piątek, 16 grudnia 2016

Czosnkowa sałatka jarzynowa

Spożywczy trening przedświąteczny!
 

Trenujecie już jadłospis na Święta? Ja tak :) I to wielce intensywnie! Nie tylko wymyślam, układam, ale też praktykuję, no i przede wszystkim testuję i spożywam :) 

Sałatka jarzynowa to zdecydowanie królowa mojego świątecznego stołu. Przyrządzę wtedy na pewno jej tradycyjną wersję z majonezem, bez której nie wyobrażam sobie Bożego Narodzenia. Dziś jednak skłaniam się ku eksperymentom i typową sałatkę jarzynową połączyłam z sosem czosnkowym od FOLWARK - dostępny w sklepie internetowym Frisco.pl (zakup możliwy przez kliknięcie baneru w prawej szpalcie bloga).

Jaki efekt? Rewelacja! Do czosnku generalnie mam dość ambiwalentny stosunek, a mianowicie nie cierpię jego świeżej wersji. Za to czosnek smażony i generalnie w jakikolwiek sposób przetworzony - wprost uwielbiam! :) Stąd z wielkim smakiem zajadałam się czosnkową sałatką jarzynową.  

Jedyny minus, musiałam nękać Pana Męża o spożywanie jej w tym samym czasie co ja, bo inaczej nici z całowania! Równouprawnienie w woniach czosnkowych musiało być! :)

Sałatkę dodaję do cotygodniowej akcji Błyskawiczny Piątek. Nie jest zbyt skomplikowana do zrobienia, a przy użyciu krajalnicy czy robota kuchennego iście błyskawicznie się ją robi. Podsumowanie akcji można znaleźć na blogu Kulinarna Maniusia.

https://www.facebook.com/groups/228081887572455/?fref=ts
Składniki na 1 dużą miskę sałatki:
  • 3 jajka - ugotowane na twardo
  • 1 puszka zielonego groszku
  • 4 marchewki - bardzo duże
  • 2 pietruszki - średnie
  • 1 jabłko - twarde i kwaskowate
  • 3 ogórki kiszone - średnie
  • sól, pieprz - do smaku
  • 2-3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2-3 łyżki sosu czosnkowego od FOLWARK

Umytą marchewkę i pietruszkę włożyć do garnka z wrzącą, osoloną wodą - warzyw nie należy wkładać do wody jeszcze zimnej, bo proces gotowania się wtedy wydłuża i tracą wiele swoich wartości odżywczych. Gotować do miękkości ok 20 minut. Następnie wyjąć i zostawić do odcedzenia na sitku. Po ostygnięciu, oskrobać ze skórki i pokroić w kosteczkę.

Jajka umyć w gorącej wodzie i ugotować na twardo - ok. 10minut po włożeniu do wrzątku; wrzątek można lekko posolić, co przeciwdziała pękaniu podczas gotowania. Wyjąć i włoży do zimnej wody do ostygnięcia. Następnie jeszcze mokre - wtedy skorupka lepiej odchodzi od białka - obrać i pokroić w kostkę.

Jabłko umyć, obrać ze skórki i wyciąć , a następnie pokroić w kostkę. Można skropić lekko cytryną, aby nie ciemniało.  

Ogórka kiszonego pokroić w drobną kosteczkę wraz ze skórką - niektórzy obierają kiszonego ze skórki, żeby całość była delikatniejsza dla podniebienia, ale dla mnie to zupełnie zbędne.

Przygotować w oddzielnym naczyniu sos. Połączyć jogurt z sosem czosnkowym FOLWARK oraz doprawić solą i pieprzem.

Do dużej miski wsypać odcedzony groszek z puszki oraz pozostałe, pokrojone już warzywa i jajka. Zalać sosem jogurtowo-czosnkowym. Wymieszać. Można dodatkowo doprawić do smaku, jeśli sos była za mało pieprzy czy słony. 

Miskę pod przykryciem odstawić na co najmniej 30 minut do schłodzenia w lodówce, aby smaki się "przegryzły". 

Konsumować z ulubionym pieczywkiem :) 
 
https://www.facebook.com/groups/228081887572455/?fref=ts

14 komentarzy:

  1. Joasiu ja też testuję i spożywam a wiosna za pasem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. He he, znaczy, że do wiosny trzeba będzie zrzucić te świąteczne kilogramy? :P

      Usuń
  2. Chętnie doprawię sałatkę według Twojego pomysłu. Czosnkowy sos bardzo lubię :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Robiłam podobną też w sosie jogurtowo-koperkowym, ale chyba wolę jednak te bardziej czosnkowe wydanie :) Polecam serdecznie!

      Usuń
  3. Uwielbiam takie sałatki:) Asiu również dziękuję za wspólny piąteczek :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Moja ukochana sałatka jarzynowa w innym wydaniu, super kochana :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wiadomo - z majonezem to klasyka - i taką też lubię. Ale czasami nachodzi ochota na coś innego i odmianę w smaku. Stąd ten dodatek sosiku jogurtowo-czosnkowego :)

      Usuń
  5. Czosnek lubię ale mąż niestety nie. Muszę przemycać w niewielkich ilościach :)Z sałatką warzywną jednak nie próbowałam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sosik czosnkowy robię tu dość lekki w smaku, bo mieszany z jogurtem. Nadal czuć czosnek, ale nie dominuje. Ale rozumiem, Panowie Mężowie (a przynajmniej mój) są kulinarnie humorzaści i nic się na to nie poradzi :)

      Usuń
  6. Świetna i bardzo smaczna sałatka :) Zapisuję. Zrobię w tym tygodniu :) Sosik mam :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że zainspirowałam :) Przyznaję, że Folwarkowy sosik mi tu wyjątkowo podpasował :)

      Usuń
  7. Jestem wielkim fanem sałatek jarzynowych i sosu czosnkowego, a Tutaj połączyłaś te dwie pyszności w jedną całość! Lecę zaraz do sklepu po produkty i zaczynam zabawę, muszę koniecznie to zjeść. Serdecznie Pozdrawiam i wielkie dzięki za tak świetny przepis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aż się zarumieniłam z radości na takie komplementa :) Cieszę się, że zainspirowałam i chcesz wypróbować przepis :)

      Usuń

Miło, że wpadłeś. Proszę, zostaw po sobie ślad... Dziękuję za odwiedziny i zapraszam ponownie :)

Wersja do druku

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...