Strony

poniedziałek, 26 marca 2018

Sałatka z selerem naciowym i fenkułem

Rześkie orzeźwienie w soczystej świeżymi warzywami sałatce


Selera naciowego nienawidziłam kiedyś żarliwie! Fenkuł również do niedawna spożywałam sporadycznie i raczej z niechęcią. Najwyraźniej jednak "na starość" smak się zmienia, bo obecnie coraz częściej z przyjemnością sięgam po te warzywka we wszelkiego rodzaju sałatkach i nie tylko. 

Jeśli mimo wszystko ktoś nadal podejrzliwie do selera i fenkuła podchodzi, pragnę rozwiąż wszelkie wątpliwości. W tej sałatce nie przytłaczają smakiem. W połączeniu ze świeżym ogórkiem i słodkimi bakaliami, nie wybijają się zbytnio, a całość jest cudownie orzeźwiająca i soczysta.

Sałatkę okrasiłam sosem jogurtowo-majonezowym z wykorzystaniem pysznego Majonezu Kremowego od FOLWARK - mój wybór na nadchodzące Święta Wielkanocne :)

Składniki na 1 średnią miskę:
  • 1/2 pęczka selera naciowego
  • 1/2 bulwy fenkuła - dużej
  • 1 ogórek świeży - długi
  • 1 garść żurawiny suszonej
  • 1 garść rodzynek
  • 1 garść ziaren słonecznika - uprażyć na patelni
  • 1 cebula czerwona - mała
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka Majonezu Kremowego od FOLWARK
  • sol i pieprz - do smaku

Warzywa wyszorować szczoteczką pod bieżącą wodą i osuszyć.

Łodygi selera naciowego pokroić w centymetrowe kawałki. Bulwę fenkuła przekroić na pół i posiekać w cienkie pióra. Świeżego ogórka - nie obierać ze skórki - pokroić w cienkie półplastry. Cebulę czerwoną przekroić na pół i posiekać w pióra.

Ziarna słonecznika uprażyć na złoto na gorącej patelni - w ten sposób oddadzą więcej smaku i aromatu. Odstawić do wystudzenia.

Wszystkie warzywa przełożyć do większej miski. Dołożyć bakalie oraz wystudzone ziarna słonecznika.

W oddzielnym naczyniu przygotować sos z majonezu, jogurtu i podstawowych przypraw, po czym wymieszać go z resztą produktów w misce.

Całość odstawić do lodówki na co najmniej godzinę, dla "przegryzienia się" składników.

Zajadać ze smakiem do pieczywka na śniadanie, lub bez dodatków jako lekką kolację :)


5 komentarzy:

  1. Jesteśmy ciekawe tego smaku, bo nigdy nie jadłyśmy fenkuła :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z fenkułem jest tak samo jak z selerem naciowym - trzeba polubić, żeby smakował ;)

      Usuń
  2. Na taką sałatkę nie trzeba mnie namawiać. Po prostu pysznie i wiosennie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na Wielkanoc też będzie jak znalazł - trochę lżejsza odskocznia pośród tej świątecznej, jedzeniowej rozpusty ;)

      Usuń
  3. Pyszna sałatka, a przy okazji:
    Życzę Wesołych Świąt Wielkanocnych! Oby wiosna zawitała nie tylko
    za oknami, ale także w sercach i objawiła się szczerym uśmiechem przy
    świątecznym stole. Życzę mnóstwa smakołyków, cudownych zapachów i
    przepięknych wspomnień. Dużo zdrowia, spokoju, szczęścia - po prostu
    wszystkiego dobrego.

    OdpowiedzUsuń

Miło, że wpadłeś. Proszę, zostaw po sobie ślad... Dziękuję za odwiedziny i zapraszam ponownie :)