Strony

czwartek, 29 marca 2018

Pasta z makreli w sosie jogurtowo-czosnkowym

Lekka, pożywna pasta - idealna do kanapek na śniadanie!


Wielkanoc tuż za rogiem. Już mnie żołądek kłuje na myśl o tych wszystkich świątecznych frykasach ;) Jednak zanim zabierzemy się za spożywanie mazurków, serników, pasztetów, białej kiełbasy i reszty wielkanocnych pyszności, trzeba jeszcze przetrwać ścisły post w Wielki Piątek. Jest okazja żeby wtrącić wtedy rybkę na śniadanie w postaci pasty kanapkowej.

Żeby smarowidło trzymało się na kanapce i nie było przy tym za ciężkie dla żołądka, składniki przemieszałam sosem jogurtowo czosnkowym, do którego użyłam Sosu czosnkowego od Folwark - mój wybór na nadchodzące Święta :)

Składniki na śniadanie dla 3-4 osób:
  • 1 makrela wędzonaśrednia
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 3 ogórki kiszoneśrednie
  • 1 cebula czerwonamała 
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego do uzyskania preferowanej konsystencji pasty
  • 1 łyżka Sosu czosnkowego od Folwark 
  • sól, pieprz - do smaku 



Makrelę obrać z ości i skóry. Ogórki kiszone pokroić w kostkę - nie obierać ze skórki. Jajka ugotować na twardo, schłodzić w zimnej wodzie i obrać ze skorupek jeszcze mokre - patent na prostsze i szybsze obieranie. Następnie zetrzeć na grubych oczkach tarki. Cebulę drobno posiekać w kosteczkę. Wszystko wsypać do miski, przyprawić do smaku, dodać jogurt naturalny oraz sos czosnkowy. Wymieszać do dokładnego połączenia składników.

Odstawić pod przykryciem na 30 minut do lodówki, aby całość dokładnie się „przegryzła”.

Zajadałam z domowym chlebem z naczynia żaroodpornego. Wybór przepisów na własnoręcznie wykonane pieczywko poniżej:



4 komentarze:

Miło, że wpadłeś. Proszę, zostaw po sobie ślad... Dziękuję za odwiedziny i zapraszam ponownie :)