Strony

piątek, 16 czerwca 2017

Placuszki z twarogiem, twarożkiem i syropem z agawy

Proste w przygotowaniu, a jakie smaczne!


Smażyłam już placki z dodatkiem twarogu: Placuszki twarogowe z borówkowym przybraniem oraz Placuszki z twarogiem i jagodami. Smażyłam też takie z dodatkiem serka wiejskiego: Placuszki z serkiem wiejskim. Ale nigdy dotąd nie łączyłam razem białego sera z twarożkiem granulowanym. Zawsze kiedyś musi być jednak ten pierwszy raz :)

Oto więc i one! Placuszki bogate w nabiał z wyczuwalnymi drobinkami twarogu, puszyste ubitymi białkami jaj i apetycznie wyrośnięte. Są niezbyt słodkie w smaku, dlatego zaserwowałam je polane syropem z agawy - choć równie dobrze można by tu użyć tradycyjnego miodu czy syropu klonowego. Tak zestawione z kapką jogurtu naturalnego smakowały wyśmienicie :) 

Owoc mojego plackowego eksperymentu dodaję do cotygodniowej akcji Błyskawiczny Piątek. Jej podsumowanie można znaleźć tutaj: Błyskawiczny Piątek - podsumowanie z dnia 16.06.2017.

https://www.facebook.com/groups/228081887572455/?fref=ts
 
Składniki na ok. 25 placuszków - czyli porcja dla 3 osób:

  • 1 kostka twarogu [200g] - chudy lub półtłusty
  • 1 twarożek wiejski granulowany [200g]
  • 4 jaja - duże
  • 5 łyżek mąki pszennej - czubate
  • 2 łyżki domowego cukru waniliowego - płaskie
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia - płaska
  • szczypta soli 
  • jogurt naturalny - do polania z wierzchu
  • syrop z agawy - do polania z wierzchu
  • olej - do smażenia



W dużej misce ubić mikserem na sztywno pianę z białek ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodać cukier waniliowy i jeszcze przez chwilę poubijać. Dodać mąkę i proszek do pieczenia. Dołożyć rozgnieciony w palcach twaróg oraz odsączony ze śmietany twarożek wiejski. 

Całość wymieszać krótko mikserem. Mieszanina powinna mieć dość gęstą konsystencję, wygodną do nabierania łyżką. 

Masę placuszkową nakładać łyżką na rozgrzany olej na patelnię. Smażyć na złoty kolor z obu stron. Trzeba uważać i pilnować smażenia oraz ognia, bo ze względu na dużą ilość twarogu, placuszki lubią się przypalać. Po zdjęciu z patelni odłożyć na papierowy ręcznik do odsączenia z tłuszczu. 

Przed jedzeniem na każdy placuszek położyć kapkę jogurtu naturalnego oraz oblać go syropem z agawy - kto akurat w spiżarni nie posiada, może zastąpić go miodem czy syropem klonowym. Bajka! :)


https://www.facebook.com/groups/228081887572455/?fref=ts

17 komentarzy:

  1. Wyglądają przepysznie zapraszam do mnie
    https://kacikdlaciebie.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Wow, ale kochane te placuszki! Jeszcze chyba nie takie trudne do zrobienia, dziękuje za przepisik!

    OdpowiedzUsuń
  3. Joasiu ,świetny pomysł na szybki i smaczny obiad ,podwieczorek.Cieszę się ,że aż tyle schudłaś.Sciskam cieplutko!.

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszne placuszki. Aż ślinka cieknie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale smakowite! Narobiłaś smaka :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  6. często robię serowe placuszki na słodko, uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ładne i jakie puszyste. Robię różne placuszki, ale nigdy z serem. Najwyższy czas spróbować.

    OdpowiedzUsuń
  8. Joasiu pysznie wyglądają Twoje placuszki 😆

    OdpowiedzUsuń
  9. Pysznie wyglądają Twoje placuszki :) Dawno z serem u mnie nie było, narobiłaś mi na nie chęci :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wspaniałe placuszki, już mi Asiu smakują :-)

    OdpowiedzUsuń

Miło, że wpadłeś. Proszę, zostaw po sobie ślad... Dziękuję za odwiedziny i zapraszam ponownie :)