poniedziałek, 19 marca 2018

Chleb z żurawiną z naczynia żaroodpornego

Minimum komplikacji w wykonaniu, a maksimum smaku po upieczeniu!


Najprostszym w wykonaniu rodzajem pieczywa, jakie kiedykolwiek piekłam, jest chleb pieczony w garnku żeliwnym - a raczej w naczyniu żaroodpornym z pokrywką, gdyż gara takowego jeszcze się nie dorobiłam. Charakteryzuje się on prawdziwym minimum komplikacji w przygotowaniu oraz banalnie prostym procesem wypiekania.

Wystarczy wyrobić pobieżnie składniki ręką, zostawić miskę z ciastem chlebowym na noc w lodówce do wyrośnięcia, a potem rano po jego chwilowym ociepleniu w temperaturze pokojowej, wrzucić pod szczelnym przykryciem w naczyniu żaroodpornym do piekarnika. Gotowe!

Jeszcze nie zdarzyło mi się, aby pieczywko to mi nie wyszło. Chleb zawsze wyrasta okazale, jest miękki i wilgotny w środku, no i  bardzo długo zachowuje świeżość. A smak? Obłędny :)

Eksperymentuję tu z przeróżnymi dodatkami i rodzajami użytych mąk. Jak dotąd popuściłam wodze fantazji w następujący sposób:

Tym razem nabrałam ochoty na słodkawy dodatek suszonej żurawiny w pieczywku. Owoc mojego piekarzenia dodaję do cotygodniowej akcji organizowanej przez Ciasto na niedzielę o szumnej nazwie: Domowe pieczywo wypiekam sam!


Składniki na 1 okrągłe, średniej wielkości naczynie żaroodporne - o średnicy 23cm (mierzone u góry) i wysokości 7 cm (bez pokrywki):
  • 350g mąki pszennej - typ 650
  • 150g mąki orkiszowej jasnej - typ 750 
  • 1 i 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka oliwy
  • 25g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 i 1/2 szkl. ciepłej wody - nie gorącej!
  • 2 garście suszonej żurawiny 

Drożdże wkruszyć do wysokiego kubka, zasypać łyżeczką cukru i mąki pszennej, a następnie zalać 1/2 szkl. ciepłej wody. Wymieszać do dokładnego rozpuszczenia. Odstawić na około 10 minut aż rozczyn "ruszy".

Do dużej miski wsypać obydwie mąki i sól, dolać resztę cieplej wody, olej oraz rozczyn z drożdży. Wyrobić ręką do połączenia składników.

Miskę z ciastem owinąć szczelnie folią spożywczą i odstawić na noc do wyrośnięcia do lodówki - uwaga, bo ciasto mocno powiększa swoją objętość, co najmniej podwójnie.

Następnego dnia m
iskę z ciastem chlebowym wyjąć z lodówki. Dorzucić do masy jeszcze suszoną żurawinę. Krótko wyrobić ręką do wmieszania owocu w masę - aż całość przestanie się tak mocno lepić do rąk; ciasto i tak pozostanie trochę lepiące, ze względu iż taka jest "uroda" mąki żytniej. Będzie tu pewnie konieczne lekkie podsypanie mąką - 2-3 łyżki mąki - bo po nocy w lodówce całość masy zrobi się mocno wilgotna.

Uformować w rękach okrągły bochenek, dno miski lekko podsypać mąką i z powrotem włożyć do niej ciasto. Całość nakryć ściereczką kuchenną i zostawić na 40 minut do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Z racji iż u mnie akurat szaleją mrozy za oknem i temperatura w mieszkaniu nie sprzyja wyrastaniu chleba, miskę z chlebem postawiłam na drzwiczkach otwartego piekarnika, nastawionego na temp. 50C.

Do zimnego piekarnika - u mnie był leciutko nagrzany do 50C, bo pomagał mi przy wyrastaniu ciasta chlebowego - wstawić naczynie żaroodporne wraz z pokrywką i nagrzać piekarnik do 220C - nie można wstawiać zimnego szkła do mocno nagrzanego piekarnika, bo będzie pękać! Po kilku/kilkunastu minutach ogrzewania naczynia, przełożyć do niego wyrośnięte ciasto i przykryć gorącą pokrywką.

Przykręcić piekarnik do 200C i piec w takiej temperaturze najpierw przez 30 minut - w 1/3 wysokości piekarnika od dołu, grzałka góra-dół, bez termoobiegu. Po tym czasie zdjąć pokrywkę i piec jeszcze kolejne 20 minut - chleb upieczony jest wtedy, gdy po postukaniu od spodu wydaje głuchy odgłos.

Jeśli eksperymentuje się tu z proporcjami składników z racji posiadania większego naczynia do pieczenia, trzeba też odpowiednio wydłużyć czas w piekarniku - przykładowo zwiększając o połowę składniki, najlepiej piec: w fazie 1-szej 35 minut, a w fazie 2-giej 25-30 minut.

Wyjąć naczynie z piekarnika. Wyciągnąć z niego chleb. Studzić na metalowej kratce, aby dobrze odp
arował. 

DOMOWE PIECZYWO WYPIEKALI WSPÓLNIE:
~"~"~"~"~"~"~"~"~"~"~"~"~"~"~"~"~"~"~
https://grunttoprzepis.blogspot.com/2018/03/chleb-z-zurawina-z-naczynia.html
KUCHENNE ZAPISKI EDYTY - Chleb orkiszowo-ziemniaczany ze szczypiorkiem
https://kuchennezapiskiedyty.blogspot.com/2018/03/chleb-orkiszowo-ziemniaczany-ze.html
DOROTA LEGEC [FB] - Chleb pszenny
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1745605702173920&set=p.1745605702173920&type=3&theater
LIDIA WESOLOWSKA [FB] - Chleb na starterze
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1677649355633638&set=p.1677649355633638&type=3&theater
DORCIA W KUCHNI - Wielkanocny chlebek
https://dorotalapacz.blogspot.de/2018/03/wielkanocny-chlebek.html
MOJE WYPIEKI I NIETYLKO... - Rogale drożdżowe z mlekiem w proszku
http://www.mojewypiekiinietylko.com/2018/03/rogale-drozdzowe-mlekiem-w-proszku/#more-14361
RÓŻOWA KUCHNIA - Chlebek pszenny - idealny wypiek pasuje na Wielkanoc
http://rozowakuchnia.blox.pl/2018/03/Chlebek-pszenny-Idealny-wypiek-pasuje-na-Wielkanoc.html
ŻYCIE ZACZYNA SIĘ W KUCHNI - Szybkie bułki pszenne
https://zyciezaczynasiewkuchni.blogspot.com/2018/03/szybkie-buki-pszenne.html
MOJE DOMOWE KUCHARZENIE - Chleb nocny
https://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/2018/03/chleb-nocny.html?m=1



12 komentarzy:

  1. Piekny i smaczny chlebek ,dziekuje za wspolne wypiekanie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki Kochana za miłe słowa i wspólną zabawę :*

      Usuń
  2. Pzepiękny bochen Joasiu, nie ma to jak domowe pieczywo. Dziękuję za wspólne wypiekanie. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadzam się w 200%! Domowe pieczywko to samo zdrowie i ogromna satysfakcja z własnoręcznego wypiekania :)

      Usuń
  3. muszę kupić takie naczynie, specjalnie do wypieku takiego chleba. Pychotka! Dziękuję za wspólne wypiekanie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja z kolei na zakup gara żeliwnego już od wieków się nastawiam ;) Przemiło było wspólnie się bawić przy wypiekaniu pieczywka :*

      Usuń
  4. Piękny i wyrośnięty chlebuś.

    OdpowiedzUsuń
  5. Pysznie wygląda...szkoda , że nie jem pieczywa , bo upiekłabym taki.Dzięki za wspólne pieczenie.

    OdpowiedzUsuń
  6. Jest pyszny, znika jeszcze cieplutki na pewno wrócę po kolejne przepisy.Dziękuję i POZDRAWIAM !

    OdpowiedzUsuń

Z góry dziękuje za pozostawiony komentarz i zapraszam ponownie :)

Google+ Followers

Wersja do druku

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...