wtorek, 20 grudnia 2016

Sałatka ziemniaczana ze śledziem

Śledzik na Święta musi być!


Na bożonarodzeniowym stole obowiązkowo nie może zabraknąć śledzia. Z cebulką, w pomidorach, z grzybkami, w śmietanie - wariantów do wyboru jest wiele, a każda gospodyni domowa ma tu jeszcze swoje własne triki do zaprezentowania. 

Tradycyjnego śledzia oczywiście na Wigilię również przygotuję, ale chciałbym wypróbować też jego alternatywna odmianę - a mianowicie śledzia w sałatce ziemniaczanej

Jak dla mnie jest to połączenie idealne, bo mocno solona ryba wyjątkowo dobrze komponuje się z trochę niewyraźnym w smaku ziemniakiem. Do tego kawałek świeżego ogórka oraz rzodkiewki i sałatka nabiera już intensywniejszego smaku. Całość zwieńczona aromatyczną czerwoną cebulą oraz sosem jogurtowo-majonezowym - wykorzystałam tu Majonez kremowy FOLWARK (do zakupienia m.in na Frisco.pl - baner po prawej).  

Jak dla mnie - sałatka bajka! :)


Składniki na 1 średnią miskę sałatki:
  • 3 solone płaty śledziowe - typu matias
  • 3 ziemniaki - średnie; ugotowane w łupinkach
  • 1 pęczek rzodkiewki
  • 1 długi ogórek - średni
  • 1 czerwona cebula - średnia 
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego - gęstego
  • 1-2 łyżki Majonezu kremowego FOLWARK - dostępny w sklepie internetowym Frisco.pl (zakup możliwy przez kliknięcie baneru w prawej szpalcie bloga)
  • pieprz - do smaku

Płaty śledziowe pokroić w poprzek w paski o szerokości 1 cm. Nie trzeba ich wcześniej moczyć, oddadzą akurat odpowiednią ilość soli do sałatki.

Ziemniaki wyszorować szczoteczka pod bieżącą wodą. Wrzucić do lekko posolonego wrzątku i gotować na półtwardo ok 20 minut. Odcedzić na sitku i zostawić do ostygnięcia. Następnie obrać ze skórki i pokroić w dużą kostkę - ok 1cm.

Ogórka obrać ze skórki i pokroić w półplasterki.

Rzodkiewkę wyszorować szczoteczką i pozbawić korzonków oraz liści. Pokroić w plasterki.

Czerwoną cebulę pokroić w cienkie półtalarki. 

W oddzielnym naczynku przygotować sos do sałatki. Majonez kremowy FOLWARK wymieszać z jogurtem naturalnym. Doprawić pieprzem do smaku - nie solić! śledź doda tu wystarczająco dużo soli.

Do dużej miski wrzucić pokrojonego śledzia i warzywa. Zalać całość sosem jogurtowo-majonezowym i wymieszać. Odstawić na co najmniej 1 godzinę do lodówki - a najlepiej na noc - aby składniki się dobrze "przegryzły" a śledź zrobił mniej słony.  

Jeśli sałatka za bardzo podejdzie wodą - a może się tak stać, bo takie na ogół są efekty połączenia świeżego ogórka i soli (tutaj wyciągniętej ze śledzia) - odlać ją z miski. 

Zajadać ze smakiem, nie tylko na Święta :)


5 komentarzy:

  1. Joasiu na tą sałatkę nie trzeba mnie namawiać. Kiedyś robiłam bardzo podobną i była rewelacyjna :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Za śledziem nie przepadamy ale nasz tato byłby zadowolony z takiej sałatki :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie z kolei Rodzicielka zachwyca się śledziem w każdej postaci :) Ja też przyznaję, że całkiem chętnie zajadam :)

      Usuń
  3. ZKD rises to the occasion by incorporating eco-friendly solutions into their projects. Their designs often feature green roofs, solar panels, and energy-efficient materials, making them not only the Interior design services in Dubai in terms of aesthetics, but also leaders in environmental responsibility.

    OdpowiedzUsuń

Miło, że wpadłeś. Proszę, zostaw po sobie ślad... Dziękuję za odwiedziny i zapraszam ponownie :)

Wersja do druku

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...