piątek, 13 stycznia 2017

Placuszki z jogurtem greckim i winogronami

Trochę żonglerki w użyciu owoców i jogurtu, a w efekcie pyszne danie które nigdy się nie znudzi!


Z poniższym przepisem na placuszki z owocami mierzyłam już się kiedyś w ramach fejsbukowej akcji Wypiekanie na śniadanie, kiedy to przyrządzałam na jego bazie Placuszki jogurtowe z bananami

Efekt końcowy tak mi zasmakował, a placuszki okazały się tak uroczo mięciutkie, puszyste i soczyste owocami, że przepis wszedł na stałe do mojego kulinarnego repertuaru. Teraz jedynie żongluję dla urozmaicenia owocami oraz rodzajem użytego jogurtu i regularnie je przyrządzam bez efektu znużenia smakiem. 

Nie ma to jak sprawdzony pomysł na śniadanie :) Polecam, wypróbujcie i Wy!

Placuszki dodaję do cotygodniowej akcji Błyskawiczny Piątek. Nie są zbyt skomplikowane do zrobienia i iście błyskawicznie się ją robi. Podsumowanie akcji można znaleźć na blogu - link wkrótce.

https://www.facebook.com/groups/228081887572455/?fref=ts

Składniki na 14-16 średnich placuszków:
  • 250g jogurtu greckiego
  • 2 jajka - duże 
  • 2 łyżki oleju roślinnego + kilka łyżek do smażenia
  • 1 łyżka cukru
  • 1 i 1/3 szkl. mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • szczypta soli
  • garść ciemnych winogron - lub więcej, w zależności jak dużo owocu chcemy mieć w placuszkach


W dużej misce zmiksować jogurt z jajkami i 2 łyżkami oleju. Dodać cukier, mąkę z proszkiem przesiane przez sitko i sól. Zmiksować do połączenia się składników w gładką i jednolitą masę.

Ważne żeby do smażenia użyć patelni z nieprzywierająca powłoką, bo owoce lubią przylepiać się do dna - ja użyłam tu patelni ceramicznej z dnem "plaster miodu", choć pewnie teflonowa dobrej jakości też się nada :)


Rozgrzać patelnię , posmarować lekko olejem za pomocą pędzelka i nakładać po 1 pełnej łyżce ciasta na jednego placka, zachowując znaczne odstępy - placki mocno urosną w górę i na boki podczas smażenia, więc jednorazowo należy tu mieć na patelni nie  więcej niż 4 sztuki

Smażyć na niezbyt dużym ogniu, do czasu aż urosną i będą ładnie zrumienione od spodu - około 2,5 - 3 minuty. Po tym czasie, gdy placki już znacznie podrosną, włożyć w każdego z nich po kilka przekrojonych na połówki winogron - wcześniej wyjąć z nich pestki ostrym czubkiem noża.

Podlać patelnię kapką oleju i przewrócić placki łopatką na drugą stronę
. Lekko podkręcić ogień i smażyć krótko do zrumienienia - najwyżej minutę, bo inaczej owoce będą przywierać do patelni.


Zdjąć z patelni na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym i zostawić do odsączenia z tłuszczu.

Przed smażeniem następnej partii, patelnię dobrze wyczyścić ręcznikiem papierowym lub mokrą gąbką - żeby nie zostały na niej kawałki przywartego owocu, które spalą się podczas kolejnego smażenia.

U mnie przed podaniem delikatnie opruszone cukrem pudrem.


https://www.facebook.com/groups/228081887572455/?fref=ts

10 komentarzy:

  1. Wyglądają bardzo smacznie a jakie pulchniutkie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo smakowite placuszki, a te kawałki winogron na nich wyglądają rewelacyjnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie ukrywam, że winogronka przyjemnie i bardzo soczyście pękały na podniebieniu :)

      Usuń
  3. Wszelkie placuszki z owocami to jest nasza miłość ale z winogronem to jeszcze nie jadłyśmy :D :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Soczyste winogrona pysznie się sprawdziły - polecam! :) Tylko trzeba się było trochę najpierw zmęczyć przy wydłubywaniu pestek :P

      Usuń
  4. wyglądają bardzo apetycznie:)

    OdpowiedzUsuń

Z góry dziękuje za pozostawiony komentarz i zapraszam ponownie :)

Google+ Followers

Wersja do druku

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...