę, zostaw po sobie ślad... Dziękuję za odwiedziny i zapraszam ponownie :)

Wersja do druku

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...