wtorek, 30 września 2014

Ciasto bananowe z cynamomem i kokosem

Banalnie proste w wykonaniu - a jakie smaczne!


Wiecznie szukam nowych metod utylizacji przejrzałych bananów. Nie cierpię tych mocno dojrzałych, plamisto-żółtych, papkowatych w środku - bleh! Chociaż wiem że są ich zagorzali koneserzy i fanatyczni amatorzy - Pan Mąż do takich należy ;) 

Piekłam już kiedyś mocno bananową wersję tego ciasta w polewie czekoladowej (polecam zajrzeć TU). 

Tym razem propozycja z dodatkiem kakao i cynamonu oraz wiórkami kokosowymi - bez polewy, banany nadają mu wystarczającej słodyczy. Wiórki kokosowe świetnie się w takie ciasto wpasowywują - uroczo chrzęszczą w zębach :) Następnym razem dodam też garść żurawiny, jej kwaskowaty smak wyśmienicie będzie się tu komponował z posmakiem słodkich bananów.


Składniki na 1 keksówkę - o wymiarach 30x12x8 cm (LxWxH):
  • 2 jajka (całe)
  • szczypta soli 
  • 2/3 szkl. cukru (150g)
  • 1/2 szkl. oleju (100ml)
  • 1 mały cukier wanilinowy (16g)
  • 1 i 1/2 szkl. mąki pszennej (250g)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka ciemnego kakao 
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 3 duże dojrzałe banany (lub 4 małe)
  • 1 szkl. wiórek kokosowych (100g)

Banany rozgnieść widelcem na papkę.

Wymieszać oddzielnie w misce składniki sypkie - mąkę, proszek, sodę, kakao, cynamon

Jaja ubić mikserem ze szczyptą soli. Dodawać stopniowo cukier, cały czas ubijając. Dolać olej i stopniowo dosypywać składniki sypkie, nadal miksując. Na końcu dołożyć rozgniecione banany oraz wiórki kokosowe i krótko zmiksować do połączenia składników.

Masę przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Formę włożyć do nagrzanego piekarnika i piec w 180C ok. 40-45 min. Testem "suchego patyczka" sprawdzać stan upieczenia ciasta.

Ciastu pozwolić trochę ostygnąć jeszcze w formie. Następnie już lekko przestudzone wyjąć z formy razem z papierem do pieczenia i zostawić do zupełnego ostygnięcia na metalowej kratce, aby równomiernie się odparowało.

Z uwagi na na dodatek bananów, ciasto wychodzi dość słodkie, nie wymaga więc dodatkowej polewy na wierzch. Zwierzę domowe z gatunku Pan Mąż i podgatunku Łasuch Cukierniczy, może wymagać dodatkowo dołożenia polewy czekoladowej na wierzch (przepis na idealną polewę TU), ale trzeba zrezygnować wtedy z części cukru dodawanego do środka - 1/2 szkl. zamiast 2/3 szkl.

 

Ciacho na widelcu

8 komentarzy:

  1. Lubię taki chlebek, jest pyszny :-) a do tego lubię banany pod każdą postacią. Zjadłabym go ze smakiem. Pozdrawiam i życzę miłego dnia słoneczko :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja również jestem zagorzałą amatorką ciacha bananowego - w tym wydaniu z cynamonem i kokosem jest bardzo ciekawe, polecam, wypróbuj :) Oddaję pozdrowionka w dwójnasób :)

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. Piękne dzięki! :) Smakuje równie wybornie, uwierz i upiecz :)

      Usuń
  3. Słonko zapraszam cię do zabawy, szczegóły u mnie na blogu :-) http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/2014/10/versatile-blogger-award.html

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 7 faktów z Twojego życia przeczytałam z wielka przyjemnością :) Pięknie dziękuję za nominację do zabawy! Wkrótce stosowny post.

      Usuń
  4. Odpowiedzi
    1. Koniecznie zdaj relację z efektów pieczenia! :) Czekam z niecierpliwością :D

      Usuń

Z góry dziękuje za pozostawiony komentarz i zapraszam ponownie :)

Google+ Followers

Wersja do druku

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...