wtorek, 26 lipca 2016

Krem brokułowy z kiełbasą podwędzaną

Przy tak sytej zupie, drugie danie już nie jest potrzebne!


Z domu rodzinnego wyniosłam wiele przepisów na zupy tradycyjnie gotowane na żeberkach wędzonych, korpusie kurczęcym lub skrzydełkach, czy mostku wołowym. Nie ma wątpliwości, że przyrządzane podczas powolnego gotowania, naciągają mocno mięsnym smakiem i aromatem. Jedyny ich minus to długi czas przygotowywania. 

Czasami mam ochotę na równie smaczną zupę w stylu: "już, natychmiast, zaraz!". Sięgam wtedy po kiełbasę podwędzaną lub boczek wędzony i duuuużo warzyw. Zupa o takim składzie jest gotowa góra w 15-20 minut i nie wymaga zbytniego nakładu pracy. 

Poniżej propozycja na połączenie kremu brokułowego z pyszną kiełbasą podwędzaną i aromatycznym dodatkiem kostki bulionu na wędzonym boczku. Wiem, wiem, zdrowiej byłoby nagotować bulion od podstaw, ale z braku czasu, można się niekiedy obejść zamiennikiem :) W smaku znaczącej różnicy brak, zapewniam :)


Składniki na solidne porcje dla 4 osób:
  • 1 litr wody
  • 1 kostka bulionu na wędzonym boczku  - u mnie KNORR 
  • 2 ziemniaki - średnie
  • 1 brokuł - mały
  • 1/2 cukinii - średniej
  • 1/2 puszki groszku
  • 3 brykiety mrożonego szpinaku
  • 100g kiełbasy podwędzanej + plasterki do dekoracji na talerzu
  • 1 cebula - mała
  • 2 ząbki czosnku
  • masło - do smażenia
  • sól, pieprz czarny, pieprz cayenne, czosnek granulowany - do smaku


Kiełbasę pokroić w grubszą kostkę. Czosnek pokroić w plasterki a cebulę w półtalarki.

W garnku, w którym będzie gotowana zupa, podsmażyć krótko kiełbasę, aż wytopi się tłuszcz. Dołożyć cebulę i czosnek i chwilę smażyć. Gdyby tłuszczu było za mało, można dodać łyżeczkę masła - uważać aby nie przypalić, bo wtedy czosnek robi się gorzki

Ziemniaki, cukinię wraz ze skórką i korzeń brokuła pokroić w małą kostkę, a resztę brokuła w drobne różyczki.

Do garnka z podsmażoną kiełbasą, cebulą i czosnkiem wlać wodę. Zagotować i dorzucić kostkę bulionową - rozmieszać do jej dokładnego rozpuszczenia. Dołożyć warzywa oraz mrożony szpinak. Doprowadzić ponownie do zagotowania. Zmniejszyć ogień i pozwolić zupie wolno się gotować około 10 minut - a raczej "pyrkać"

Pod koniec doprawić do smaku przyprawami i kilka minut jeszcze pogotować, aż wszystkie warzywa będą zupełnie miękkie.

Gorącą zupę zmiksować w garnku blenderem - manewrować pokrywką przy blendowaniu, bo zawartość pryska ;)

Podawać z kaszą jęczmienną i plastrami kiełbasy podwędzanej. 

8 komentarzy:

  1. Wspaniały, pożywny i bardzo smakowity krem :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kolejny bardzo ciekawy krem, pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że się podoba i pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  3. Już sam krem brokułowy byśmy z chęcią zjadły :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Postaram się zapamiętać, że dla Was - Drogie Pandy - micha zupy bez mięska :)

      Usuń
  4. Pyszności ☺ juz czuję smak i aromat.pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aromaty faktycznie było tu dostatek - roznosił się podczas gotowania po całym domu :) Pozdrowionka! :)

      Usuń

Miło, że wpadłeś. Proszę, zostaw po sobie ślad... Dziękuję za odwiedziny i zapraszam ponownie :)

Wersja do druku

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...