środa, 21 czerwca 2017

Sałatka warzywna z kuskusem pod rzepakiem

Olej rzepakowy - oliwa północy! - króluje w sałatce :)


Że olej rzepakowy to samo zdrowie - coraz większa jest tego ogólna świadomość kulinarna. 

Źródło: Miej więcej oleju w głowie
Że olej rzepakowy nazywany jest oliwą północy, ze względu na podobny profil kwasów tłuszczowych do zawartego w oliwie z oliwek - Ambasador akcji Pokochaj olej rzepakowy Grzegorz Łapanowski edukuje wszem i wobec.

Że olej rzepakowy warto dodawać na zimno do sałatek, aby zachować najwięcej wartości odżywczych, jednocześnie zwiększając wchłanianie niektórych witamin i barwników (np. karotenu) - doinformowałam się niedawno, przeglądając przepisy i porady kucharza Grzegorza Łapanowskiego na fejsbukowym profilu Miej więcej oleju w głowie.

 
Dobrą radę postanowiłam od razu wykorzystać w krzepiącej sałatce warzywnej z kuskusem. Z powodzeniem można ją zaserwować na obiad czy solidna kolację i najeść się do syta. Skąpałam ja w oleju rzepakowym dla wydobycia zawartych w warzywkach witamin i składników odżywczych.

Przepis bierze udział w konkursie: Zainspiruj się olejem rzepakowym.


Składniki na 1 porcję:
  • 25g kuskusu razowego - przyrządzić zg. z instrukcją z opakowania
  • 8 szt pomidorków koktajlowych
  • 3 rzodkiewki - duże
  • 1/4 czerwonej papryki - małej
  • 1/2 marchewki - małej
  • 10 strąków świeżego groszku
  • 1 łyżka szczypiorku 
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • sól, pieprz kolorowy - do smaku


Wszystkie warzywa wyszorować szczoteczką pod ciepłą wodą.

Kuskus przygotować zg. z instrukcją z opakowania - czyli odważyć odpowiednią ilość do salaterki; zalać wrzątkiem aby poziom wody przekraczał 1/2 cm ponad kuskus; odczekać 5 minut do napęcznienia.

Paprykę i marchewkę pokroić w cienkie słupki. Rzodkiewkę pokroić w plasterki. Pomidorki przekroić na połówki. Szczypiorek drobno posiekać. Strąki świeżego groszku wyłuskać.

Do miseczki wrzucić napęczniały kuskus oraz warzywa. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Dolać olej rzepakowy. Całość starannie wymieszać. Zajadać ze smakiem :)

http://pokochajolejrzepakowy.eu/

12 komentarzy:

  1. Ja w domu używam przeważnie oleju rzepakowego. Joasiu, bardzo chętnie schrupała bym Twoją sałatkę. Tak pięknie podana, że ślinka leci 😊

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No ja właśnie też już od jakiegoś czasu częściej sięgam po olej rzepakowy niż oliwę :) Cieszę się, że sałatka posmakowała :)

      Usuń
  2. Olej rzepakowy jest zdrowy. Sałatka bardzo apetyczna :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) I nawet momentami w wartościach odżywczych lepszy od oliwy!

      Usuń
  3. Jednak nasz ulubiony olej to z pestek dyni :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda bardzo smakowicie :) Gdzieś wyczytałam, że powinno się spożywać, taki typ oleju lub oliwy, który jest wytwarzany w danym regionie. Staram się tak czynić i olej rzepakowy jest w codziennym użyciu, chociaż oliwę również bardzo lubię.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Heh, to trochę tak, jak z kredytem mieszkaniowym, bierze się go w walucie w której się w swoim kraju zarabia ;) Ja coraz więcej oleju rzepakowego w kuchni używam, ostatnio zaczęłam właśnie zastępowac nim oliwę w sałatkach :)

      Usuń
  5. Smacznie i kolorowo. Gratuluję wygranej!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki prześliczne :) Bardzo się z niej ucieszyłam :) Kolejna książka kucharska do kolekcji przybędzie :)

      Usuń

Z góry dziękuje za pozostawiony komentarz i zapraszam ponownie :)

Google+ Followers

Wersja do druku

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...