czwartek, 29 czerwca 2017

Pudding makaronowy zapiekany z cynamonem i truskawkami

Pożywny i zdrowy posiłek, a mimo to wciąż smacznie słodki :)


Przygotowanie dania dla kapryśnego Milusińskiego, które jest słodkie, a jednak wciąż pożywne, no i przede wszystkim zdrowe - wcale nie jest taką prostą sprawą! Dziecina zażyczyła sobie bowiem akurat na obiad pokaźnej dawki słodyczy i na wszystko inne kręci nosem. 

W ruch idzie więc natychmiast lekko flegmatyczna inwencja twórcza i rusza na łowy po lodówce oraz szafkach kuchennych. Śmietana - odpada! Masło - niech spada! Cukier - niech nie waży się wpaść w moje ręce! Czekolada - nie ma mowy! Owoce - hmmm, coś z tego może wyjść. Makaron - nada się. Niesłodzony serek śmietankowy - oj tak!

Ugotowałam, zamieszałam, zapiekłam i tak oto powstał aromatyczny pudding o truskawkowo-cynamonowym posmaku, którego głównym składnikiem okazał się makaron Lubella Mini świderki z czekoladą. Aż sama się zdziwiłam, że wyszło takie dobre :)


Składniki na 1 porcję:
  • 50g makaronu Lubella Mini świderki z czekoladą - ważony suchy
  • 150g naturalnego serka śmietankowego
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki syropu z agawy do puddingu + 1 łyżeczka na truskawki
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżeczki proszku budyniowego waniliowego - budyń bez cukru
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego + trochę do natłuszczenia naczynka
  • 2 garście truskawek + trochę do dekoracji

Makaron Lubella Mini świderki z czekoladą ugotować ma półtwardo - dojdzie w piekarniku - odcedzić i odstawić do lekkiego przestudzenia. Gotowałam bez sugerowanego przez producenta dodatku cukru do wody. 

Truskawki umyć, odszypułkować i pokroić w plasterki.

W niedużej misce ubić mikserem całe jajko z syropem z agawy na puszystą masę, aż jajka zbieleją - wyjdą trochę rzadsze niż typowy kogel-mogel, ze względu na brak tradycyjnego cukru.

Dołożyć proszek budyniowy, cynamon, olej kokosowy oraz serek śmietankowy i krótko zmiksować do wymieszania składników.

Naczynko do zapiekania natłuścić olejem kokosowym i ułożyć w nich 1-2 garście pokrojonych w plastry truskawek. Skropić je lekko pozostałą łyżeczką syropu z agawy.

Masę jajeczno-serkową wymieszać z makaronem, a następnie przelać do natłuszczonego naczynka na warstwę truskawkową.

Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180C ok. 20-25 minut do zarumienienia.

Po tym czasie wyjąć, udekorować i truskawkami, podawać jeszcze gorące. Smacznego :)


#lubelloveinspiracje #lubella #lubellamini

2 komentarze:

  1. Jak to jest wszystko bosko przypieczone <3 Kusi niemiłosiernie :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No przecież już wspominałam, że Pokusa to moje drugie imię :P

      Usuń

Miło, że wpadłeś. Proszę, zostaw po sobie ślad... Dziękuję za odwiedziny i zapraszam ponownie :)

Wersja do druku

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...