Poniższe ciasto drożdżowe znacznie różni się od jego najbardziej popularnej, tradycyjnej wersji - nie tylko w smaku, ale i w sposobie przygotowania.
Jest przede wszystkim bardziej wilgotne i zwarte, a to za sprawą dodania oleju. Ale przez to nie wysycha i długo zachowuje świeżość.
Najistotniejszą rozbieżność stanowi jednak tu sposób wyrabiania ciasta... a raczej jego brak! Jest to bowiem drożdżówka która nie wymaga wytrwałego zagniatania, robi się w zasadzie sama, jedyny wysiłek to zamachnięcie się kilka razy łyżką, żeby wymieszać składniki przed nałożeniem do blaszki.
Na dodatek ciasto zostawiamy samopas na całą noc! Zero żmudnego przygotowywania rozczynu i pilnowania odpowiednich warunków wyrastania. Jedyny myk na który musimy zwrócić uwagę, to kolejność wykładania poszczególnych warstw składników do miski.
Prościej już być nie mogło!
Składniki na 1 dużą keksówkę o wymiarach LxWxH 30x10x7cm:
CIASTO:
- 50g świeżych drożdży
- 1/2 szkl. cukru
- 1 mały cukier wanilinowy [16g]
- 3 jajka - małe
- 1/2 szkl. oleju
- 1 aromat pomarańczowy
- 1/3 szkl. zimnego mleka
- 2 szkl. mąki
- garść skórki kandyzowanej
- skórka starta z 1/2 pomarańczy + trochę do dekoracji - u mnie akurat drobno pokrojona
- 1/2 szkl. cukru pudru
- kilka kropel aromatu pomarańczowego
- 1-2 łyżki gorącego mleka - ilość płynu zależy tu od stopnia płynności lukru jaki chcemy uzyskać
Ciasto najlepiej przygotowywać wieczorem przed samym snem.
W dużej misce rozkruszyć równą warstwa na dnie świeże drożdże. Zasypać je cukrem i cukrem waniliowym. Na to wylać rozbełtane jajka - maja być zimne, wyjęte prosto z lodówki. Wlać olej, aromat pomarańczowy i schłodzone mleko.
Na koniec całość zasypać przesianą przez sito mąką. Na wierzch wrzucić skórkę kandyzowaną i skórkę startą ze świeżej pomarańczy.
Miskę przykryć ściereczka kuchenną i odstawić na około 8 godzin w temperaturze pokojowej - najlepiej na noc.
Następnego ranka wymieszać zawartość miski dużą łyżką - tylko na tyle aby pozbyć się grudek mąki, nie jest wymagane tu długie mieszanie. Ciasto wyjdzie dość rzadkie - nie przejmować się, takie ma być!
Keksówkę wysmarować masłem, obsypać bułką tarta i wylać do niej ciasto. Wstawić do nagrzanego do 170C piekarnika i piec około 40 minut - czas pieczenia mocno zależy od specyfiki posiadanego piekarnika, najlepiej stan upieczenia sprawdzać testem patyczka.
Ponieważ nie posiadam termoobiegu, to po pierwszych 20 minutach pieczenia, odwracam blaszkę z ciastem, aby oba jego końce dokładnie się upiekły.
Gdy ciasto trochę przestygnie, wyjąć je z formy na metalowa kratkę. W międzyczasie przygotować lukier, ucierając mikserem cukier puder z aromatem i gorącym mlekiem. Po zupełnym ostygnięciu ciasta, polukrować je i udekorować świeżą skórką startą z pomarańczy - u mnie akurat pokrojona w drobną kostkę.
Joasiu dziękuję za przepis :)Pamiętam, że kiedyś robiłam takie ciacho. Zgubiłam niestety przepis :)
OdpowiedzUsuńFajnie, że pomogłam w odkurzeniu pamięci ;)
UsuńKiedyś robiłam podobne ciasto niedoweirzając,że się uda,ale się udało idealnie i wyśmienicie smakowało:)
OdpowiedzUsuńPowiem szczerze, że też nie byłam przekonana, jak zabierałam sie za przepis. Ale efekt przerósł moje najśmielsze oczekiwania! Warto było zaeksperymentować :)
UsuńUwielbiam takie nocno-drożdżowe przepisy!
OdpowiedzUsuńCiasto które samo się robi! :) Ja też takie kocham :D
UsuńWyrabianie ciasta drożdżowego to katorga!
OdpowiedzUsuńFakt, lekko uprzykrzone zajęcie ;) Choć ja zwykle zabieram się za nie, gdy jestem zła na Pana męża - nic tak dobrze nie odstresowuje jak wyżycie się na upartym cieście :D
UsuńTaka drożdżówka sypana jest bardzo smaczna, ja robię ją z kruszonką :)
OdpowiedzUsuńOoo! Fajny pomysł - tez tak zrobię następnym razem :)
UsuńBardzo prosty przepis :) Uwielbiam takie mało wymagające ciasta!
OdpowiedzUsuńJa też wolę się nie natrudzić zbytnio przy pieczeniu, ale nadal smacznie zjeść ;)
UsuńSuper! w sam raz do kawy :)
OdpowiedzUsuńA dziękuję, dziękuję :)
UsuńStrukturę ma genialną a do tego moczona w jogurcie naturalnym to na pewno ambrozja smaków :D
OdpowiedzUsuńMacie rację, fajajny sposób na pożarcie drożdżówki :) Tak zrobię następnym razem :)
UsuńBardzo lubię ciasta drożdżowe, a szczególnie takie, które nie wymagają za dużo pracy :)
OdpowiedzUsuńTo tez i moja ulubiona filozofia pieczenia :)
UsuńJAk u Babci czyli pysznie i do syta :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
muuooaa.blogspot.com
Porównanie do ciasta babcinego, to największy z możliwych komplementów :) Te babcine, cukiernicze tajemnice to najlepsze triki możliwe do osiągnięcia w kuchni :)
Usuńmoja mama piekła kiedyś podobne drożdżowe :) było pyszne :)
OdpowiedzUsuńA jaka łatwizna do zrobienia! :D
UsuńWłaśnie przygotowałam wszystkie składniki. Jutro będę piekła, jestem bardzo ciekawa efektu.
OdpowiedzUsuńEfekt rewelacyjny. Pychota :) Moje z aromatem pomarańczowym i rodzynkami.
UsuńCieszę się, że wyszło jak trzeba i że smakowało :) Prawda, że bardzo proste? ;)
UsuńWyada super😉 mam dwa pytania - jak mam rozumiec szklanke? Mala? Duza? 1 cup? 🤔 oraz czy jako zamiennik, moge uzyc drozdzy suchych?
OdpowiedzUsuńBardzo pyszna drożdżówka! Dzięki za przepis.
OdpowiedzUsuńA u mnie pójdzie do kosza, w cieście są wyczuwalne kawałki drożdży! Ohyda��Wszystko robiłam zgodnie z przepisem, jak to się mogło stać???
OdpowiedzUsuńKawałki drożdży co za bzdura, chyba że miały kilka lat. ciasto piekę systematycznie od pewnego czasu bo rodzina się od niego uzależniła.
OdpowiedzUsuńSzukałam przepisu na ,,wilgotne,, drożdżowe. Jutro wypróbuję. Zobaczę jak wyjdzie i podzielę się opinią.
OdpowiedzUsuńMam drożdże sypkie mogą być?
OdpowiedzUsuńSuche drożdże mogą byc
UsuńA ja daję bez aromatu,zamiast skórki pomarańczowej skórkę z cytryny,a na wierzch śliwki. Pychota. Super sprawa zasypanie wszystkiego na noc .
OdpowiedzUsuńJuż trzeci raz piekę, tym razem z rabarbarem i truskawkami na wierzchu. Pysznosciowe. Wielkie dzięki za super przepis
OdpowiedzUsuńCiasto super i bez wysiłku dziękuję za przepis
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńoutstanding work! Continue to spread this crucial article. For anyone looking for How To Keep Password Safe? Online Tech Daily is the best option.
OdpowiedzUsuńKonya
OdpowiedzUsuńKayseri
Malatya
Elazığ
Tokat
NYV
ankara parça eşya taşıma
OdpowiedzUsuńtakipçi satın al
antalya rent a car
antalya rent a car
ankara parça eşya taşıma
FEN
8F219
OdpowiedzUsuńYalova Evden Eve Nakliyat
Giresun Evden Eve Nakliyat
Kırklareli Evden Eve Nakliyat
Van Evden Eve Nakliyat
Çanakkale Evden Eve Nakliyat
50F60
OdpowiedzUsuńAntalya Rent A Car
Diyarbakır Evden Eve Nakliyat
Bonk Coin Hangi Borsada
Bitlis Lojistik
Çerkezköy Motor Ustası
Tekirdağ Parça Eşya Taşıma
Mersin Lojistik
Çerkezköy Petek Temizleme
Kalıcı Makyaj
06A94
OdpowiedzUsuńTelegram Görüntüleme Hilesi
Omlira Coin Hangi Borsada
Bitcoin Nasıl Alınır
Tesla Coin Hangi Borsada
Yeni Çıkacak Coin Nasıl Alınır
Binance Para Kazanma
Kripto Para Madenciliği Siteleri
Binance Madenciliği Nedir
Dxy Coin Hangi Borsada
15C4D
OdpowiedzUsuńLinkedin Takipçi Hilesi
Spotify Takipçi Hilesi
Bone Coin Hangi Borsada
Bitcoin Kazanma
Dxgm Coin Hangi Borsada
Coin Üretme Siteleri
Pi Network Coin Hangi Borsada
Star Atlas Coin Hangi Borsada
Threads Yeniden Paylaş Satın Al