czwartek, 21 kwietnia 2016

Jaja faszerowane hummusem

Pomysł na zdrowe śniadanie dla dwojga - nie ma to jak smacznie i pożywnie rozpocząć dzień!


Degustowałam już hummus oliwkowy firmy PRIMAVIKA w zdrowych i pożywnych FIT kanapkach. Tym razem kolej przyszła na hummus paprykowy.  

Musze przyznać, że pasta jest bardzo ciekawa w smaku. Dodatek papryki jest wyczuwalny, jej kawałki widoczne, choć nie wybija się na pierwszy plan - i tak być powinno, bo przecież to ciecierzyca ma tu grać pierwsze skrzypce. Według mnie taka kombinacja to idealna kompozycja smaków w hummusie łączonym z innym warzywkiem.

Ocet jabłkowy nadaje tu znaczącej kwaskowatości - nie każdemu może to pasować, choć ja akurat do takich nie należę, octu jabłkowego używam w kuchni regularnie i lubię jego posmak :)  

Kaloryczność produktu jest minimalna, a walory odżywcze i prozdrowotne ciecierzycy (z której został wykonany) - ogromne! Jak zwykle przy produktach PRIMAVIKA, z przyjemnością czytałam skład i nie musiałam obawiać się konserwantów, sztucznych barwników i aromatów, czy dodatku glutaminianu sodu. Po prostu wiem co jem! :)

Tym razem hummus postanowiłam wykorzystać w jajach faszerowanych, którymi uraczyłam siebie i Pana Męża na śniadanie :) Kwaskowaty i paprykowy posmak pasty idealnie mi się tu komponował z trochę nijakim smakiem jajka. Do tego garstka kiełków, kromka chleba własnoręcznie wypiekanego i zdrowe śniadanie dla dwojga gotowe!

Składniki na porcje dla 2 osób:

Jaja ugotować na twardo - 8-10 minut od zagotowania się wody. Po wyjęciu z wrzątku, zahartować w zimnej wodzie. Ostudzić i obrać ze skorupki.

Jaja przekroić wzdłuż na połówki. Wyjąć żółtka. Białka ułożyć na talerzyku, na którym będą podawane na stół. 

Żółtka rozetrzeć widelcem z hummusem paprykowymo PRIMAVIKA oraz jogurtem. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

W połówki jaj powkładać na denka po trochu kiełków - będą przyjemnie chrupać w zębach podczas jedzenia :)

Następnie jaja nafaszerować przygotowanym nadzieniem - ja używam tu małego rękawa cukierniczego. 

Podawać obłożone ulubionymi kiełkami - u mnie to słonecznik - i w towarzystwie chleba własnoręcznie wypiekanego. Smacznego! :)

http://www.primavika.pl/produkty/

3 komentarze:

  1. Uwielbiam humus więc przepis bardzo mi się podoba

    OdpowiedzUsuń
  2. I truly value the informative and practical posts you share. Read this profile for more. Clics Por Segundo allows anyone to test speed easily.

    OdpowiedzUsuń

Miło, że wpadłeś. Proszę, zostaw po sobie ślad... Dziękuję za odwiedziny i zapraszam ponownie :)

Wersja do druku

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...