wtorek, 13 grudnia 2016

Buraczki słodko-kwaśne do obiadu

Skarby warzywne zamknięte w słoiku na zimę


Środek zimy, mróz za oknem, śnieg posypuje, a mnie się zachciało przetwory jeszcze przyrządzać! Wiem że to nie ta pora, ale żołądek rządzi i zażyczył sobie buraczków w słoiki do obiadu. Jak żołądek chciał, tak więc dostał!

Ogromny plus poniższego przepisu, że można go wykorzystywać o dowolnej porze roku, byleby tylko siatę buraków w sklepie dorwać :) Siatę z buraczaną zawartością upolowałam w markecie bezproblemowo - akurat promocyjnie "wietrzyli" magazyny - i w te pędy przystąpiłam do ich eksploatacji. 

Buraczki maja lekko słodko-kwaśny smak, ugotowane są na półmiękko. Idealnie pasują jako dodatek do mięsnego obiadu, zarówno po podgrzaniu na ciepło, jak i prosto ze słoika na zimno.


Składniki na 8 słoików o pojemności 300ml:
  • 3 kg buraków - waga przed obraniem i gotowaniem
ZALEWA:
  • 1 i 1/2 szkl. wody
  • 1/2 szkl. octu 10% od WSP "SPOŁEM" KIELCE
  • 1 szkl. cukru
  • 1 łyżka soli kamiennej niejodowanej do przetworów
  • 1 cebula - średnia
  • 1 ząbek czosnku
  • 4 ziarna pieprzu
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • 4 ziarenka gorczycy

Buraki opłukać pod bieżącą wodą. Włożyć do dużego garnka do wrzątku - warzywa krócej się wtedy gotują i nie tracą swoich wartości, w przeciwieństwie gdy wkładamy je do zimnej wody. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować do miękkości ok 1,5 godz.

Buraki wyjąć z garnka i włożyć do napełnionego zimna woda zlewu, aby się przestudziły. Następnie odsączyć z wody i obrać ze skóry - powinna łatwo schodzić całymi płatami, należy ja bardziej ściągać, niż obierać.

Zetrzeć na tarce o dużych oczkach - leniwiec kuchenny, taki jak ja, może posłużyć się elektryczną szatkownicą - nie wyobrażam sobie tu tarcia całych 3 kg ręcznie!!!

W międzyczasie przygotować zalewę. Cebulę i czosnek obrać z łupin i przekroić na połówki. Zagotować w mniejszym garnku wszystkie składniki na zalewę. Zmniejszyć ogień i pogotować chwilę przez ok 5 minut. Odstawić do przestygnięcia. Zalewać nią buraki dopiero, gdy będzie prawie zupełnie chłodna - przez ten czas nabierze mocy, a zioła oddadzą do płynu wszystkie swoje smaki.

Starte buraki przełożyć do dużego garnka - lub innego wysokiego naczynia - i zalać przestudzoną zalewą. Zostawić na noc w temperaturze pokojowej.

Następnego dnia rano, całość przełożyć do słoików, uzupełniając je do pełna resztkami zalewy z garnka z burakami. Zakręcić ściśle wieczka. Pasteryzować metodą "na mokro" przez 20 minut.

Na detaliczny poradnik pasteryzacji w 6 prostych krokach zapraszam przy okazji przepisu na Pikantny ketchup z cukinii.

8 komentarzy:

  1. Pychotka. Uwielbiam taaaakie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Co roku robię ogromną partię takich buraczków - nie wyobrażam sobie bez nich obiadu zimową porą :)

      Usuń
  2. Szczerze kochamy buraczki, niestety nie możemy jeść nic z octem dlatego musimy robić takie zwykłe tarte buraczki skropione tylko sokiem z cytryny ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Współczuję serdecznie, bo odpadają Wam wtedy wszelkie, buraczane weki - cytryna ma w nich trochę krótki okres trwałości... Nic to! Świeże buraczki obiadowe tez się szybko przyrządza :)

      Usuń
    2. No niestety mamusia jak wie, że przyjeżdżamy to robi parę słoików aby nam na miesiąc starczyło i potem dorabia na bieżąco :P

      Usuń
    3. Skąd ja znam te wędrówki słoiczkowe z domu rodzinnego do córy miejsca aktualnego zamieszkania :D

      Usuń
  3. Uwielbiam <3 :) Niebo dla podniebienia - nic mi więcej do szczęścia nie potrzeba :) Buraczki love <3 <3 <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Co racja to racja! :D Mamy podobne smaki i miłość do buraczków :D

      Usuń

Z góry dziękuje za pozostawiony komentarz i zapraszam ponownie :)

Google+ Followers

Wersja do druku

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...