wtorek, 22 listopada 2016

Surówka "śmieciówka"

Rześka, orzeźwiająca, bardzo prosta w przygotowaniu, ale jakże smaczna!


Moim ulubionym warzywnym dodatkiem obiadowym jest surówka zwana "śmieciówką". Wrzucam do niej wszystko co mi tylko w rękę wpadnie podczas przeglądania lodówki. Papryka w dwóch kolorach - nadaje się! Pomidor i cebula - obecne! Trochę kukurydzy wytrząśniętej z puszki - jest! A do tego dwie porządne garście Mixu Sałat z Rukolą FreshLine od Avit. Tak się miesza surówkę błyskawiczną!

Robi się ją raz dwa, najlepiej jeszcze w trakcie gotowania obiadu, tak by miała czas odpowiednio się "przegryźć" ze wszystkimi składnikami, podczas gdy kotlety dosmażają się na patelni. Idealny dodatek do klasycznego schabowego czy pieczonego mięsa :)


Składniki na 1 dużą miskę surówki:
  • 1/2 papryki zielonej - dużej
  • 1/2 papryki czerwonej - dużej
  • 1 pomidor - duży; obrany ze skórki
  • 1 cebula - mała
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 1/2 opakowania Mix Sałat z Rukolą FreshLine od Avit - umyte i gotowe do spożycia od razu po wyjęciu z opakowania
  • 1 łyżeczka soku wyciśniętego z cytryny 
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól, pieprz czarny - do smaku


Pomidora sparzyć i obrać ze skórki a cebulę z łupin. Papryki dokładnie umyć pod bieżącą wodą.

Do dużej miski wrzucić kukurydzę oraz
Mix Sałat z Rukolą FreshLine - nie potrzeba go myć, jest już gotowy do spożycia, bardzo wygodne rozwiązanie :)

Papryki pokroić w słupki, cebulę cienko w półtalarki, pomidora w nieduże kawałki i dorzucić wszystko do miski.

Zawartość miski skropić cytryną i polać olejem. Przyprawić solą i pieprzem. Wymieszać i odstawić do lodówki na co najmniej 30 minut, aby składniki się "przegryzły".

Zajadać ze smakiem do obiadu :)


15 komentarzy:

  1. Taką śmieciówkę to i my bardzo często robimy :D Nazwa idealna :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A jak ekonomicznie czyści taka śmieciówka lodówkę! Nic się nie marnuje :)

      Usuń
  2. Sałatka pyszna i kolorowa, aż chce się ją chrupać :) Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. I właśnie takie śmieciówki są najpyszniejsze

    OdpowiedzUsuń
  4. Szybko i smacznie, takie surówki lubię najbardziej :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Dużo kolorów i smaków w jednej misce, idealnie na zimę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też lubię gdy podczas obiadu na środku stołu króluje micha takiej kolorowej, optymistycznej pyszności :)

      Usuń
  6. 50 years old Software Consultant Aurelie Franzonetti, hailing from Nova Scotia enjoys watching movies like "Charlie, the Lonesome Cougar" and Swimming. Took a trip to Sacred City of Caral-Supe Inner City and Harbour and drives a Boxster. przeczytaj ten post tutaj

    OdpowiedzUsuń

Miło, że wpadłeś. Proszę, zostaw po sobie ślad... Dziękuję za odwiedziny i zapraszam ponownie :)

Wersja do druku

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...