Święta, Święta i po Świętach... Dopiero co minęły, a ja już z nostalgią wspominam pyszności, którymi się w tym czasie zajadałam. Należała do nich oczywiście moja ulubiona sałatka jarzynowa.
W ramach treningu przedświątecznego robiłam jej bardziej czosnkową wersję: Czosnkowa sałatka jarzynowa. Tym razem jednak tradycji stało się zadość i na moim stole wylądowała typowa "jarzynówka" z majonezem.
Nie wyobrażam sobie Świąt bez tej potrawy. Czy to Wigilia, czy Wielkanoc, zawsze musi znaleźć się w moim jadłospisie w tym czasie. Choć jej krojenie jest zdecydowanie nużące - Nic to! Pana Męża zawsze włączam w tę fazę przygotowywania :P - to efekt wart włożonego wysiłku!
Poniżej mój sposób na sałatkę jarzynową. Taką przygotowywało się ją w moim domu rodzinnym. I dokładnie według tego przepisu robię ją teraz ja. Zapraszam :)
Trik sałatkowy: żeby cieszyć się potrawą trochę dłużej, można część pokrojonych składników odłożyć do dużego słoja bez przypraw i sosu, szczelnie zakręcić i odstawić do lodówki. Gdy po 1-2 dniach zje się już pierwszą porcję, wtedy dopiero wymieszać resztę z sosem jogurtowo-majonezowym oraz solą i pieprzem, w ten sposób kolejna parta będzie świeższa do jedzenia.
Składniki na 1 dużą miskę sałatki:
- 3 jajka - duże; gotowane na twardo
- 1 puszka zielonego groszku
- 4 marchewki - bardzo duże
- 2 pietruszki - średnie
- 1 jabłko - twarde i kwaskowate
- 3 ogórki kiszone - średnie
- sól, pieprz - do smaku
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 2-3 łyżki majonezu
Umytą marchewkę i pietruszkę włożyć do garnka z wrzącą, osoloną wodą - warzyw nie należy wkładać do wody jeszcze zimnej, bo proces gotowania się wtedy wydłuża i tracą wiele swoich wartości odżywczych. Gotować do miękkości ok 20 minut. Następnie wyjąć i zostawić do odcedzenia na sitku. Po ostygnięciu, oskrobać ze skórki i pokroić w kosteczkę.
Jajka umyć w gorącej wodzie i ugotować na twardo - ok. 10minut po włożeniu do wrzątku; wrzątek można lekko posolić, co przeciwdziała pękaniu podczas gotowania. Wyjąć i włoży do zimnej wody do ostygnięcia. Następnie jeszcze mokre - wtedy skorupka lepiej odchodzi od białka - obrać i pokroić w kostkę.
Jabłko umyć, obrać ze skórki i wyciąć , a następnie pokroić w kostkę. Można skropić lekko cytryną, aby nie ciemniało.
Ogórka kiszonego pokroić w drobną kosteczkę wraz ze skórką - niektórzy obierają kiszonego ze skórki, żeby całość była delikatniejsza dla podniebienia, ale dla mnie to zupełnie zbędne.
Przygotować w oddzielnym naczyniu sos. Połączyć jogurt z majonezem oraz doprawić solą i pieprzem.
Do dużej miski wsypać odcedzony groszek z puszki oraz pozostałe, pokrojone już warzywa i jajka. Zalać sosem jogurtowo-majonezowym. Wymieszać. Można dodatkowo doprawić do smaku, jeśli sos okazał się za mało pieprzny czy słony.
Miskę pod przykryciem odstawić na co najmniej 30 minut do schłodzenia w lodówce, aby smaki się "przegryzły".
Bardzo smaczna sałatka, która nigdy się nie znudzi. Pozdrawiam Joasiu cieplutko 😆
OdpowiedzUsuńNie wyobrażam sobie bez niej Świąt :) Buziaki! :)
UsuńCo jak co ale prawda, że bez sałatki jarzynowej nie ma świąt i wszelkich rodzinnych imprez :D
OdpowiedzUsuńOj tak! Moja Rodzinka chyba by zastrajkowała, gdyby sałatka jarzynowa nie znalazła się na świątecznym stole ;)
Usuń23 yrs old Sales Representative Ambur Kleinfeld, hailing from Noelville enjoys watching movies like "Flight of the Red Balloon (Voyage du ballon rouge, Le)" and Roller skating. Took a trip to Strasbourg – Grande île and drives a Ferrari 340/375 MM Berlinetta Competizione. dodatkowy odczyt
OdpowiedzUsuń