sobota, 23 maja 2015

Zakręcone drożdżówki z twarogiem

Mięciutkie, pachnące, przepyszne!


Kolejny raz wzięłam udział w akcji: Wypiekanie na śniadanie. Tym razem "na tapecie" były drożdżówki z białym serem. Zdecydowanie coś dla mnie :)

Uwielbiam wypiekać słodkie bułeczki drożdżowe, choć mój romans z ciastem drożdżowym zaczął się stosunkowo niedawno, przy okazji drożdżowych grzebieni z dżemem. Drożdżówki są zawsze pyszne, wyjątkowo poręczne do zamrażania "na później" i niezbyt trudne w przygotowaniu - jak już się przełamie pierwsza nieśmiałość do ciasta drożdżowego. A co najważniejsze, z mnóstwem wariantów wykonania oraz nadziewania!

Zakręcone drożdżówki robiłam po raz pierwszy i to widać w trochę nieporadnym ich skręcie :) Ale nic to! Najważniejszy i tak jest smak :)


Składniki na 8 dużych drożdżówek: 

ROZCZYN:

CIASTO:
  • 40g masła roślinnego lub margaryny
  • 1 łyżka domowego cukru waniliowego
  • 340 g mąki pszennej - u mnie akurat sielska do ciast i tortów typ 650
  • 3 żółtka - małe jajka
  • 1/4 łyżeczki soli

MASA TWAROGOWA:
  • 500g twarogu - u mnie już zmielony, prosto z wiaderka
  • 2 łyżki domowego cukru waniliowego
  • 1 łyżka pasty waniliowej
  • 1 jajko - całe

DEKORACJA
  • cukier perłowy



Drożdże rozkruszyć i rozmieszać w dobrze ciepłym mleku z 1 łyżką mąki i 3 łyżkami cukru. Odstawić do wyrośnięcia na 10-15 min. w ciepłe miejsce, aż rozczyn "ruszy" - używać wysokiego garnuszka i pilnować, gdyż drożdże mają tendencję do wykipienia. 

Margarynę podgrzać w garnuszku do całkowitego rozpuszczenia, wymieszać z cukrem i odstawić do ostygnięcia. 

Do dużej miski przesiać mąkę - aby w ten sposób ją napowietrzyć - dodać sól, żółtka, wystudzoną margarynę oraz rozczyn drożdżowy. Wszystko wymieszać i wyrobić na gładkie, elastyczne, ale dość zwarte ciasto - leniwiec kuchenny może z powodzeniem użyć miksera, tylko koniecznie z końcówkami w postaci mieszadeł hakowych, NIE trzepaków.  

Miskę, w której wyrabiane było ciasto, obsypać mąką i włożyć do niej z powrotem ciasto. Przykryć ściereczką - lub owinąć folią spożywczą - lub przykryć drugą miską - i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godz. do podwojenia objętości.

W oczekiwaniu na wyrośnięcie ciasta, przygotować masę twarogową. Do sera dodać 1 całe jajko, cukier oraz pastę waniliową i dokładnie wymieszać.

Wyrośnięte ciasto zbić ręką - uderzając w nie kilka razy pięścią, w ten sposób je odgazowywujemy.  Chwilę pozagniatać, składając je i formując niewielki prostokąt. Następnie ciasto rozciągnąć/rozwałkować w placek o wymiarach ok. 30x45cm - posypując stolnicę w trakcie wałkowania niewielką ilością mąki.

Foto 1
Foto 2
Foto 3
Foto 4
Placek ciasta posmarować równomiernie masą twarogową, zostawiając wzdłuż dłuższych boków ranty ok 2 cm dla łatwiejszego zawijania ciasta - Foto 1

Łapiąc za dłuższy bok, zagiąć 1/3 płatu ciasta do środka i następnie przykryć pozostałą 1/3 częścią placka na tzw."zakładkę" Foto 2. Uzyskany, długi i wąski prostokąt ciasta pokroić w poprzek ostrym nożem na 8 równych części o szerokości ok 5 cm - jeśli mamy ochotę na mniejsze i smuklejsze drożdżówki, kroić na 10 lub 12 części - Foto 3.  

Każdy kawałek złożonego ciasta skręcić w ręku w połowie długości - w lewej ręce trzymać górną część kawałka bez ruchu, prawą ręką chwycić zaś jego dolną część i zrobić nią jeden skręt w dowolna stronę. 

Zakręcone drożdżówki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia - w dość luźnych odstępach, gdyż jeszcze mocno urosną przy pieczeniu - Foto 4.

Metodologię tworzenia drożdżówek wyśmienicie pokazuje - Foto 5.

Foto 5

Blachę z drożdżówkami przykryć ściereczką i odstawić na 10-15 minut do napuszenia. Następnie posmarować rozkłóconym białkiem - upieką się wtedy na błyszcząco i nie będą się przypalać od góry - i posypać cukrem perłowym.

Wstawiać do rozgrzanego do temp. 180C piekarnika - opcja góra-dół bez termoobiegu - i piec ok 25-28 min. - przy mniejszych drożdżówkach skrócić czas pieczenia do 20-23 min.

Po upieczeniu zdjąć z blachy i studzić na metalowej kratce. Delektować się wyśmienitymi, zakręconymi drożdżówkami jeszcze lekko ciepłymi :)

WYPIEKAŁAM WSPÓLNIE Z:
 JEŚLI O KIMŚ ZAPOMNIAŁAM TO C.D.N.




24 komentarze:

  1. Wspaniałe Ci wyszły, dziękuje za wspólne pieczenie :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki Kochana :) Ale gdzie link do Twojego, drożdżowego wypieku? Coś przeoczyłam? ;)

      Usuń
  2. Drożdżówki z serem to moje ulubione, a zawijanych w ten sposób to jeszcze nigdy nie robiłam :P Wyglądają wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No właśnie to moje pierwsze podejście do zawijańców :) Trochę nieporadne mi wyszły, ale naprawdę fajna alternatywa dla typowych, okrągłych drożdżówek z serem :) Polecam, też spróbuj :D

      Usuń
  3. Idealne! Dziekuje za wspolne wypiekanie!

    OdpowiedzUsuń
  4. Dzięki za wspólne pieczenie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tego mi właśnie brakowało :) Dawno nie spędziłam całego dnia w kuchni, ale warto było! :)

      Usuń
  5. Fajne drożdżówki. Dziękuję za wspólne wypiekanie!

    OdpowiedzUsuń
  6. Wyglądają i smakują obłędnie. Dziękuję za wspólne wypiekanie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No smak faktycznie obłędny. Moja dieta rozmyła się w niebyt, bo w weekend pochłonęłam szaloną drożdżówek ilość (jak na mnie) ;)

      Usuń
  7. Dzięki za zakręcone wspólne wypiekanie! Było pysznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zakręcone - co racja to racja :) Mój drożdżówkowy skręt wyszedł trochę nieporadny, ale poprawię się następnym razem ;)

      Usuń
  8. dziękuję za wspólne pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Już się nie mogę doczekać następnego razu :)

      Usuń
  9. Piękne i, jak już wszyscy wiemy;-), pyszne. Dziękuję za wspólne pieczenie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadza się, było przepysznie! :D

      Usuń
  10. Dziękuję za wspólne Wypiekanie na śniadanie. :)

    OdpowiedzUsuń
  11. wyglądają i smakują pysznie, dzięki za wspólną zabawę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oby jak najwięcej tego wspólnego wypiekania, bo to naprawdę niezła frajda :)

      Usuń
  12. Bardzo ładnie wyszły! Aż znów by się zjadło:)) Dzięki za wspólne pieczenie!

    OdpowiedzUsuń

Z góry dziękuje za pozostawiony komentarz i zapraszam ponownie :)

Google+ Followers

Wersja do druku

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...