środa, 17 maja 2017

Karkówka ziołowa pieczona z młodymi ziemniakami

Każdy amator sycącego mięsiwa tą potrawą się nacieszy :)


Na osiedlowym bazarku cudnie prężą się do klientów pierwsze, młode ziemniaczki. Nie mogłam się im oprzeć i ja, więc zakupiłam pokaźną ilość w celu przyrządzenia z apetycznym mięsem. Preferowane mięso do towarzystwa to oczywiście soczysta karkówka! Wszystko to zapieczone w aromatycznych przyprawach w piekarniku - ach te zapachy! :) 

Danie to jest wybitnie jednogarnkowe, bez potrzeby używania nadmiaru naczyń do jego przygotowywania i konieczności zmywania licznych "skorup" po jedzeniu. Tak minimalistycznie gotować to ja lubię :)

Jeszcze kilka słów odnośnie użytych tu marynat. Marynata do ziemniaków jest z premedytacją wyjątkowo minimalistyczna w smaku, bowiem aromatu doda tu tłuszcz wytapiający się z mięsa, które na ziemniakach będzie leżeć. Z kolei marynata do mięsa jest wyjątkowo bujna w ziołowe i ostre smaki, to one stanowią aromatyczny trzon tej potrawy.

Obiad zaserwowałam z domowymi przetworami - buraczkami w occie - ostatki z poprzedniego sezonu :)


Składniki na porcję dla 3-4 osób:
  • 4-5 plastrów karkówki
  • 1 i 1/2 kg młodych ziemniaczków - małych, o średnicy 3 cm
MARYNATA DO MIĘSA ziołowa:

  • 4 łyżki oliwy
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1/3 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 1/3 łyżeczki curry
  • 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu
  • 1 łyżeczka suszonej kolendry 
  • 1/2 łyżeczki suszonego cząbru
  • 1 łyżeczka majeranku
MARYNATA DO ZIEMNIAKÓW:

  • 1 łyżeczka oliwy - nie potrzeba tu więcej tłuszczu, bo wytopi się on z karkówki i nada smaku ziemniaczkom
  • 1 łyżeczka soli - lub więcej do smaku
  • 1/4 łyżeczki pieprzu ziołowego
 

Karkówkę pokroić w plastry o grubości 1 cm. Umyć i osuszyć na ręcznikach papierowych. Mięso wkładać pojedynczo do torebki foliowej i lekko rozbić na desce tłuczkiem - torebka chroni w ten sposób otoczenie kuchenne od zapryskania

W małej miseczce utrzeć przyprawy z oliwą na gładką papkę. Plastry karkówki natrzeć z obydwu stron marynatą. Przełożyć do miski z przykryciem i odstawić do zamarynowania do lodówki na 2-3 godziny - można też zostawić na noc. 

Młode ziemniaczki umyć i wyszorować druciakiem, aby pozbyć się piasku i skórki z wierzchu. Nie trzeba czyścić ich zbyt dokładnie ze skórki, jest ona na tyle cienka, że jeśli trochę jej pozostanie, to będzie mało wyczuwalna po upieczeniu. Przełożyć je do naczynia żaroodpornego, w którym będziemy danie zapiekać, posypać obficie solą i pieprzem ziołowym. Dolać oliwę. Dokładnie wszystko wymieszać, aby marynata pokryła wszystkie ziemniaczki. 

Do naczynia żaroodpornego, w którym marynowały się ziemniaki, ułożyć na wierzchu plastry karkówki - wklepać w mięso resztki marynaty z miski. Naczynie przykryć pokrywką i wstawić do zimnego piekarnika - w 1/3 wysokości, grzałka góra-dół, bez termoobiegu. Uwaga! Naczynia żaroodpornego nigdy nie można wkładać do rozgrzanego piekarnika bo szok temperatur może spowodować jego pęknięcie.  

Przez pierwsze 30 minut piec w temperaturze 200C. Następnie zmniejszyć do 150C i dopiekać kolejne 45 minut - karkówka długo pieczona w niskiej temperaturze jest niesamowicie miękka, krucha i pysznie rozpadająca się na widelcu

Na ostatnie 15 minut pieczenia zdjąć pokrywkę z naczynia, aby karkówka mogła się ładnie zarumienić i nabrać chrupiącej skórki.  

Serwowałam z domowymi przetworami - buraczkami w occie.
 

11 komentarzy:

  1. Lubię dania, które robi się w jednym naczyniu. Są bardzo aromatyczne i fajnie przechodzą swoimi smakami :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Co racja, to racja :) Tutaj ziemniaczków niemalże nie potrzeba przyprawiać, bo piekąca się na nich warstwowo karkówka oddaje im swój smak :)

      Usuń
  2. My najchętniej rzuciłybyśmy się na te ziemniaczki <3
    Cieszymy się z Twojego powrotu :*

    Zapraszamy do nas na prosty KONKURS ze smaczną wygraną :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wiem, wiem, pamiętam, Wy nie mięsożerne :P Ale same ziemniaczki żołądkowe pragnienia zaspokoją również wyśmienicie :)

      Usuń
  3. Dla mnie to obiad idealny! Pożywne mięsko, młode ziemniaczki i buraczki! O mniam! Zrobiłam się głodna :D Kochana! Cieszę się, że jesteś i mam nadzieję, że u Ciebie już wszystko w porządku. Życzę Ci dużo zdrowia <3 Miłego dnia! Buziaki :* :*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki Kochana za miłe słowa :) Pozdrawiam słonecznie i całuję mocno!

      Usuń
  4. Witam! Czy sama karkówka bez ziemniaczkow powinna wyjsć równie fajnie? Czy przez to, ze będzie się piec w "sokach" z mięsa popsuje jej smak/konsystencje?
    Ewentualnie: czy danie wyjdzie pieczone w dużej, głębokiej blaszce przykrytej folią aluminiową?

    OdpowiedzUsuń

Miło, że wpadłeś. Proszę, zostaw po sobie ślad... Dziękuję za odwiedziny i zapraszam ponownie :)

Wersja do druku

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...