sobota, 29 października 2016

Cynamonowe ciasto bananowe pod kruszonką

Idealne ciasto na jesień! Pomaga pokonać sezonową chandrę :)


Jesień szaleje za oknem. Na przemian deszcze, wichury, mgły lub mżawka. W taką pogodę nieodparcie ciągnie mnie do słodkości, aby podratować trochę humor. Wypiekając ciasta sięgam wtedy po rozgrzewające przyprawy i dodające energii owoce

Poniższy przepis kumuluje w sobie dobroczynną moc cynamonu - od wieków stosowany jako naturalny farmaceutyk na stany zapalne i wzmacniający odporność - oraz bananów - napędzające organizm w stanach przemęczenia i braku energii

Wypiek jest przyjemnie słodki bananami i aromatyczny cynamonem. Do tego całość zwieńczona chrupiącą kruszonką. Idealny ratunek na jesienną melancholię oraz aktualne góry i wądoły pogodowe :) 

Ciasto piekłam w ramach fejsbukowej akcji Ciasto na niedzielę, która to w aktualny weekend zachęcała do Jesiennych wypieków. Sezonowej chandrze czas powiedzieć dość! :D


Składniki na średniej wielkości prostokątną blaszkę - o wymiarach 25x20 cm (LxW):
CIASTO:
  • 4 dojrzałe banany - małe
  • 2 jajka - całe
  • 1/2 szkl. cukru 
  • 1 mały cukier wanilinowy [16g]
  • 1/2 kostki margaryny - musi być miękka; należy wyjąć ją wcześniej z lodówki
  • 1 i 1/2 szkl. mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cynamonu - czubata
  • 1/2 szkl. rodzynek 
KRUSZONKA:
  • 100g mąki pszennej 
  • 1 łyżeczka cynamonu - czubata
  • 50g miękkiego masła
  • 75g cukru w tym 2 łyżki domowego cukru waniliowegoprzepis do podejrzenia TU – można zastąpić 1 opakowaniem cukru wanilinowego [16g]

Najpierw zagnieść w miseczce składniki na kruszonkę, ucierając w palcach składniki, tworząc w ten sposób mniej lub bardziej zwarte grudki. Naczynie z kruszonka włożyć na 20 minut do zamrażarki – wyjmować dopiero przed samym posypywaniem ciasta, w ten sposób kruszonka nie będzie się podczas pieczenia nadmiernie roztapiać i pozostanie grudkowata.

Banany rozgnieść widelcem w oddzielnym naczyniu na papkę.

Jaja ubić mikserem w misce z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę - cukry dodawać stopniowo

Do oddzielnego naczynia przesiać przez sito pozostałe składniki sypkie: mąkę, proszek do pieczenia i sodę - przesiewanie powoduje, iż mąka się napowietrza i i ciasto lepiej rośnie podczas pieczenia.

Do jaj dodać pokrojoną w małe kawałki miękką margarynę i zmiksować do jednolitej masy. Stopniowo dosypywać wymieszaną mąkę, nadal miksując. Na końcu dodać rozgniecione banany oraz rodzynki i zmiksować krótko do połączenia składników.

Masę przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch obsypać twardą i zmrożoną kruszonką. Formę włożyć do nagrzanego piekarnika i piec w 180C ok. 40-45 min. Testem "suchego patyczka" sprawdzać stan upieczenia ciasta.

Po wyjęciu z piekarnika pozostawić w blaszce do całkowitego wystygnięcia.

Ciastem "leczyć się" podczas jesiennej niepogody, aby odgonić chandrę i poprawić sobie samopoczucie :)


20 komentarzy:

  1. Kochamy wszelkie ciasta bananowe ale ta kruszonka to dsfthdthrg <3 Jak to ciacho musi pachnieć! <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Fakt, zapach już podczas pieczenia był obłędny! :D

      Usuń
  2. ja nie przepadam za bananami akurat, niemniej dziękuję za wspólne pieczenie jesienne

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nawet w cieście? Wychodzi dzięki bananom takie mięciutkie, wilgotne i słodkie :) Choć rozumiem, że z gustami się nie dyskutuje ;)

      Usuń
  3. A ja lubię takie smaki:) Dzięki za wspólne wypiekanie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że ciacho podpasowało i również ślę podziękowania za wspólną zabawę :)

      Usuń
  4. Jestem uczulona na banany, gdyby nie to już bym go piekła. Dziękuję za wspólne pieczenie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ojojoj, współczuje ogromnie, bo osobiście kocham banany zarówno w postaci surowej, jak i zapiekane w cieście. Dzięki za wspólną zabawę :)

      Usuń
  5. Wszystko cynamonowe jest pyszne, Twoje ciasto wygląda smakowicie :-) Dzięki za wspólna zabawę :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No to mamy podobne smaki, bo ja cynamon mogę jeść ze wszystkim, nie tylko w cieście :) Zabawa była przednia!

      Usuń
  6. Pysznie wygląda.dzięki za wspólne pieczenie.

    OdpowiedzUsuń
  7. na pewno pieknie pachniało :) dziękuję za wspólne pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gosiu, zapach i smak obłędny - nie ściemniam! :) Pozdrawiam :)

      Usuń
  8. Dziękuję za wspólne pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Pyszne i bardzo aromatyczne ciasto :)

    OdpowiedzUsuń

Z góry dziękuje za pozostawiony komentarz i zapraszam ponownie :)

Google+ Followers

Wersja do druku

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...