sobota, 15 października 2016

Kurczak pieczony w sosie madziarów

Węgierskie smaki aromatycznego kurczaka w pomidorowo-paprykowym sosie. Trochę słodko, trochę kwaśno, trochę pikantnie.


Pan Mąż miewa okazjonalnie fochy kulinarne niczym kolosalnie rozpuszczona primadonna... Raz kurę skonsumuje na obiad z wielką przyjemnością i pietyzmem, innym razem kręci nosem na cokolwiek co drób przypomina. Ciężko nadążyć za tymi jego gastronomicznymi humorami.

Przy okazji aktualnego obiadu trafiłam akurat w ten bardziej rozkapryszony dzień. Mimo iż podobnie przyrządzoną kurę Pan Mąż zjadł niedawno z wielkim smakiem - Kurczak zapiekany w sosie barbecue - tym razem wybitnie wybrzydzał i pastwił się nad resztkami kurczęcia na talerzu.

- "Za często kurczaka gotuję?" - pytam zaciekawiona głębszą filozofią tych Mężowskich wstrętów.

- "Nieeeeee, może być..." - odpowiada z robrajającą szczerością. 
- "Nie smakuje? Nie takie przyprawy?" - dociekam dalej. 
- "Nieeeeee, dobre całkiem..." - odrzuca leniwie. 
- "Źle się czujesz?" - zaczynam panikować. 
- "Nieeeeee, no co ty..." - odpowiada niespale. 
- "No to o co, do jasnej kurzej jej twarzy, chodzi!!!???" - nie wytrzymuję i popuszczam wodze frustracji.
- "No o nic przecież. Co tak krzyczysz?" - dziwi się Pan Mąż wyrwany z zamyślenia nad talerzem. Po czym zaczyna machać raźnie widelcem i po chwili na talerzu tylko kostki po kurze zostawia. 
- "Dobre." - łaskawi chwali. -"Czemu nie robisz takiego czegoś częściej?" - ma czelność się jeszcze dziwić.

A mnie jakoś tak szlag cichy trafia... No weź tu nadąż Kobito za Mężowskimi humorami kulinarnymi!!!???  


Składniki na porcje dla 4 osób - czyli dla bardzo głodnej pani Żony, kapryśnego Pana Męża i starczy jeszcze na drugi dzień:
  • 8 pałeczek z kurczaka - około 1200g mięsa
MARYNATA DO MIĘSA:
  • przyprawa do kurczaka
  • pieprz czarny
  • sól
  • Sos madziarów od Folwark - ostry sos pomidorowy z dodatkiem papryki chilli, ze słodko-kwaśnym posmakiem, inspirowany kuchnią węgierską; do zamarynowania mięsa i posmarowania w trakcie pieczenia

Mięso umyć pod bieżącą wodą i osuszyć. Natrzeć solą, pieprzem, przyprawą do kurczaka oraz dokładnie oblać Sosem madziarów od Folwark - ilości przypraw wg. uznania i własnego smaku. Odstawić do zamarynowania pod przykryciem na noc do lodówki.

Następnego dnia kurczaka przełożyć wraz z marynatą do rękawa foliowego do pieczenia. ten z kolei włożyć no kamionkowego naczynia do zapiekania.

Naczynie z mięsem włożyć do rozgrzanego do 200C piekarnika - grzałka góra-dół; środkowy poziom piekarnika, bez termoobiegu. Piec 30 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 160C i zapiekać przez 40 minut - mięso długo pieczone w niskiej temperaturze jest niesamowicie miękkie, kruche i pysznie rozpadające się na widelcu.

Po tym czasie naczynie z kurczakiem na chwilę wyjąć, ostrożnie rozerwać i wyjąć rękaw do pieczenia - uwaga na uchodzące, gorące powietrze, można łatwo się oparzyć! - a kurczaka w naczyniu z powrotem wstawić do piekarnika. Zapiekać 10-20 minut aż na mięsie utworzy się apetyczna, chrupiąca skórka. 
 
Serwowałam z brązowym ryżem ugotowanym na sypko i kiszoną kapustą.

6 komentarzy:

Z góry dziękuje za pozostawiony komentarz i zapraszam ponownie :)

Google+ Followers

Wersja do druku

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...