czwartek, 22 grudnia 2016

Śledź z jabłkiem pod śmietanową pierzynką

Wyśmienity sposób na wigilijnego śledzia


Przepis na tego śledzia zapożyczyłam z książki "Polskie Jabłka" autorstwa Joanny Tołłoczko wydanej przez Wydawnictwo REA-SJ. Zainteresowanych bardziej detaliczną opinią odsyłam do mojego wcześniejszego posta: Recenzja książki "Polskie Jabłka", czyli jabłka na co dzień i od święta

Oryginalna receptura przewiduje użycie 6 filetów śledziowych, ale ja wolę zwykle mieć na świątecznym stole kilka rodzajów ryby do wyboru, stąd przyrządzam mniejsze porcje poszcz. potraw.

Sam przepis zwrócił moją uwagę głównie ze względu na prostotę jego wykonania oraz użycie powszechnie dostępnych składników. Przedświąteczne kulinarne przygotowania i tak są na tyle pracochłonne, że w pewnym momencie marzę o potrawie nieskomplikowanej i szybkiej w obróbce. Receptura jest dodatkowo bardzo przystępnie, jasno i zwięźle zaprezentowana w punktach - ulga dla mojej głowy, zmęczonej odcyfrowywaniem babcinych przepisów na tradycyjne, rodzinne dania.

Główne skrzypce gra tu oczywiście śledź, jak również i jabłko. Do tego aromatyczna cebulka oraz pierzynka śmietanowo-majonezowa i potrawa gotowa!


Składniki na 1 średnią miseczkę sałatki [zmniejszone o połowę w stosunku do oryginału]:
  • 3 filety śledziowe typu matias
  • 1 cebula - średnia
  • 1 jabłko - małe, kwaśne i twarde
  • 2/3 szkl. mleka 3,2% [150ml]
  • 1/3 szkl. kwaśnej śmietany 18% [75ml]
  • 3 łyżki majonezu [50ml]
  • sok z cytryny
  • sól, pieprz - do smaku

Filety opłukać w zimnej wodzie, zalać wodą i odstawić do moczenia. po 1 godzinie wodę wylać, ponownie wypłukać. Następnie namoczyć śledzie w mleku i zostawić na około 2 godziny.

Po tym czasie pokroić rybę w równe kawałki. Skropić sokiem z cytryny. Cebule obrać, pokroić w pióra, sprzyć wrzątkiem. Jabłko obrać, drobno pokroić albo zetrzeć na tarce o grubych oczkach, skropić cytryna aby nie ściemniało, wymieszać z cebulą.

Śmietanę wymieszać z majonezem, doprawić do smaku pieprzem i solą.

Ułożyć na półmisku kawałki filetów, przykryć jabłkiem z cebulą, polać śmietaną z majonezem.

6 komentarzy:

  1. Bardzo pyszne, z jabłkiem jeszcze nie jadłam. Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Fajnie kontrastuje ze śledziem, polecam wypróbuj :)

      Usuń
  2. Pyszne :) u mnie dodatkowo dodajemy ser żółty a wszystkie składniki są starte na dużych oczkach :) oczywiście oprócz śledzi :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kocham ser żółty, pewnie i w takiej sałatce by mi też smakował :) Wypróbuję następnym razem :)

      Usuń
  3. Śledź z jabłkiem musi smakować ciekawie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Słodko-kwaśne jabłko, intensywna cebulka i słonawy śledzik - połączenie zabójcze, ale przesmaczne, uwierzcie Drogie Pandy :)

      Usuń

Z góry dziękuje za pozostawiony komentarz i zapraszam ponownie :)

Google+ Followers

Wersja do druku

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...