niedziela, 18 czerwca 2017

Drożdżowe ciasto z jagodami na noc z lodówki

Ciasto zostawiane samopas na całą noc w lodówce - samo się robi :)


Znaczna część moich popisów cukierniczych hołduje zasadzie: ma być prosto, szybko i smacznie! Zapomnieć chcę o górze "garów" do zmywania oraz długim i mozolnym pobycie w kuchni. Nadal jednak wymagam smacznego i satysfakcjonującego efektu końcowego pieczenia :) 

Wszystkie te założenia w 200% spełnia moje popisowe ciasto drożdżowe bez wyrabiania. Zostawiane samopas na całą noc, niemalże samo się robi! Nie wymaga do wyrabiania miksera, wystarczy jedynie zamieszać całość łyżką. Piekłam już je kiedyś w bardziej pomarańczowej wersji, z dodatkiem świeżej oraz kandyzowanej skórki z pomarańczy: Ciasto drożdżowe na noc bez wyrabiania

Tym razem postawiłam na dodatek świeżych owoców. A że sezon na jagody właśnie zawitał w kalendarzu, postanowiłam rozpocząć go z przytupem, ciastem z jagodami właśnie! Uroku dodaje tu dodatkowo dobrany pod kolor fioletowy lukier :)

Drożdżowe ciasto z jagodami piekłam w ramach wspólnej, fejsbukowej akcji Jagodowo i borówkowo, organizowanej przez Ciasto na niedzielę.


Składniki na 1 dużą keksówkę o wymiarach LxWxH 30x10x7cm: 
CIASTO:
  • 50g świeżych drożdży
  • 1/2 szkl. cukru
  • 1 mały cukier wanilinowy [16g] 
  • 3 jajka - małe 
  • 1/2 szkl. oleju
  • 1 aromat waniliowy
  • 1/3 szkl. zimnego mleka
  • 2 szkl. mąki
  • 2-3 garście świeżych jagód
LUKIER:

  • 1/2 szkl. cukru pudru
  • kilka kropel aromatu waniliowego
  • szczypta fioletowego barwnika spożywczego
  • 1-3 łyżki gorącego mleka - ilość płynu zależy tu od stopnia płynności lukru jaki chcemy uzyskać, u mnie akurat wyszedł bardziej płynny



Ciasto najlepiej przygotowywać wieczorem przed samym snem i wstawić na noc do lodówki.
 
W dużej misce  rozkruszyć równą warstwą na dnie świeże drożdże. Zasypać je cukrem i cukrem waniliowym. Na to wylać rozbełtane jajka - mają być zimne, wyjęte prosto z lodówki. Wlać olej, aromat waniliowy i schłodzone mleko.
Na koniec całość zasypać przesianą przez sito mąką. 
 
Miskę przykryć szczelnie folią spożywczą i umieścić na około 10 godzin w lodówce - najlepiej na noc
 
Następnego wymieszać zawartość miski dużą łyżką - tylko na tyle aby pozbyć się grudek mąki, nie jest wymagane tu długie mieszanie. Ciasto wyjdzie dość rzadkie - nie przejmować się, takie ma być! Na koniec wmieszać delikatnie świeże jagody.

Keksówkę wysmarować masłem, obsypać bułką tartą i wylać do niej ciasto.  Wstawić do nagrzanego do 170C piekarnika i piec około 40 minut - czas pieczenia mocno zależy od specyfiki posiadanego piekarnika, najlepiej stan upieczenia sprawdzać testem patyczka.
 
Ponieważ nie posiadam termoobiegu, to po pierwszych 20 minutach pieczenia, odwracam blaszkę z ciastem, aby oba jego końce dokładnie się upiekły.
 
Gdy ciasto trochę przestygnie, wyjąć je z formy  na metalową kratkę. W międzyczasie przygotować lukier, ucierając mikserem cukier puder z aromatem, barwnikiem i gorącym mlekiem. Po zupełnym ostygnięciu ciasta, polukrować je i odstawić do zastygnięcia lukru.
 
 WYPIEKAŁAM WSPÓLNIE Z:




10 komentarzy:

  1. Super drożdżak, wypróbuje za jakiś czas w domu :) Dziękuję za wspólne pieczenie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda cudownie! Na pewno zrobię. :)
    https://julias-cooking.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda bardzo smakowicie, na pewno upiekę, pozdrawiam☺

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziękuję za wspólną zabawę jagodową :) Pyszne ciasto zrobiłaś, nawet polewę w kolorze jagód :)Z chęcią zjadła bym kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Drożdżowym nigdy nie pogardzę, uwielbiam od dziecka. Dziękuję za wspólne pieczenie. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciasto w środku wygląda mega apetycznie :D Kochamy jagody <3

    OdpowiedzUsuń
  7. Takie ciasta lubię najbardziej. Prosto i pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. A truskawki będą dobre?bo jagód nie mam.....

    OdpowiedzUsuń
  9. Jak nie to poprostu taki sobie placek drożdżowy upiekę bo miska właśnie wylądowała w lodówce😊

    OdpowiedzUsuń
  10. Ciekawy przepis i bardzo apetyczne ciasto. Dziękuję Joasiu za wspólne wypiekanie. :)

    OdpowiedzUsuń

Z góry dziękuje za pozostawiony komentarz i zapraszam ponownie :)

Google+ Followers

Wersja do druku

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...