piątek, 26 lutego 2016

Tęczowa babka białkowa

Sposób na wykorzystanie zalegających w kuchni białek jaj


Odkąd wyłowiłam ten przepis z czeluści Wujka Google, nie mam już problemu z utylizacją białek jaj. Gdy tylko pozostaje mi jakieś niewykorzystane białko, zamrażam je w małym pojemniku, a potem wykorzystuję zbiorczo przy pieczeniu poniższej babki. Zamrażanie w żadnym wypadku nie wpływa negatywnie na właściwości białek, ubijają się bez przeszkód. 

Aktualna edycja fejsbukowej akcji Ciasta na niedzielę ma jako temat przewodni właśnie Wypieki z białek. Duża dowolność przepisu i formy, od babek i biszkoptów poczynając, na bezach i ciasteczkach kończąc. Postanowiłam odświeżyć więc moją popisową recepturę na babkę z białek, choć w trochę bardziej kolorowej niż zwykle odsłonie.

Babka białkowa wychodzi puszysta, mękka i długo zachowuje świeżość. Wykorzystanie barwników spożywczych dało rezultat wspaniale tęczowego wnętrza, którego koloryt jeszcze bardziej podkreśla polewa waniliowa z posypką cukrową.

Inna wersja tej babki dostępna na blogu, ale z wykorzystaniem wyłącznie kakao i kisielu, jako barwników to: Kolorowa babka z białek.


Skladniki na 1 okrągłą formę - u mnie silikonowa o średnicy i głębokości ok LxH 24x10 cm
  • 7 białek
  • 1 szkl. cukru
  • 1 i 1/2 szkl. mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 szkl. oleju
  • 1 olejek aromatyzujący waniliowy
  • 4 łyżki wody
  • 1 łyżka kakao
  • 3 łyżki mąki
  • barwniki spożywcze w proszku - u mnie żółty, błękitny i czerwony
  • polewa waniliowa
  • kolorowe posypka cukrowa - do dekoracji

Białka ubić mikserem ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier.

Mąkę z proszkiem przesiać przez sito - w ten sposób wprowadza się powietrze i ciasto jest bardziej pulchne - a następnie domieszać stopniowo do białek. Dodać olej oraz wodę i dokładnie wymieszać.

Ciasto podzielić na 4 części. Do jednej dodać łyżkę kakao, do pozostałych po łyżce mąki i szczyptę barwnika spożywczego w proszku ulubionego koloru - u mnie żółty, błękitny i czerwony; ilość barwnika to szczypta proszku na czubku noża.

Silikonową formę do babki natłuścić olejem. Następnie wyłożyć do formy poszczególne części ciasta - u mnie kolejność to warstwy: kakaowa => żółta => błękitna => czerwona.

Piec ok. 40-45 min. w temp 180C w opcji góra-dół piekarnika, bez termoobiegu, na środkowym poziomie.


Bliżej końca pieczenia sprawdzać stan upieczenia ciasta "testem patyczka" - suchy patyczek, można wyjmować!

Po wyjęciu z piekarnika, ciastu pozwolić trochę ostygnąć jeszcze w formie. Następnie już lekko przestudzone wyjąć z formy - lekko ciepłe będzie łatwiej odchodzić o silikonu - odwrócić i zostawić do zupełnego ostygnięcia na metalowej kratce, aby równomiernie się odparowało.  

Po ostudzeniu babkę dowolnie udekorować. U mnie posłużyła temu polewa waniliowa - przyznaję, że kupna - i kolorowa posypka.



 
 

28 komentarzy:

  1. Lubię takie kolorowe ciasta..a ploewa do tego wszystkiego dodaje uroku..Super..ja też już upiekłam ciasto z wykorzystaniem białek..tylko wpis trza zrobić..

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No po mnie już wiosna "chodzi", zachciało mi się jej kolorowej namiastki na talerzu ;) Ciasto samo w sobie nie ma zbyt dużo cukru, więc razem z polewą słodyczy jest akurat :)

      Usuń
  2. Teraz tylko trzeba jakoś zachęcić żonę, żeby chciała takie kolorowe cisto upiec.
    Żartowałem, sam się za nie zabiorę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Popieram męskie gotowanie! :D Jak zaserwujesz takie ciasto żonie do popołudniowej herbatki, będzie na pewno zachwycona. Ja bym była :D

      Usuń
  3. Piękna! Świetnie Ci wyszła.

    OdpowiedzUsuń
  4. uwielbiam takie kolorowe wypieki, wiosna tuż tuż, fajnie Asiu że znów razem mogłysmy sie bawić :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki Dorotko za wspólne pieczenie :) Uwielbiam te nasze akcje!

      Usuń
  5. fajna, bardzo wesoła "białkowa" propozycja. do mnie zapraszam na prowansalski torcik. Pozdrawiam Asa

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki :) Wiosny potrzebuję jak kania dżdżu, więc postawiłam na wiosenne kolory :)

      Usuń
  6. Świątecznie jest już u Ciebie. Dziękuję za wspólne pieczenie

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda niesamowicie :) Dziękuję za wspólne pieczenie

    OdpowiedzUsuń
  8. Pięknie kolorowo i wiosennie choć za oknem biel:) Super baba Joasiu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki serdeczne Iwonko! :D Tak mi się wiosny już zachciało ogromnie ;)

      Usuń
  9. Kusząca babeczka, dziękuję za kolejne wspólne pieczenie i do następnego 😊

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nas tak kusiła, że pochłonęliśmy ją błyskawicznie! :P

      Usuń
  10. I u Ciebie smaczna utylizacja białek :) Wygląda jak pisanka :) Dzięki za wspólne pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Pysznie i kolorowo. Dziękuję za wspólne pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Nie dość,że pysznie smakuje to jeszcze cieszy oko :) Dziękuję za wspólne pieczenie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wiem, oczopląsu można dostać :P Ja również serdecznie dziękuję :)

      Usuń
  13. uu ale kolory, ciekawe jak smakuje

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Babka jest niebiańsko mięciutka i delikatna w konsystencji. Smak boski - nie ściemniam :)

      Usuń

Miło, że wpadłeś. Proszę, zostaw po sobie ślad... Dziękuję za odwiedziny i zapraszam ponownie :)

Wersja do druku

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...