Znaczna część moich popisów cukierniczych hołduje zasadzie: ma być prosto, szybko i smacznie! Zapomnieć chcę o górze "garów" do zmywania oraz długim i mozolnym pobycie w kuchni. Nadal jednak wymagam smacznego i satysfakcjonującego efektu końcowego pieczenia :)
Wszystkie te założenia w 200% spełnia moje popisowe ciasto drożdżowe bez wyrabiania. Zostawiane samopas na całą noc, niemalże samo się robi! Nie wymaga do wyrabiania miksera, wystarczy jedynie zamieszać całość łyżką. Piekłam już je kiedyś w bardziej pomarańczowej wersji, z dodatkiem świeżej oraz kandyzowanej skórki z pomarańczy: Ciasto drożdżowe na noc bez wyrabiania.
Tym razem postawiłam na dodatek świeżych owoców. A że sezon na jagody właśnie zawitał w kalendarzu, postanowiłam rozpocząć go z przytupem, ciastem z jagodami właśnie! Uroku dodaje tu dodatkowo dobrany pod kolor fioletowy lukier :)
Drożdżowe ciasto z jagodami piekłam w ramach wspólnej, fejsbukowej akcji Jagodowo i borówkowo, organizowanej przez Ciasto na niedzielę.
Składniki na 1 dużą keksówkę o wymiarach LxWxH 30x10x7cm:
CIASTO:
- 50g świeżych drożdży
- 1/2 szkl. cukru
- 1 mały cukier wanilinowy [16g]
- 3 jajka - małe
- 1/2 szkl. oleju
- 1 aromat waniliowy
- 1/3 szkl. zimnego mleka
- 2 szkl. mąki
- 2-3 garście świeżych jagód
- 1/2 szkl. cukru pudru
- kilka kropel aromatu waniliowego
- szczypta fioletowego barwnika spożywczego
- 1-3 łyżki gorącego mleka - ilość płynu zależy tu od stopnia płynności lukru jaki chcemy uzyskać, u mnie akurat wyszedł bardziej płynny
Ciasto najlepiej przygotowywać wieczorem przed samym snem i wstawić na noc do lodówki.
W dużej misce rozkruszyć równą warstwą na dnie świeże drożdże. Zasypać je cukrem i cukrem waniliowym. Na to wylać rozbełtane jajka - mają być zimne, wyjęte prosto z lodówki. Wlać olej, aromat waniliowy i schłodzone mleko.
Na koniec całość zasypać przesianą przez sito mąką.
Miskę przykryć szczelnie folią spożywczą i umieścić na około 10 godzin w lodówce - najlepiej na noc.
Następnego wymieszać zawartość miski dużą łyżką - tylko na tyle aby pozbyć się grudek mąki, nie jest wymagane tu długie mieszanie. Ciasto wyjdzie dość rzadkie - nie przejmować się, takie ma być! Na koniec wmieszać delikatnie świeże jagody.
Keksówkę wysmarować masłem, obsypać bułką tartą i wylać do niej ciasto. Wstawić do nagrzanego do 170C piekarnika i piec około 40 minut - czas pieczenia mocno zależy od specyfiki posiadanego piekarnika, najlepiej stan upieczenia sprawdzać testem patyczka.
Ponieważ nie posiadam termoobiegu, to po pierwszych 20 minutach pieczenia, odwracam blaszkę z ciastem, aby oba jego końce dokładnie się upiekły.
Gdy ciasto trochę przestygnie, wyjąć je z formy na metalową kratkę. W międzyczasie przygotować lukier, ucierając mikserem cukier puder z aromatem, barwnikiem i gorącym mlekiem. Po zupełnym ostygnięciu ciasta, polukrować je i odstawić do zastygnięcia lukru.
WYPIEKAŁAM WSPÓLNIE Z:
~~~~~~~~~~~~~~~~~~
~~~~~~~~~~~~~~~~~~
RÓŻOWA KUCHNIA - Jagodzianki
TERESA WALCZAK [FB] - Ciasto jogurtowo-jagodowe
ESMERALDA ZE SMAKIEM - Tort "trzy czekolady" z borówkami
MARCEPANOWY KĄCIK - Jagodowa Panna Cota
DORCIA W KUCHNI [FB] - Sernik z borówkami
LIDIA WESOLOWSKA [FB] Biszkopt z galaretką z jagody kamczackiej, ptasim mleczkiem z jogurtu naturalnego
CZARNA OD KUCHNI - Szybka tarta z borówkami
KUCHNIA MNIAM - Kruche ciasto z jagodami
MOJE WYPIEKI I NIE TYLKO... - Tarta z borówką amerykańską i kremem budyniowym
TERESA WALCZAK [FB] - Ciasto jogurtowo-jagodowe
ESMERALDA ZE SMAKIEM - Tort "trzy czekolady" z borówkami
MARCEPANOWY KĄCIK - Jagodowa Panna Cota
DORCIA W KUCHNI [FB] - Sernik z borówkami
LIDIA WESOLOWSKA [FB] Biszkopt z galaretką z jagody kamczackiej, ptasim mleczkiem z jogurtu naturalnego
CZARNA OD KUCHNI - Szybka tarta z borówkami
KUCHNIA MNIAM - Kruche ciasto z jagodami
MOJE WYPIEKI I NIE TYLKO... - Tarta z borówką amerykańską i kremem budyniowym
Super drożdżak, wypróbuje za jakiś czas w domu :) Dziękuję za wspólne pieczenie.
OdpowiedzUsuńDaj znak Joasiu jak Ci drożdżak z tego przepisu smakował :)
UsuńWygląda cudownie! Na pewno zrobię. :)
OdpowiedzUsuńhttps://julias-cooking.com/
Cieszę się, że zainspirowałam :)
UsuńWygląda bardzo smakowicie, na pewno upiekę, pozdrawiam☺
OdpowiedzUsuńAle się cieszę, że się podoba :)
UsuńDziękuję za wspólną zabawę jagodową :) Pyszne ciasto zrobiłaś, nawet polewę w kolorze jagód :)Z chęcią zjadła bym kawałek :)
OdpowiedzUsuńTak mnie na jagody wzięło, że polewa też musiała dołączyć do fioletowego tematu ;)
UsuńDrożdżowym nigdy nie pogardzę, uwielbiam od dziecka. Dziękuję za wspólne pieczenie. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńTo mamy ten sam sentyment do drożdżowego wyniesiony z dzieciństwa :)
UsuńCiasto w środku wygląda mega apetycznie :D Kochamy jagody <3
OdpowiedzUsuńŁączę się z Wami w tej jagodowej miłości :)
UsuńTakie ciasta lubię najbardziej. Prosto i pysznie :)
OdpowiedzUsuńPodziękowanka :)
UsuńA truskawki będą dobre?bo jagód nie mam.....
OdpowiedzUsuńTruskawki warto wtedy pokroić na drobniejsze kawałki i lekko oprószyć je mąką, żeby na dno ciasta nie opadły.
UsuńJak nie to poprostu taki sobie placek drożdżowy upiekę bo miska właśnie wylądowała w lodówce😊
OdpowiedzUsuńPlacek drożdżowy bez owoców będzie dobry, też go robiłam z tego przepisu :)
UsuńCiekawy przepis i bardzo apetyczne ciasto. Dziękuję Joasiu za wspólne wypiekanie. :)
OdpowiedzUsuńDzięki Danusiu i do następnego wkrótce :)
UsuńBardzo lubię drożdżowe wypieki, a z jagodami smakują obłędnie :) Proszę o kawałeczek :)
OdpowiedzUsuńA naści nawet i dwa :D
Usuńkoniecznie muszę wypróbować ten przepis :-)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że przepis motywuje do pieczenia :)
Usuń