niedziela, 14 września 2014

Migdałowa babka majonezowa w dwóch kolorach

Wypiek z gatunku: ŁATWO, SZYBKO i PRZYJEMNIE



Z okazji Wspólnego Pieczenia Ciasta Na Niedzielę organizowanego przez Bożenę z bloga Moje domowe kucharzenie, postanowiłam wykonać moją popisową babkę majonezową - tym razem w wersji dwukolorowej (tradycyjna propozycja monochromatyczna do znalezienia TU).

Ponieważ pierwszy raz biorę udział w akcji wspólnego pieczenia, poniżej cytuję kilka słów o podstawowych zasadach [źródło TU]:

Kolejne wspólne pieczenie, tym razem bez przepisu...każdy piecze co chce. Tzn.wszyscy pieczemy babkę...ale każdy piecze babka jaką chce...makową, pomarańczową, budyniową, jogurtową, itd. ważne, aby była to babka..

Zasady akcji:
- pieczemy od piątku do poniedziałku
- publikujemy wpisy do poniedziałku wieczór
- link do przepisu zamieszczamy w jednym przypiętym poście
- na swoim blogu w poście podajemy informację o osobach, które wzięły udział i wypiekały z nami z podaniem linku do ich blogów
-drobne modyfikacje dozwolone
-osoby nie mające bloga, też mogą brać udział w akcji


Poniższa babka majonezowa ma 4 podstawowe zalety:
1. ZAWSZE wychodzi
2. Jest NADZWYCZAJNIE puszysta i wilgotna
3. Do ukręcenia TYLKO w 15 minut
4. DŁUGO zachowuje świeżość nie tracąc nic na puszystości i miękkości

Majonezu w babce w ogóle nie czuć i nikt, kto jej posmakował nie śmie przypuszczać, że jest on jej składnikiem. 

Jak zwykle wykorzystałam tu majonez typu "krzak" - czyli najtańszy, wyjątkowo nędznej jakości, w sumie najgorszy, jaki tylko mogłam znaleźć w pobliskim sklepie - wyjątkowo się sprawdza w takim wypieku.

Tym razem babkę zdominował aromat migdałów - użyłam esencji migdałowej jako dodatku do ciasta i płatków migdałowych do posypania po upieczeniu.

Składniki na keksówkę o wymiarach 30x10x8 cm (LxWxH):  
  • 5 jaj - małych, jeśli większe to 4 sztuki 
  • 1 szkl. cukru (250g) 
  • 1/2 szkl. mąki pszennej (100g) 
  • 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej (100g) 
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 1 łyżka ciemnego kakao 
  • 3 czubate łyżki majonezu
  • 2 łyżeczki esencji migdałowej - ewentualnie można zastąpić aromatem migdałowym
  • 1 łyżka ciemnego kakao 
  • szczypta soli  
  • polewa czekoladowa - u mnie własnego wyrobu, przepis do znalezienia TU

W dużej misce zmiksować jaja ze szczyptą soli na puszystą masę, dodając stopniowo cukier - aż do uzyskania konsystencji gęstego kogla-mogla. Dodać obie mąki i proszek do pieczenia, krótko zmiksować. Na końcu dołożyć majonez oraz aromat i bardzo krótko zmiksować - tylko na tyle aby połączyć składniki.

Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać do formy 3/4 ciasta. Do pozostałej 1/4 ciasta dodać kakao, krótko zmiksować i wylać zygzakiem na wierzch - kolorowa warstwa, z racji dodatku kakao, będzie cięższa i opadnie na dno tworząc ciekawy wzorek.

Piec w nagrzanym do 170C piekarniku ok. 45-50 min - na środkowym poziomie piekarnika w opcji góra-dół bez termoobiegu. Bliżej końca pieczenia sprawdzać patyczkiem stan upieczenia ciasta - suchy patyczek, można wyjmować! 

Ciasta nie wyjmować zbyt szybko z piekarnika - wyłączyć grzałkę, otworzyć drzwiczki na oścież i studzić tak ciasto ok. 10 min. Następnie wyjąć z piekarnika i pozostawić w blaszce do zupełnego ostygnięcia.

Przy pomocy pędzelka wysmarować babkę polewą czekoladową - u mnie wyrób własny, przepis do znalezienia TU.

Wypiekałam wspólnie z:
c.d.n.

 
 
 
Ciacho na widelcu

8 komentarzy:

  1. Super wyszła. :) Dziękuję za wspólne pieczenie. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam :-) ale pyszności :-) wpadam na kawałek, wstawiaj kawkę :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kawka zaparzona, ciasto czeka, a Ciebie brak!!! :P

      Usuń
  3. Wow..ale pysznie wygląda..muszę w koncu kiedy zrobić babkę z majonezem..dzięki za wspólne pieczenie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Dzięki Dziewczyny! :) Wspólne pieczenie było rewelacyjne! Chce jeszcze! :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Trochę się boję tego majonezu w cieście...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie ma się czego bać! :) Majonezu naprawdę się w smaku nie wyczuwa, a jest on tu zamiennikiem typowego, ciastowego tłuszczu, takiego jak: margaryna, olej czy masło. Podobno do odważnych świat należy, więc polecam jednak wypróbować przepis :)

      Usuń

Z góry dziękuje za pozostawiony komentarz i zapraszam ponownie :)

Google+ Followers

Wersja do druku

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...