sobota, 9 kwietnia 2016

Koktajl gruszkowo-bananowy z otrębami na kefirze

Otręby pszenne na oczyszczanie i odchudzanie


Mamy kwiecień, wiosna w pełni. Powoli budzimy się z zimowego leżakowania i coraz częściej z paniką sięgamy myślami do nadchodzącego lata i naszej, nieprzygotowanej na letnie stroje, sylwetki - ...jakiej sylwetki?...   

Zaczynamy więc gorliwie wertować mądre książki i poradniki o odchudzaniu, pytać o radę Wujka Google i konsultować nawyki żywieniowe z koleżanką, której zazdrościmy wysmukłej figury. Nasz plan odżywiania dotykają nieuchronne zmiany. Dwa razy się zastanawiamy, zanim sięgniemy po ukochaną pralinkę, czy kawałek ulubionej czekolady. Do codziennej diety włączamy wiele nowych i wspomagających odchudzanie produktów. Jednym z nich są niewątpliwie otręby! Do moich ulubionych należą tu zwłaszcza otręby pszenne.

Otręby pszenne posiadają wszystkie podstawowe składniki pokarmowe: węglowodany, białko, tłuszcze, witaminy i sole mineralne. Dostarczają więc kompleksowo niezbędnych wartości odżywczych. Mają wyjątkowo dużo błonnika oraz niewielką ilość przyswajanych cukrów, więc skutecznie aktywują metabolizm i skracają czas przebywania jedzenia w przewodzie pokarmowym.


Jednak włączając otręby do diety, należy pamiętać nie tylko o ich zaletach, ale też i o pewnych wadach. W konsumpcji otrębów nie można przedobrzyć. Najważniejszy problem to zawartość w nich kwasu fitynowego, który utrudnia wchłanianie wapnia, żelaza, cynku. Obecna celuloza i pektyny również zmniejszają wchłanianie wapnia. Zaleca się więc spożywanie maksymalnie 2-3 łyżek otrębów na dzień. Ważne jest, aby nie spożywać tej ilości w jednym posiłku, tylko rozłożyć na cały dzień. Otręby wiążą silnie wodę, pęczniejąc i wypełniając żołądek, jedząc je należy więc zwiększyć ilość wypijanych płynów, aby nie podrażnić jelit i po prostu sobie nie zaszkodzić. [źródło: Jaśmina w kuchni, portal.abczdrowie.pl]

Składniki na 2 porcje:
  • 1 duży kefir [400g]
  • 1 banan
  • 1 gruszka
  • 1 łyżeczka płynnego miodu - choć można pominąć, bo banan sam w sobie jest mocno słodki
  • 1-2 łyżki otrębów pszennych

Do blendera wrzucić obrane i pokrojone na mniejsze kawałki owoce. Dodać miód i otręby owsiane. Zalać całość kefirem. Zblendować. Odstawić na 10 minut, aby otręby napęczniały i zmiękły.

Koktajl wyśmienicie sprawdza się na II śniadanie - smacznie i zdrowo wypełnia żołądek :)


  Na przednówku na wzmocnienie Na przednówku - na wzmocnienie

6 komentarzy:

  1. Uwielbiam taki koktajl! Dodaję jeszcze szczyptę cynamonu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dobry pomysł z tym cynamonem! Też tak następnym razem wypróbuję :)

      Usuń
  2. Kochana pijemy na zdrowie, na zdrowie a nie dla sylwetki. Ja uwielbiam takie koktajle :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na zdrowie jak najbardziej! ale jeśli i sylwetka przy tym się trochę wyrzeźbi - nie zaszkodzi :P

      Usuń
  3. Odpowiedzi
    1. Dziękuje i cieszę się, że podzielasz moje smaki :)

      Usuń

Z góry dziękuje za pozostawiony komentarz i zapraszam ponownie :)

Google+ Followers

Wersja do druku

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...