piątek, 2 marca 2018

Tarta szpinakowa z kurczakiem i pieczarkami

Błyskawiczne przygotowanie, w efekcie syty posiłek i eksplozja smaku w ustach



Jedną z moich ulubionych propozycji obiadowych jest tarta wytrawna. Nie dość, że z jednego gotowania mam w ten sposób dwa obiady, to jeszcze jest pożywna, syta i zawsze przez domowników zajadana z wielkim smakiem.

Żongluję i dobieram tu składniki dowolnie, w zależności co mi akurat podpowie fantazja. Tym razem kulinarna chcica skupiła się na szpinaku, pieczarkach i kurczaku jako podstawowej zawartości nadzienia.

Proszę o wybaczenie w kwestii naprędce cykanych zdjęć. Foty robiłam niemalże "w biegu" - tarta tak szybko znikała z talerzy ;)

Składniki na 4 porcje na formę do tarty o średnicy 27cm:
  • 1 porcja gotowego ciasta na tartę - przepis własny na Idealne ciasto na tartę TU
  • 350g piersi z kurczaka - 1 cała mała lub więcej, zależy jak bardzo sycącą potrawę chcemy mieć
  • 300g szpinaku mrożonego [2/3 opakowania] - rozdrobniony lub liście; ważony jeszcze zamrożony; można też użyć szpinaku w brykietach
  • 100g podsmażonych pieczarek - pokrojone w drobne kawałki, podsmażone i odparowane na patelni; zawsze przygotowuję wcześniej i mrożę gotowe porcje do szybkiego wyjęcia
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 1 cebula - średnia
  • 3 ząbki czosnku - duże
  • 1 jajko i 1 białko - można wykorzystać białko, które zostało z przygotowywania ciasta na tartę
  • 150ml śmietany 18%
  • 1 kulka mozzarelli [125g]
  • masło i bułka tarta (lub kasza manna) - do wysmarowania i wysypania formy do pieczenia
  • 2 łyżki oliwy - do smażenia
  • czosnek granulowany, pieprz ziołowy, sól - do smaku



Przed pieczeniem

Porcję ciasta na tartę wyjąć z zamrażarki i zostawić w temp. pokojowej do rozmrożenia na ok. 1 godz. - jeśli będzie nadal twarde i zimne, tym lepiej, łatwiej będzie nim operować przy krojeniu w plastry.
Po pieczeniu

Formę do tarty wysmarować masłem i obsypać bułką tartą lub kaszą manną - zapobiega przypalaniu się.

Ciasto kroić nożem na plastry i wylepić nimi formę. Ponakłuwać widelcem - zapobiega wybrzuszaniu się ciasta podczas pieczenia. Aby ranty ciasta nie przypaliły się przy pieczeniu, boki formy zasłonić folią aluminiową, tak aby tylko dół się swobodnie piekł.

Podpiec ok 15-20 minut w 200C w nagrzanym wcześniej piekarniku - opcja góra-dół, środkowy poziom piekarnika, bez termoobiegu.

Koniecznie potem wystudzić - w ten sposób spód nie namoknie od nałożonej masy.

Cebula, czosnek, pieczarki, szpinak i kukurydza

W międzyczasie przygotować pozostałe składniki.

Pierś z kurczaka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić w małe kawałki i podsmażyć na patelni na oliwie do przyrumienienia. Zdjąć z patelni i odstawić do wystudzenia.

Po dodaniu śmietany
Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie na patelni na złoto. Pod koniec dodać pokrojone w cienkie plasterki ząbki czosnku - czosnek lubi się przypalać, stąd należy smażyć go krótko.
Porcję już przygotowanych pieczarek - umyte, pokrojone drobno, podsmażone i uduszone na patelni do odparowania wody, poporcjowane i zamrożone do szybkiego użycia - wyjąć wcześniej z zamrażalki i pozwolić im się rozmrażać w temp. pokojowej ok 1 godziny - z braku czasu można się posłużyć kuchenką mikrofalową i funkcją szybkiego rozmrażania. Dołożyć do zawartości patelni.

Analogicznie wcześniej rozmrożony szpinak dorzucić do reszty składników i chwilę smażyć, aby odparować wodę. Pod koniec dołożyć śmietanę, przyprawić do smaku, wymieszać i chwilę podsmażyć do "przegryzienia się" smaków. Zdjąć patelnię z ognia i odstawić do wystudzenia.


Rozbełtać w oddzielnym naczyniu widelcem jajko i białko.

Usmażonego kurczaka i masę jajeczną wymieszać z wystudzoną zawartością patelni . Następnie wyłożyć całość na podpieczony i wystudzony spód tarty.

Mozzarellę zetrzeć na dużych oczkach tarki i rozsypać na wierzch tarty.


Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C i piec około 20-25 minut do zarumienienia się sera z wierzchu.

W oczekiwaniu na upieczenie się tarty, załadować brudnymi naczyniami i odpalić zmywarkę, zetrzeć na mokro stanowisko pracy, zaparzyć herbatę do posiłku, przygotować talerze i sztućce obiadowe i herkulesowym wysiłkiem odciągnąć Pana Męża od sportowych rozgrywek w telewizji. Było to 20-25 minut bardzo produktywnie spędzone :)

Tartę wyjąć z piekarnika i odstawić do lekkiego przestudzenia - farsz nie będzie się wtedy tak rozwalał przy krojeniu. Konsumować ze smakiem. Resztę zachować do odgrzania na dzień następny :)


4 komentarze:

  1. Joasiu wpraszam się na kawałek. Tarty ze szpinakiem nie odmówie nigdy ❤💚

    OdpowiedzUsuń
  2. Tarta prezentuje się bardzo smakowicie :) Chętnie wypróbuję przepis.

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo apetyczna tarta! :) Idealna! Mniam <3

    OdpowiedzUsuń

Z góry dziękuje za pozostawiony komentarz i zapraszam ponownie :)

Google+ Followers

Wersja do druku

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...