niedziela, 28 września 2014

Klasyczna sałatka nicejska

Sałatka nicejska zmienną jest!


Jest to sałatka, która ma mnóstwo wariantów i modyfikacji, a każdy twierdzi, że to jego wersja właśnie jest tą oryginalną i prawdziwą... Wyjątkowo sprawdza się tu powiedzenie: ile kucharzy, tyle przepisów! 

Mnie również sałatki nicejskiej nie zdarzyło się przygotować dwa razy tak samo. Żongluję tu składnikami w zależności od fantazji i humoru. Tym razem wersja mocno okrojona z wszelkich ponadprogramowych dodatków, z prostym dressingiem z oliwy z oliwek BIOLEVITA. W końcu co klasyka, to klasyka, prawda?


W szybkim skrócie: oliwa z oliwek extra virgin BIOLEVITA (więcej info TU lub TU) - jest pozyskiwana ze starannie wyselekcjonowanych, hiszpańskich oliwek. Najlepiej nadaje się do spożywania na zimno, zachowując tym samym swoje naturalne witaminy (A i E) i minerały (fosfor, potas, żelazo). Odznacza się łagodnym smakiem i zapachem. Zdrowy i w 100% naturalny dodatek do ulubionej sałatki :)


Składniki na porcję 1-osobową:

  • 1 jajkougotowane na twardo 
  • 1/2 puszki tuńczyka w wodzie/sosie własnym (80g) 
  • kilka liści sałatyu mnie młoda sałatka z doniczki balkonowej 
  • 1/2 pomidora (50g) 
  • 1/3 średniej papryki (50g) 
  • 1 ząbek czosnku - do nasmarowania miski dla aromatu
  • sól, pieprz 
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek  BIOLEVITA w saszetce (dostępna m.in. TU)



Warzywa umyć, pokroić w dowolne kawałki. Sałatę poszarpać palcami. Jajko ugotować na twardo i podzielić na większe cząstki. Tuńczyka odsączyć z zalewy, rozdrobnić jeśli jest w kawałkach. Ząbkiem czosnku – przekrojony na pół aby lepiej wydobyć aromat - natrzeć ścianki miseczki, Wrzucić do niej wszystkie składniki - oprócz jajka - przyprawić, dodać oliwę z oliwek i wymieszać razem. Na sam wierzch ułożyć jajko.

Sałatka jest lekka, chrupiąca, kolorowa i bardzo śródziemnomorska w swoim charakterze. Jednocześnie stanowi pełnowartościowy i kompletnie dietetyczny posiłek. 


Wy-GOOGLE-ane w necie - sałatka nicejska

  • danie kuchni francuskiej, rozpropagowane m.in. przez Julię Child - popularyzatorkę kuchni francuskiej w USA i nie tylko; 
  • tradycyjna sałatka nicejska powinna składać się tylko i wyłącznie z surowych warzyw, a jedynym jej gotowanym składnikiem mają być jajka; 
  • obecnie najczęściej podaje się ją z tuńczykiem, ale dawniej przyrządzana była z dodatkiem anchois (anchois było łatwo dostępne i zwyczajnie dość tanie podczas gdy tuńczyk – rzadszy i wygórowany cenowo); 
  • za dressing wystarczy dobra oliwa z oliwek


Szkolne śniadania

6 komentarzy:

  1. fajnie to wszystko wygląda :) pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszna sałatka, lubię takie smaki. Sałatki mogę jeść codziennie, nawet na każdy posiłek :-) pozdrawiam serdecznie i życzę miłego wieczorku i udanego całego następnego tygodnia :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja mam tak samo! :) W pałaszowaniu sałatek kilka razy dziennie ogranicza nie jedynie lenistwo co do ich przygotowywania ;)

      Usuń
  3. Takie sałatki są smakowite.Z dodatkiem jajka smakuje nie banalnie a wręcz fenomenalnie.Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja uwielbiam zwłaszcza połączenie jajka z tuńczykiem - przesmaczne! :) Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń

Z góry dziękuje za pozostawiony komentarz i zapraszam ponownie :)

Google+ Followers

Wersja do druku

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...