środa, 11 kwietnia 2018

Tarta z serem feta i kurczakiem

Zgrana kompozycja składników w pysznej tarcie wytrawnej


Choć tarta wytrawna całkiem niedawno zawitała w moim codziennym jadłospisie [Tarta szpinakowa z kurczakiem i pieczarkami], nie mogłam się powstrzymać, aby ponownie po ten sprawdzony patent obiadowy nie sięgnąć.

Uwielbiam piec tartę na wytrawno, a to głównie z tego powodu, że wiele składników mogę sobie tu przygotować z wyprzedzeniem. Zwykle hurtowo podsmażam, porcjuję i mrożę pieczarki. Kurczaka także w ilościach hurtowych smażę i pozostałości zamrażam na później. Również ciasto półkruche ugniatam przeważnie w 2 porcjach i jedna z nich trafia wtedy do zamrażalki na "czarną godzinę".

Przygotowanie obiadu z takich półproduktów trwa wtedy wyjątkowo krótko i szybko na stół mogę podać syty i pożywny obiad.

Składniki na na formę do tarty o średnicy 27cm:
  • 1 porcja gotowego ciasta na tartę - przepis własny na Idealne ciasto na tartę TU
  • 300g piersi z kurczaka - 1 cała mała lub połowa dużej
  • 150g podsmażonych pieczarek - pokrojone w drobne kawałki, podsmażone i odparowane na patelni; zawsze przygotowuję wcześniej i mrożę gotowe porcje do późniejszego, szybkiego wyjęcia
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 1/2 puszki ananasa
  • 1 cebula - duża
  • 150g sera feta
  • 100g sera żółtego
  • 1 kulka mozarelli [125g]
  • 1 jajko i 1 białko - można wykorzystać białko, które zostało z przygotowywania ciasta na tartę
  • 150ml śmietany 18%
  • masło i bułka tarta (lub kasza manna) - do wysmarowania i wysypania formy do pieczenia
  • 2 łyżki oliwy - do smażenia
  • czosnek granulowany, pieprz czarny, sól - do smaku


Przed pieczeniem
Porcję ciasta na tartę wyjąć z zamrażarki i zostawić w temp. pokojowej do rozmrożenia na ok. 1 godz. - jeśli będzie nadal twarde i zimne, tym lepiej, łatwiej będzie nim operować przy krojeniu w plastry.

Po pieczeniu
Formę do tarty wysmarować masłem i obsypać bułką tartą lub kaszą manną - zapobiega przypalaniu się.

Ciasto kroić nożem na plastry i wylepić nimi formę. Ponakłuwać widelcem - zapobiega wybrzuszaniu się ciasta podczas pieczenia. Aby ranty ciasta nie przypaliły się przy pieczeniu, boki formy zasłonić folią aluminiową, tak aby tylko dół się swobodnie piekł.

Podpiec ok 15-20 minut w 200C w nagrzanym wcześniej piekarniku - opcja góra-dół, środkowy poziom piekarnika, bez termoobiegu.

Koniecznie potem wystudzić - w ten sposób spód nie namoknie od nałożonej masy.

W międzyczasie przygotować pozostałe składniki.

Pierś z kurczaka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić w małe kawałki i podsmażyć na patelni na oliwie do przyrumienienia. Zdjąć z patelni i odstawić do wystudzenia.

Cebulę pokroić w piórka i podsmażyć na oliwie na patelni na złoto. Zdjąć z patelni i odstawić do wystudzenia.

Porcję już uprzednio przygotowanych pieczarek - umyte, pokrojone drobno, podsmażone i uduszone na patelni do odparowania wody, poporcjowane i zamrożone do szybkiego użycia - wyjąć wcześniej z zamrażalki i pozwolić im się rozmrażać w temp. pokojowej ok 1 godziny - z braku czasu można się posłużyć kuchenką mikrofalową i funkcją szybkiego rozmrażania. Po rozmrożeniu odlać ewentualną wodę, jaka zebrała się pod pieczarkami.


Mozarellę oraz ser żółty zetrzeć na dużych oczkach tarki. Ser feta pokruszyć rękoma, lub pokroić nożem na średnie kawałki.Jajka zmiksować do jednolitej konsystencji mikserem ze szczyptą soli.

Dodać następnie do nich śmietanę, łyżkę mąki oraz przyprawy do smaku. Wszystko razem ponownie zmiksować.

Na podpieczony i wystudzony spód tarty wyłożyć po kolei: usmażoną cebulę, podsmażonego kurczaka, pieczarki, kukurydzę i ananasa. Dorzucić pokruszone kawałki sera feta.
Wylać na to masę śmietanowo-jajeczną.
Wierzch posypać startą mozarellą, a na koniec startym żółtym serem. Kolejność wykładanych składników obrazuje fotorelacja poniżej.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C i piec około 20-25 minut do zarumienienia się sera z wierzchu.

Tartę wyjąć z piekarnika i odstawić do lekkiego przestudzenia - farsz nie będzie się wtedy rozpadał przy krojeniu. Konsumować ze smakiem :)


Składniki
Podsmażona cebula
Podsmażony kurczak
Podsmażone pieczarki
Kukurydza z puszki
Ananas z puszki
Ser feta
Masa śmietanowo-jajeczna
Ser mozarella
Ser żółty

7 komentarzy:

  1. W tartach rozsmakowałam się w Grecji. Ta wygląda apetycznie. Nie wiem, czy i mnie wyszłaby taka.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. aż mi ślinka leci :) wygląda brdzo smakowicie

    OdpowiedzUsuń
  3. Elu z przyjemnością wypróbuję Twojego przepisu.

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszna tarta:) Fajnie wszystko opisałaś :)

    OdpowiedzUsuń

Z góry dziękuje za pozostawiony komentarz i zapraszam ponownie :)

Google+ Followers

Wersja do druku

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...