niedziela, 28 czerwca 2015

Czekoladowe ciasto z czereśniami

Żądza ciasta rządzi!



Złapała mnie wczoraj ogromna "chcica" na coś słodkiego :) Moja "chcica" jest mocno wybredna i nie zadowala się niestety byle czym. Często ma dokładnie sprecyzowane wymagania i ani rusz zapchać ją czymś innym. Wczoraj musiało to być koniecznie domowe ciasto owocowe! Złapałam się więc za mój sztandarowy przepis na ciacho na nagłe potrzeby :)

Przepis podstawowy jest banalnie prosty i szybki w wykonaniu. A co najważniejsze, nigdy się nie znudzi, bo wystarczy pożonglować owocami i dodatkami, aby otrzymać przepyszne, różnorodne warianty ciasta.

Inne wariacje w tym temacie tu:


Składniki na małą tortownicę o średnicy 18 cm:

  • 3 jaja (całe) - duże
  • szczypta soli 
  • 9 łyżek cukr
  • 1 mały cukier wanilinowy
  • ½ kostki  margaryny roślinnej (125g) - musi być miękka, czyli wyjąć wcześniej z lodówki i zostawić na ok.30 min. w temp. pokojowej
  • 8 łyżek mąki pszennej tortowej
  • 2 łyżki kakao - gorzkiego
  • 1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 250g wypestkowanych czereśni - z reguły daję więcej owoców, nawet do 400g, ale akurat były braki w lodówce
  • płatki migdałowe - do posypania 


Zmiksować w dużej misce całe jaja ze szczyptą soli i cukrem - cukier dodawać stopniowo. Dołożyć pokrojoną w kawałki margarynę i po trochu dosypywać mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Wyrobić wszystko mikserem przez kilka minut na gładką masę.

Małą tortownicę wysmarować masłem i obsypać kaszą manną - kasza manna jest tu lepsza niż bułka tarta bo nie ma tendencji do przypalania się. Przełożyć do niej ciasto i równo rozprowadzić po dnie tortownicy - pomóc sobie łyżką, bo ciasto będzie dość gęste.

Na wierzch wyłożyć przekrojone na połówki i wypestkowane czereśnie. Owoce lekko wcisnąć w ciasto.

Piec w temp. 180C ok. 50 minut na środkowym poziomie piekarnika - u mnie bez termoobiegu. Na 10 minut przed końcem pieczenia posypać ciasto płatkami migdałowymi.


Im mniejsza tortownica, tym wyższe ciasto i wydłużony czas pieczenia. Wykonać test „suchego patyczka” by upewnić się że się upiekło - jak wyjdzie suchy, niczym nie oblepiony, to ciasto gotowe!   

Uchylić drzwiczki piekarnika i zostawić ciasto do lekkiego przestudzenia na 10 minut, następnie wyjąć z piekarnika i odstawić do zupełnego wystudzenia jeszcze w tortownicy.

 
 


Bardzo się cieszę, iż SMAKER ochrzcił moje ciacho na Fejsie mianem najsmaczniejszego :) Dziękuję! :)
 

4 komentarze:

  1. Wspaniałe. Z chęcią bym zjadła kawałeczek :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Już nie ma... :( Pan Mąż zeżarł resztę w tempie błyskawicy :(

      Usuń
  2. Witam serdecznie,
    Mam swoje śliwki węgierki. Będą się dobrze komponowaly z ciastem?

    Pozdrawiam
    Zapraszam do mnie: http://karolinakuchmaci.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No pewnie! Tylko warto je pokroić na mniejsze kawałki przed dodaniem do ciasta :)

      Usuń

Miło, że wpadłeś. Proszę, zostaw po sobie ślad... Dziękuję za odwiedziny i zapraszam ponownie :)

Wersja do druku

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...