niedziela, 25 czerwca 2017

Owsianka budyniowa z ananasem

Rusz głową - czyli jak słodzić!


Czy cukier może być zdrowy? Oto jest pytanie! Aktualnie powszechnie panująca moda na dietę zdecydowanie demonizuje ten słodki proszek i stanowczo zakazuje spożywania go w posiłkach. A ja się z takim podejściem nie zgadzam! Uważam, że cukier z rozwagą dozowany i "z głową" podjadany, to wcale nie zabójstwo dla organizmu.  Nie ma co popadać w przesadę i kompletnie go wykluczać z codziennej diety. Choć oczywiście należy tu też zachować rozsądek.

Wiadomo, cukier to kalorie i węglowodany. Ale czy właśnie nie kalorii potrzeba z samego rana przed rozpoczęciem kolejnego, intensywnego dnia? Nie trzeba się tu cukrem najadać do przesady, wystarczy łyżeczka dosypana do owsianki. Nie tylko poprawi smak, ale też doda tak potrzebnej o poranku energii.

Nie chcę tu zachwalać cukru jako wybitnie pro-zdrowotnego - wiadomo, taki nie jest! - ale spożywany z umiarem i dawkowany ostrożnie w zbilansowanej diecie, nie zaszkodzi i nie spowoduje uszczerbku na zdrowiu. Zwłaszcza, gdy nie prowadzi się wyłącznie siedzącego trybu życia, tylko uprawia czynnie sport i wysiłek fizyczny

Te i inne argumenty za cukrem przytacza również kampania „Uczymy jak słodzić”. Jak sami o sobie piszą: "(...)Pragniemy edukować społeczeństwo w zakresie roli cukru w diecie człowieka. Chcemy pokazać, że produkty zawierające cukier mogą być elementem zdrowej
i zbilansowanej diety, połączonej z aktywnym trybem życia. Wszystko jest dla ludzi." 


Wybaczcie, ale nie wyobrażam sobie niedzielnego ciasta bez dodatku cukru, lodów niesłodkich, czy budyniu nieosłodzonego cukrem. Czasami warto pozwolić sobie na odrobinę „słodkiego szaleństwa” :)


A do czego jeszcze nadaje się cukier? Wynalazłam takie oto intrygujące zastosowania :)
  • Tłumienie czkawki - Zjedzenie jednej łyżki cukru pomoże zatrzymać czkawkę, ponieważ ziarnistość cukru może spowodować podrażnienie przełyku, sprawiając, że nerw przeponowy uspokaja się i "zapomina" o czkawce.
  • Ukąszenia pszczół, os i innych owadów - Aby załagodzić ból po ukąszeniu pszczoły, zmieszaj równe części cukru i wody i nałóż na ugryzione miejsce. Pozostaw na 20 minut. Działa fantastycznie.
  • Chłodzenie poparzonego języka - Gorąca kawa? Skwiercząca pizza? Następnym razem, kiedy poparzysz sobie język, lub zjesz coś bardzo ostrego, zacznij szybko ssać cukier, a uśmierzysz kłujący ból niemal natychmiast.
Wertując informację o cukrze, posiłkowałam się takimi źródłami jak: portal.abczdrowie.pl; tipy.interia.pl; rozmiar.com; uczymyjakslodzic.pl i wiele, wiele innych :)


Składniki na 1 porcję:
  • 1 szkl. mleka 2%
  • 1 łyżka proszku budyniowego waniliowego - budyń waniliowy bez cukru
  • 1 łyżeczka cukru białego kryształ Polski Cukier
  • 1/2 szkl. płatków owsianych górskich - zwykłych, NIE błyskawicznych!
  • 1/8 ananasa
  • 1 łyżka syropu klonowego - do polania po wierzchu
  • płatki kokosowe - do dekoracji z wierzchu


3/4 szkl. mleka zagotować w rondelku. W pozostałej 1/4 szkl. zimnego mleka rozpuścić proszek budyniowy wraz z łyżeczką cukru. Gdy mleko zacznie wrzeć, wlać mieszankę do rondelka. Dorzucić płatki owsiane. Chwilę całość pogotować, intensywnie mieszając.

Zdjąć z ognia i odstawić do przestygnięcia i napęcznienia płatków owsianych.

W międzyczasie obrać i pokroić ananasa na mniejsze kawałki.

Owsiankę przełożyć z rondelka do miseczki lub słoika - tak jak u mnie, dzięki czemu mogę owsiankę potem szczelnie zamknąć i zabrać ze sobą w torebce do pracy. Powtykać w nią kawałki ananasa. Zalać syropem klonowym. Posypać z wierzchu płatkami kokosowymi - lubię jak mi w owsiance coś chrupie w zębach :)

Spożywać jeszcze ciepłą na śniadanie od razu po przygotowaniu - będzie wtedy rzadsza w konsystencji - lub po zupełnym ostygnięciu jako deser na drugie śniadanie - zastygnięta, będzie konsystencją przypominała gęsty pudding.

Cukier z głową

10 komentarzy:

  1. My wykluczamy ze swojego codziennego żywienia cukier co spowodowało, że nie mamy problemów z jelitami, które miałyśmy wcześniej. Jednak to nie znaczy, że nie zdarza nam się zjeść ciasta u babci słodzonego białym cukrem czy też kupnych lodów na rodzinnej imprezie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No więc właśnie, każdy musi dostosować konsumpcję cukru pod siebie i swój organizm. Ja po prostu nie zgadzam się z tą totalną nagonką na słodzenie i demonizowaniem cukru jako "biała śmierć". Wszystko z rozwagą i rozsądkiem.

      Usuń
  2. Przepis jest bardzo apetyczny i dowiedziałam się co nie co z twoich informacji :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że owsianka się spodobała :) To jest 2 w 1 - mój ulubiony budyń i ukochana owsianka :)

      Usuń
  3. Jak to się mówi "wszystko dla ludzi", cukier również, tylko w rozsądnej ilości :) Pyszna owsianka z moim ulubionym ananasem na śniadanie lub deser :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mnie po prostu na łopatki rozkładają czasami te anty-cukrowe dywagacje koleżanek, a potem widzę jak zajadają się kupnym kawałkiem tortu bez żadnych obiekcji :) Jak nie cukrzyć to konsekwentnie! A jak cukrzyć - to z głową :)

      Usuń
  4. Ładnie wygląda ta owsianka,a słodzić oczywiście trzeba wszystko z umiarem i w granicach zdrowego rozsądku.

    OdpowiedzUsuń
  5. Owsiankę bardzo lubię i już wiem co przygotuje na śniadanko, bo dawno już u mnie nie było :) Pychotka :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Podziękowanka :) Ja nie wyobrażam sobie tygodnia bez owsianki na śniadanie :)

      Usuń

Z góry dziękuje za pozostawiony komentarz i zapraszam ponownie :)

Google+ Followers

Wersja do druku

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...