sobota, 19 listopada 2016

Ciastka Pieguski czekoladowo-pomarańczowe

Aromatyczna pomarańcza i słodka czekolada w domowych ciasteczkach


W ramach akcji Ciasto na niedzielę pieczemy aktualnie Wypieki z bakaliami. Pole do popisów kulinarnych jest tu ogromne, tak jak szeroki wachlarz bakalii do wyboru. Ciężko się na jedną rzecz zdecydować. Postanowiłam więc postawić na klasykę i jedna z moich ulubionych słodkości, a mianowicie domowe ciasteczka Pieguski - te "sklepowe" niech się przy nich schowają! ;)

Z Pieguskami już się mierzyłam w przeróżnych wariantach. Należą do tych słodkich wypieków, które nigdy się nie znudzą, bo za każdym razem można użyć innych, preferowanych bakalii. Właśnie dlatego tak idealnie wpisują się w założenia dzisiejszego wypiekania :)


Na poprzednie, Pieguskowe wariacje zapraszam poniżej:


Składniki na 2 i 1/2 blachy ciastek:
  • 1 kostka masła (200g) - musi być miękkie, czyli wyjąć wcześniej z lodówki i zostawić na ok. 30 min. w temp. pokojowej; istotne aby koniecznie użyć masła a nie margaryny czy podróbki masłowej – smak i konsystencja ciastek zależy od tego! 
  • 3/4 szkl. cukru - jeśli ktoś lubi ciastka bardziej słodkie, można użyć 1 szkl.
  • 1 mały cukier wanilinowy (16g) 
  • 1 jajko (całe) 
  • ½ łyżeczki soli 
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej 
  • 2 ½ szkl. mąki pszennej - u mnie tortowa
  • 1 opakowanie kandyzowanej skórki pomarańczowej (100g)
  • 1 i ½ tabliczki mlecznej czekolady - pokroić w kostkę

Masło utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym mikserem na gładką masę. Dodać jajko i dalej poubijać. Stopniowo dodawać resztę sypkich składników (mąka, soda, sól) póki się nie połączą - ciasto musi odchodzić od ścianek miski i zbijać się w gęstą masę.

Na końcu dorzucić pokrojoną w kostkę czekoladę oraz skórkę pomarańczową i wymieszać łyżką drewnianą.

Z masy ciasteczkowej formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Układać i rozpłaszczyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia - zachować ok. 2-3cm odstępy z każdej strony, gdyż ciastka się „rozpłyną” w pieczeniu.

Piec w temp. 180C ok. 15 minut. Wyjmować z piekarnika gdy ciastka są jeszcze jasne – ściemnieją przy stygnięciu. Z blachy zdejmować ciastka na metalową kratkę i na niej studzić.
 

20 komentarzy:

  1. Bardzo smaczne ciasteczka do kawki. Filiżanka super :) Dziekuję za wsp,olne wypiekanie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Filiżanka z talerzykami odziedziczona po babci :) Dziękuję i ja za świetną, wspólną zabawę :)

      Usuń
  2. nie ma to jak domowe ciasteczka:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajny przepis, ciasteczka wyglądają bardzo smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam przepis, korzystam z niego bardzo często i zbiera u domowników zawsze owacyjne recenzje :D

      Usuń
  4. Mniam jakie pyszne, uwielbiam ciasteczka :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Niezastąpione są takie domowe ciasteczka :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Mniam...dzięki za wspólne pieczenie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oddaję podziękowania po 100-kroć Bożenko :)

      Usuń
  7. Świetne ciasteczka do pochrupania :) Dziękuję za wspólne wypiekanie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja również dziękuję - piekło się wspólnie przemiło :)

      Usuń
  8. Takie ciasteczka mogłabym jeść codziennie. Dziękuję za wspólne pieczenie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też - i w tym problem, bo oponki dzięki nim rosną i rosną i rosną :P Piekło się wspólnie przefajnie!

      Usuń
  9. Mimo, że kochamy ciastka to jakoś nie możemy znieść smaku skórki kandyzowanych cytrusów :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A ja z kolei uwielbiam! :) W tym roku chcę nawet swoja własną zrobić do zimowych wypieków :)

      Usuń

Z góry dziękuje za pozostawiony komentarz i zapraszam ponownie :)

Google+ Followers

Wersja do druku

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...