niedziela, 25 października 2015

Korzenne ciasto dyniowe

Dynia bryluje w cieście!


Dyni nie sposób nie doceniać! Warzywko to jest bogate w witaminy i minerały, a przy tym ma niewiele kalorii. Co ważne, nawet po ugotowaniu  nie traci swoich cennych właściwości!

Dobrze się przechowuje w domowej piwniczce i może gościć na stole jeszcze wczesną zimą

Pozyskując wiedze tajemna na temat dyni, wyczytałam też, że pestki dyni pomagają zwalczać chorobę lokomocyjną [źródło: TU] - heh, coś właśnie dla mnie :)

Dynia nadaje się nie tylko na przetwory, ale również do słodkich wypieków czy pieczywa, no i oczywiście wszelkiego rodzaju zup.

W tym sezonie dynię wykorzystywałam już w wielu potrawach:


Tym razem natchnienie dyniowe spożytkowałam w kolejnym cieście :)


Składniki na blachę ciasta o wymiarach LxW 28x24cm
  • 4 jajka - całe
  • 2 szkl. mąki pszennej (400g) - czubate
  • 3/4 szkl. oleju (200ml)
  • 1 szkl. puree z surowej dyni - rozdrobnić blenderem na gładką masę i odsączyć z nadmiaru płynu
  • 1 mały cukier wanilinowy (16g)
  • 1szkl.cukru (250g)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1/3 łyżeczki kardamonu
  • 1/3 łyżeczki goździków - zmielonych
  • 2/3 łyżeczki imbiru
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej


Surową dynię obrać, pokroić na mniejsze kawałki i zmiksować blenderem na puree. Odstawić na 30 minut aby dynia puściła soki i następnie odsączyć z nadmiaru płynu - przeciwdziała powstawaniu zakalca w cieście.

W dużej misce zmiksować całe jaja ze szczyptą soli, cukrem i cukrem wanilinowym - cukry dodawać stopniowo. Ubić na puszysta masę - ja miksuję dobre 10 minut aż będzie przypominać w konsystencji gęsty kogel-mogel

Do oddzielnego naczynia przesiać przez sitko mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą i przyprawami korzennymi - przesiewanie jest nie tylko po to, by usunąć ewentualne zanieczyszczenia, ale przede wszystkim, aby mąkę napuszyć i wtłoczyć w nią więcej powietrza - ciasto będzie wtedy lżejsze, a przy miksowaniu uniknie się grudek. 

Do masy jajecznej dodać przesiane składniki oraz olej i krótko zmiksować. Na końcu dołożyć puree z surowej dyni i zmiksować do połączenia z resztą masy.

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać do niej ciasto, pomagając sobie łyżką.

Piec w nagrzanym do 180 C piekarniku ok. 45-50 min - na środkowym poziomie piekarnika w opcji góra-dół bez termoobiegu. Bliżej końca pieczenia sprawdzać patyczkiem stan upieczenia ciasta - suchy patyczek, można wyjmować! 
 
Po ostygnięciu, wierzch polecam oblać domową polewę czekoladową (sprawdzony przepis TU).


 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Z góry dziękuje za pozostawiony komentarz i zapraszam ponownie :)

Google+ Followers

Wersja do druku

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...