czwartek, 17 listopada 2016

Krem dyniowo-marchewkowy

Dynia w zupie to jest to!


Dynia jest wielce wdzięcznym warzywem do gotowania. Nie tylko świetnie sprawdza się w przeróżnych, słodkich wypiekach, takich jak chociażby Drożdżówka z dynią i powidłami śliwkowymi  albo Ciasto marchewkowo-dyniowe ze skórką pomarańczową czy Korzenne ciasto dyniowe, ale również w wielu potrawach wytrawnych, od chleba poczynając: Chleb dyniowy z ziarnami słonecznika, a na zupach kończąc: Pikantny krem z dyni.

Tym razem wykorzystując dynię, pozostałam w tych bardziej płynnych klimatach. Prezentuję dziś kolejną propozycję na szybki, smaczny i pożywny obiad w postaci gęstej zupy-kremu. Połączenie dyni ze słodką marchewką wyśmienicie się tu sprawdziło!


Składniki na porcje dla 4 osób:
  • 3/4 litra wody
  • 1 kostka rosołowa 
  • kawałek dyni - bez skóry, wielkości 2 jabłek, u mnie resztka zamrożonego zapasu z minionego sezonu
  • 4 marchewki - średnie
  • 1 ziemniak - średni
  • 1 żółta papryka - mała
  • kawałek selera - wielkości 1 orzecha włoskiego
  • 1 pietruszka - mała
  • 1/3 łyżeczka  curry
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
  • 1/2 łyżeczki papryki ostrej
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1/3 łyżeczki soli cebulowej
  • pieprz czarny, pieprz cayenne - do smaku
  • pestki dyni - do przybrania na talerzu
  • 1 łyża mąki ziemniaczanej - płaska; do zagęszczenia

Wszystkie warzywa pokroić w centymetrową kostkę - szybciej się w ten sposób ugotują.

W średnim garnku zagotować wodę. Dorzucić kostkę bulionową - rozmieszać do jej dokładnego rozpuszczenia. Dołożyć warzywa. Doprowadzić do zagotowania. Zmniejszyć ogień i pozwolić zupie wolno się gotować około 15 minut - a raczej "pyrkać"

W oddzielnym garnuszku wymieszać 3 łyżki gorącego płynu z zupy z 3 łyżkami zimnej wody i mąką ziemniaczaną. Wlać do zupy. Doprawić całość przyprawami. Pogotować jeszcze całość 10 minut, aż wszystkie warzywa będą zupełnie miękkie.

Gorącą zupę zmiksować w garnku blenderem - manewrować pokrywką przy blendowaniu, bo zawartość pryska ;)

Podawać posypaną na talerzu pestkami dyni.

Grzyby i warzywa jesienne 2016

12 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Trochę barwnego optymizmu przy jedzeniu na te ponure, jesienne dni ;)

      Usuń
  2. Tak na tą listopadową pluchę - idealna zupka :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Fakt, nie przeczę :) Optymistyczny kolor i rozgrzewające składniki :)

      Usuń
  3. Moje dzieci uwielbiają krem dyniowy. Często proszą o dokładkę. Ja też bardzo ją lubię

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A Ty wiesz, że ja go dopiero odkryłam rok temu? Wcześniej jakoś nie byłam przekonana do tego smaku, a teraz zajadam aż mi się uszy trzęsą ;)

      Usuń
  4. marchewka i dynia! to musi być smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Kremik dyniowy prezentuje się bardzo smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ostatnio musiałyśmy przystopować z dynią bo się żółte zaczęłyśmy robić :D Ale już teraz znów mamy ochotę na taką zupę :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Heh, skąd ja znam ;) Często miewam takie zachcianki kulinarne, że tylko jedną rzecz bym jadła i jadła i jadła :D Cieszę się że moja zupa znowu was skusiła do przeproszenia się z dynią :D

      Usuń

Z góry dziękuje za pozostawiony komentarz i zapraszam ponownie :)

Google+ Followers

Wersja do druku

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...