środa, 28 grudnia 2016

Tradycyjna sałatka jarzynowa

Nieodzowny element świątecznego stołu!


Święta, Święta i po Świętach... Dopiero co minęły, a ja już z nostalgią wspominam pyszności, którymi się w tym czasie zajadałam. Należała do nich oczywiście moja ulubiona sałatka jarzynowa.

W ramach treningu przedświątecznego robiłam jej bardziej czosnkową wersję: Czosnkowa sałatka jarzynowa. Tym razem jednak tradycji stało się zadość i na moim stole wylądowała typowa "jarzynówka" z majonezem.

Nie wyobrażam sobie Świąt bez tej potrawy. Czy to Wigilia, czy Wielkanoc, zawsze musi znaleźć się w moim jadłospisie w tym czasie. Choć jej krojenie jest zdecydowanie nużące - Nic to! Pana Męża zawsze włączam w tę fazę przygotowywania :P - to efekt wart włożonego wysiłku!

Poniżej mój sposób na sałatkę jarzynową. Taką przygotowywało się ją w moim domu rodzinnym. I dokładnie według tego przepisu robię ją teraz ja. Zapraszam :)

Trik sałatkowy: żeby cieszyć się potrawą trochę dłużej, można część pokrojonych składników odłożyć do dużego słoja bez przypraw i sosu, szczelnie zakręcić i odstawić do lodówki. Gdy po 1-2 dniach zje się już pierwszą porcję, wtedy dopiero wymieszać resztę z sosem jogurtowo-majonezowym oraz solą i pieprzem, w ten sposób kolejna parta będzie świeższa do jedzenia.


Składniki na 1 dużą miskę sałatki:
  • 3 jajka - duże; gotowane na twardo
  • 1 puszka zielonego groszku
  • 4 marchewki - bardzo duże
  • 2 pietruszki - średnie
  • 1 jabłko - twarde i kwaskowate
  • 3 ogórki kiszone - średnie
  • sól, pieprz - do smaku
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2-3 łyżki majonezu


Umytą marchewkę i pietruszkę włożyć do garnka z wrzącą, osoloną wodą - warzyw nie należy wkładać do wody jeszcze zimnej, bo proces gotowania się wtedy wydłuża i tracą wiele swoich wartości odżywczych. Gotować do miękkości ok 20 minut. Następnie wyjąć i zostawić do odcedzenia na sitku. Po ostygnięciu, oskrobać ze skórki i pokroić w kosteczkę.

Jajka umyć w gorącej wodzie i ugotować na twardo - ok. 10minut po włożeniu do wrzątku; wrzątek można lekko posolić, co przeciwdziała pękaniu podczas gotowania. Wyjąć i włoży do zimnej wody do ostygnięcia. Następnie jeszcze mokre - wtedy skorupka lepiej odchodzi od białka - obrać i pokroić w kostkę.

Jabłko umyć, obrać ze skórki i wyciąć , a następnie pokroić w kostkę. Można skropić lekko cytryną, aby nie ciemniało. 

Ogórka kiszonego pokroić w drobną kosteczkę wraz ze skórką - niektórzy obierają kiszonego ze skórki, żeby całość była delikatniejsza dla podniebienia, ale dla mnie to zupełnie zbędne.

Przygotować w oddzielnym naczyniu sos. Połączyć jogurt z majonezem oraz doprawić solą i pieprzem.

Do dużej miski wsypać odcedzony groszek z puszki oraz pozostałe, pokrojone już warzywa i jajka. Zalać sosem jogurtowo-majonezowym. Wymieszać. Można dodatkowo doprawić do smaku, jeśli sos okazał się za mało pieprzny czy słony. 

Miskę pod przykryciem odstawić na co najmniej 30 minut do schłodzenia w lodówce, aby smaki się "przegryzły".

5 komentarzy:

  1. Bardzo smaczna sałatka, która nigdy się nie znudzi. Pozdrawiam Joasiu cieplutko 😆

    OdpowiedzUsuń
  2. Co jak co ale prawda, że bez sałatki jarzynowej nie ma świąt i wszelkich rodzinnych imprez :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj tak! Moja Rodzinka chyba by zastrajkowała, gdyby sałatka jarzynowa nie znalazła się na świątecznym stole ;)

      Usuń
  3. 23 yrs old Sales Representative Ambur Kleinfeld, hailing from Noelville enjoys watching movies like "Flight of the Red Balloon (Voyage du ballon rouge, Le)" and Roller skating. Took a trip to Strasbourg – Grande île and drives a Ferrari 340/375 MM Berlinetta Competizione. dodatkowy odczyt

    OdpowiedzUsuń

Miło, że wpadłeś. Proszę, zostaw po sobie ślad... Dziękuję za odwiedziny i zapraszam ponownie :)

Wersja do druku

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...